Jó iparmunka!

2009.04.20. 14:47

Jó iparos munka, azt hiszem, erre lenne szükségünk itthon minden téren.

De visszatérve az evezéshez, mert egy evezős blogot írok, tegnap előtt a felnőtt, ifi és serdülő csapatok végigcsinálták a válogatottsághoz és a versenyszezon felpörgetéséhez szükséges második etapot a hosszú távú verseny után. Indultunk és van is miről beszámolni, először következzen hát az eredményekről egy beszámoló, aztán pedig megnézzük ezt az új típus versenyt is.

A férfi ks szkiffek és perorok között is érdekeltek voltunk. Előbbiben Csepregi Gábor, Rácz Róbert Bence és Szentkereszti Márton, míg utóbbiban a Szabados-Sándor kettes próbált az élre törni. A végeredmény a hunrowingról ismert. Galambos Peti most maga mögé utasította ellenfeleit, Varga Tomi második, a ks dubló tagjai egymás után érkeztek, ebből a szempontból nem született meglepetés. Őket követték az u23 négypár tagjai, ami már érdekesebb volt. A döntőbe Ráró és a váci Kondér Barna verekedte be magát, míg Csepi a csepeli Markgruberrel a „B” döntőbe került, ugyanúgy, mint Szentkereszty Marci. Sajnos a párharcokból most Kondér, illetve Gruber került ki jól, de Csepiék futama szinte csak az utolsó 300 méteren dőlt el. Ráró 4.; Csepi 6. Szentkereszty 8. helyen végzett.

A ks perorok között Szabi és Szatír sajnos csak a  6. időt evezte a délelőtt, ezért nem került „A” döntőbe és mivel „kiemelés” (lsd. később) történt nem rendeztek számokra végső helyosztást, ami mindenképpen kár, ha már egyszer külön ks peror futamot rendeztek.

A női ks szkiffek közt Ali Anna, akinek már sikerült teljes értékű edzés munkát végeznie a néhány héttel korábbi autó baleset után másodikként végzett Hajdú Zsuzsi mögött.

A felnőtt szkiffben a komoly időfutam után szerencsére beverekedtük magunkat Szekér Lacival egyetemben a délutáni „A” döntőbe, ahol Laci 2. jómagam, pedig első lett.

Ifijeink és sédülőink sajnos nem szerepeltek jól és nem sikerült az első 6-ba kerülniük, de korán van még és bízzunk benne, hogy javul a helyzet.

A rövid eredménytaglalás után szeretnék néhány sort írni a versenyről magáról.

Reggel kellemes idő fogadott az ELTE/BEAC/Duna sportklub csónakházánál mikor az ébresztő evezéshez vízre szálltam és feleveztem megnézni a „kibójázott” pályát. Enyhe ellenszél lengedezett, de ez nem tudta kedvemet szegni, hogy kellemesen evezgessek. Sajnos délután feltámadt a szél és a pálya első fele ismét gyakorlatilag evezhetetlenné vált, illetve a szokásos pálya-választó párharcok is elindultak…

Magáról a versenyről csak annyit, a koncepciót nagyon jónak tartom. Ilyen kemény válogató versenyünk az elmúlt 8 évben nem volt, mikor mindenkinek egy maximum pályával kellett kezdenie a napot. Ez a hozzám hasonlóan későn ébredőknek kisebb-nagyobb problémákat okozott, de el kell fogadni, ha ez a szabály. A délutáni futam, ahova az idők alapján sorolták be az indulókat ugyancsak jó ötlet.

De sajnos nem ment minden olyan flottul, ahogy az előbbi sorokból gondolná az ember. A verseny lebonyolítása a céllal mérlegre téve sajnos elvette a showt a korrekt eredmények, és összehasonlítás elöl. A legnagyobb hibája a koncepciónak a helyszín volt. Persze az anyagi vonzatok ismeretében elfogadható a döntés, hogy ne Velencén rendezzék meg a futamokat.

Mérlegre téve a versenyt, a következőket kell kiemelni pozitív és negatív oldalon:

Pozitív:

  1. Válogató szétválasztása az első csapat teszt versenytől
  2. Az időfutam, ahol mindenkinek maximumot kellett teljesíteni – mert arra nem igazán van szükség a döntőbe jutáshoz a válogatottaknak, ezért nagyrészt melegítésnek nevezhető Szegeden az első futam.
  3. A pesti helyszín – a versenyrendezés költség hatékonysága
  4. Bójasor

 Negatívumok

  1. Időfutam - mikor sokan még a Szegeden mért eredményeket is megkérdőjelezik, mennyire voltak megbízhatóak az eredmények? Nem kommentelnám az állítólagos pletykákat, és a félre méréseket itt.
  2. Pálya - mikor a kibójázott pályáról, írt a kiírás bíztam benne, hogy egy sorvezetőt kapunk az ív levágásához, ezzel szemben csak a felevezés elválasztására volt jó a kihelyezett bójasor. Sajnos egy ilyenre lenne szükség a pálya felett is, amire emlékeim szerint már volt példa a Kiságban, és a sajnálatos peror baleset is elkerülhető lett volna ezáltal. A délutáni ponton nélküli indítás viszont kimondottan felháborító, ha a verseny komolyságát szeretnénk kifejezni.
  3. Időfutamok alatt 1000 méternél különbségmérés – ez nem feltétlen negatívum, viszont előnyhöz jutatja azt, akivel közlik, mennyire ment rá maradt le az előtte indulótól. Ugyanakkor lehet, hogy az utána induló is veri, illetve első indulónak milyen időt lehet mondani fél távnál? Kicsit a fairség rovására megy a dolog
  4. Bójasor nélküli pálya – nem hiszem, hogy ki kell fejtenem.
  5. Egyenlőbbek – a döntőt evezők rugalmasan kezelése, nem egyforma kritériumok szerint való döntőbe besorolás, B döntő meg nem tartása

Mindent egybe vetve tanuló pénznek mindenképp jó volt a verseny. A forma támogatandó, de rendezésre több pénzt, időt, energiát kell fordítani, hogy valóban válogatni lehessen, mérni, összehasonlítani. Remélhetőleg a jövőben, emiatt is egy objektívebb irányba haladunk a sport versenyágát tekintve.

Amivel még növelni lehetne a válogató hatékonyságát az a meghívásos rendszer bevezetése lehetne. A válogató verseny a válogatottról szóljon, ne egy állomása legyen a versenynaptárnak. Csak olyan versenyzők induljanak, akik valóban a válogatottság miatt indulnak. A szakági vezetők, az idén bevezetett edzésnapló rendszer, az ergométeres és edzőtábori felmérők alapján képesek és képesnek kell lenniük meghúzni azt a vonalat, ahol elválik, hogy ki érdemes arra, hogy a válogatottba kerüljön. Lehet, hogy ezen a verseny kell kihullania annak, aki valóban kevés a versenyhez. Ez segítené a szervezőket és a versenyzőket is. Ebben a formában akár több „döntőt” is húzhatnának az indulók és sorozat terhelést is lehetne nézni – mint az időfutammal.

Végezetül senki se feledje: vasárnap április 26.-án Széchenyi Evezős Évadnyitó, mindenkit szeretettel várunk, ha nem is indulsz, de evezel, vagy eveztél gyere le és emeld jelenléteddel az esemény színvonalát.

ui.: ha van valakinek fotója szívesen kiraknám a lapra illetve az évvégi albumba is jó lenne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr461076093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása