Bledben versenyezni jó

2009.06.14. 23:52

Bledben versenyezni jó. Hogy miért? Mert a közhiedelemmel ellentétben nem elérhetetlen.  Egy jó, közepes színvonalú nemzetközi verseny, ahol mindenki egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy felmérje hol tart a technikai/fizikai felkészülésben, ha esetleg a hazai pálya már túl kicsinek bizonyul. A nem elérhetetlen értendő az anyagi és a távolsági feltételekre is, bárki nevezhet, abszolút nyílt a verseny.

Idén különösen jól sikerült a szervezőknek a verseny összehozása, ahol a serdülő, ifi és felnőtt korosztályok számaiban lehetett versenyezni. A csapatok Szlovéniából, Horvátországból, Ausztriából, Németországból, Svájcból, Bulgáriából és persze Magyarországról érkeztek.

A Danubiusból idén csak ketten, Szekér Lacival voltunk – a többi válogatott illetve klub szinten edző versenytársunk ezúttal jobbnak találta az otthoni készülés folytatását. Legtöbben az OB-ra, de Allquander Anna Münchenre, míg Csepregi Gábor és Rácz Róbert a Racice-i U23-as VB-re készülnek. Ezt fontos kiemelni, hiszen Annának ez az egyik fő próbája a Poznani VB-n való induláshoz, és az OB-ig is már csak 4 hét van vissza.

Idén is a hegyen aludtunk a szokásos házban, ahonnan faja kilátás nyílt a völgyre, hegyekre.

A pályán az utolsó napot leszámítva végig oldal, és toló szél volt, ami sokszor zavaró volt versenyzés szempontjából. A versenyt pontos indítások, és viszonylag jól eltalált motoros vezetési stílus jellemezte. A döntőkön végig volt részidőmérés, ami nagyon jó, azért, hogy láthassuk, hol kell megerősödni a pályán – legalábbis Mi erre használtuk.

A pálya és a hely szépségeiről nem hiszem, hogy kellene írnom, hiszen minden valamire való evezős tudja, hogy talán a világ egyik legszebb evezős pályájáról van szó – minden giccsességet félre téve. Egy kis „Tudta-e” Sarlós Kati 1989-ben itt szerezte női egypárban bronzérmét a felnőtt VB-n. 2011-ben itt fogják rendezni a felnőtt VB-t.

A „magyar válogatott” mellett főként Baja versenyzői képviseltették magukat, de voltak Velencéről és a Külkerből is – csak így egyszerűen név nélkül.

A két négyest, a könnyűsúlyú válogatottat (Szellő, Kitka, Dumitrás, Veréb) és az ifiket emelném ki, akiket, azt hiszem érthető okok miatt, itt most nem sorolnék fel név szerint. Szellőéknek sikerült mindkét nap a döntőbe kerülniük, ahol 5. helyet szereztek – a normál súlyúak mezőnyében. Egy olyan mezőnyben, ahol ott volt a szlovén olimpikon négyes (két tagot cseréltek), egy horvát válogatott csapat, illetve néhány nem apró termetű déli és német sporttárs. Első nap 6:07-et, illetve második nap 6:11-et eveztek. Ami kétségkívül jó kiindulást jelent a szeptemberi EB szempontjából. Ugyanebben a számban a Baja-Külker versenyegyesülés mindkét nap a B döntőben szerepelt.

Az ifik, akik Szolnok és Győr city csapataiból állt fel első nap győzelmet aratott, míg második nap dobogóra állt.

Szekérrel dublóban  mindkét nap döntőbe kerültünk, ahol mindkét alkalommal az 5. helyet szereztük meg. De nagyon nagy különbségek voltak ezek között az 5. helyek között. Első nap a Spik testvérek farvizén evezett az egész mezőny, vagyis tőlük 6 másodperccel lemaradt és a versenyzők között ízig vérig igazi verseny alakult ki a 2.és 5. hely között. Itt a dobogóról 9 tizeddel, míg a 4. helyről 3. századdal maradtunk le. Azonban második nap egy merőben más mezőnyben, ahol 1000 méternél még 3,5 másodpercre voltunk az elsőtől, a második ezren sikerült bezsebelnünk 8 másodpercet. Hiányzott a csízió. Kicsit sok volt a hétvége.

A versenyt végig show elemekkel próbálták feldobni a szervezők, volt tánc és kard bemutató, az érmeket rangos vendégek adták át (minisztertől, városi funkcionárúsig – tavaly Lacival Szlovénia miniszterelnökétől kaptuk az érmet J)

Az öreg Cop még mindig tolja, ez alkalommal, az ifjakkal négypárban, akiknek szintén sikerült egy olimpiai helyet beszerezniük tavaly. Az öreg Keibrich is átugrott. A horvátok és a németek is hoztak nyolcast, sőt az osztrákok is. A horvátok Sinkovics testvér párosával fémjelzett négypárja ugyan első nap 200 méterrel a cél előtt beszedett egy rákot, ahonnan épphogy megmenték a második helyet a stabil elsőből, de másnap már meg mutatták mindkét szlovén csapatnak, hogy lehet nem érdemes szétszedni a Cop-Spik párost, (mindketten indultak csak  külön csapatban)

A napvégén még volt időnk úszni is egyet mielőtt beültünk volna a Katyina Trans buszába, hogy 3 örök csajozós vígjátékot megnézzünk a hazafelé tartó úton.

Érdekes intermezzoja, volt az utazásnak egy beszélgetés, ahol ismét az OB és az U23-as VB kapcsolatát boncolgattuk. Akik ismernek, tudják, hogy általában más véleményem van, mint a legtöbb embernek, akik szerint a jelenlegi a legoptimálisabb megoldás. Bár kétségtelen, ha az OB augusztusban lenne, nem lenne probléma ezzel sem, azt csak a klubok bombáznák meg (vagyis az augusztusi OB-t, hisz a legtöbb edző nyaralni akar ilyenkor).

Hogy mindenki tisztán lássa, elvből ellenzem, hogy az U23-as VB-n induló csapatok válogatottként induljanak a magyar bajnokságon, a szabálykönyv szerintem ennek ellent mond. A másik oldal szerint viszont ez így jó, vagyis még a legjobb megoldás, mert ugyan nem magyar bajnokok, de azt beírhatják az egyetemre felvételizésnél és a második is, kap egy aranyérmet és ő is magyar bajnok lesz így sőt a VB-n indulóval nem hozatnak az edzők öt-hat pályát, mint korábban arra példa volt.

Számomra ez a dolog fekete-fehér, vagyis eggyel több csapat áll a dobogón, mint kellene. Ha valaki magyar bajnok akar lenni, akkor legyen az a klubjával, ne egy klasszisokkal erősebb csapattal. Tudni kellene rangsorolni szövetségi és klub szinten, a versenyzőket pedig ennek megfelelően készíteni a versenyre. Ha egy klubnak van olyan versenyzője, aki érdemes egy vb szereplésre az igenis rendelje alá magát annak. Lehet, hogy így maga az OB színvonala alacsonyabb, hisz a legjobbak nagy része elmarad a felnőtt számokban, mégis ezzel lehetőséget kapna az amúgy második vonal, extra motivációt, elérhető távolságba kerülnek eredmények.

Persze van még egy alternatíva: lehessen verseny egyesülni a magyar bajnokságon, amire több más ország bajnokságán van élő példa.

Ugyan ez csak magán vélemény, amit lehet, van, aki oszt még, de sokan sokféle képen látjuk a dolgokat. Egy a lényeg: legyen fejlődés, bár nem tudom, hogy a szabályok ilyen terű ferdítése mikor jelent előrelépést?

Minden estre Bledben jó volt idén is versenyezni

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr541185358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allianna 2009.06.15. 12:04:03

Gratulálok minden kedves sporttársamnak az eredményekhez, no meg Gergőnek a beszámolóhoz, további szép napot, mindenkinek hajrá-hajrá!
süti beállítások módosítása