Poznan 2009/1.

2009.08.22. 17:32

 

Eljött augusztus vége, túl vagyunk már a fixűléses OB-n, a vizitúrák nagy része is lezajlott, szóval itt az ideje, hogy tekintetünket a tv képernyőkre szegezzük, és végig böngésszük az eurosport műsorát a jövő hétre (segítek, csütörtöktől lesz érdemes), hisz a holnap kezdődik a XXXIX. World Rowing Championships – magyarán az evezős világbajnokság Poznanban, Lengyelországban.

Az esemény

Az első evezős VB-t, 1962-ben, Luzernben tartották, ekkor még csak négyévente rendezték a versenyt (wiki), majd 1974-től évente (kivéve 1976-ot, München miatt). 27 versenyszám szerepel a programban, melyből öt az adaptív versenyszámokat adja. Idén 973 versenyző áll rajthoz a vasárnap kezdődő viadalon.

Az olimpia utáni első világbajnokság mindig érdekes, az előző ciklus végen „nyugdíjba” vonulók, és az új kombinációk, vagy teljesen megfiatalított csapatok újraírják a papírformát (például Mahe Drysdale 2005-ben).

A hely

A pálya kiváló, a sportlétesítmények, kiszolgálás, környezet szempontjából, ugyanakkor ellenszélben nehezen evezhető, hullámos környezet. A rendezők eddig letett névjegye mindenesetre profi rendezést ígér a Malta-tavon – 2003. World U23 Regatta, 2004, 2006. Világkupa, 2007. Európa bajnokság; 2008 Világkupa/Olimpiai pótkvalifikáció.

A mieink…

Mi elsősorban a hazaiakra, sőt mindannyiunk számára természetesen módon Dr. Aliquander Annára, klubtársunkra figyelünk és szorítunk neki a női ks kétpárban. Társával, a csepeli Hajdú Zsuzsival a magyar csapat zászlóshajóját alkotják, ők az egyedüli olimpiai számban induló magyar résztvevők, így mezőnyük hatványozottan nehéz. A korábbi világkupákon 14. és 10. helyet szerezték meg, de a mezőny azóta szűkült, hisz mindenki csak egy csapatot indíthat. Az edzők legtöbbje a 10. helyet tartja valószínűnek, illetve titkos remény a kilencedik hely (Bene László szavaiból merítve), de szerintem nyugodtan szurkoljunk a lányoknak a 7-8. hely eléréséért. Luzernben 1,5 másodpercre voltak a 8. helytől. A héten volt is alkalmam látni őket a Kis-Dunán és sokkal erőteljesebb, lendületesebb evezést mutattak, egységesebb stílusban eveztek, mint másfél hónappal korábban – bennük van!

A ks dubló sajnos nem áll rajthoz, Galambos Peti arcüreggyulladása miatt. Így Varga Tamás 2001 után ismét egypárban állhat rajthoz. Akkor az 5. helyig vitte és két másodperccel maradt le a dobogóról. Valódi értékelést esélyeiről nem lehet komoly „szakmai” meggyőződéssel adni, hisz idén nem indult egypárban. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az ellenfelek számára leírható, sőt talán az egyik legkomolyabb ellenfél, az egyik fekete ló a mezőnyben. Még mindig Hazánk legerősebb könnyűsúlyú versenyzője, világ és európa bajnok, a legtapasztaltabb Aliquander Anna mellett a magyar csapatban a nemzetközi mezőnyben. Ellenfelei semmi esetre sem elhanyagolhatók. Az új-zélandi sokszoros győztes Duncan Grant, Mads Rasmussen, aki dublóban volt sokáig nagy ellenfél, a görög olimpiai érmes Polymeros, az U23as VB ezüstérmes brazil Silva, vagy a tavalyi EB-n normálsúlyban érmes szlovák Babas. Szorítsunk neki az „A” döntőbe kerülésért, és ha az meg van, bármi megtörténhet.

Akiért szorítanunk kell még, a férfi ks nyolcas. A tavalyi kezdés után idén, sokkal, nagyobb lendülettel készült csapat. Beszereztek egy GPS-t, sebességet és időt mértek, az evezős közösség is mögéjük állt, így minőségi hajót is tudtak/nak használni és készültek rendesen, ahogy belefért. A végső csapat csak két hete alakult ki – sajnos Sándor Áronnak nem sikerült bent maradni, ezt szomorúan vesszük tudomásul, pedig így Anna mellett, ő érte is szoríthattunk volna. Mindenesetre a tavaly kilencedik helyet szerző csapat céljai között már teljesen tisztán az „A” döntőbe jutás a cél – bízzunk bennük! 

Végül, de nem utolsó sorban: Serényi Tiborra kell figyelnünk. Pekingben 10. sportolónk idén eddig egy 6. hellyel büszkélkedhet.

Sajnos idén nagyon kis létszámú a magyar csapat, ugyanakkor jövő évre jó kilátást ad az idei U23-as VB szereplés. Az EB-re készülő Juhász-Simon kormányos nélküli kettes, vagy Dumitrás-Kitka-Lörinczy-Veréb ks négyes, jó kiindulási pont egy jövő évi sikeres szerepléshez, persze az utóbbi esetben a sikeres EB szereplés egy mindenképpen fontos első állomás. Novák Mariann ks szkiffes bronzérme révén is erős női versenyekre számíthatunk jövőre. Persze a sors sajnálatos fondorlata, hogy mindösszesen hatan neveztek ks négypárban, ahol ugyancsak volt egy U23 VB-n döntős csapatunk.

A program nagyobbik fele…

…persze nem a magyarokról szól. A FISA hivatalos lapján olvashatunk egy nagyon jó összefoglalót az esélyekről. Most csak szemezgetnék e leírás és a program alapján az olimpiai számok indulói közül.

A programban sorban haladva a női szkiffek közül egyértelműen Mirka Knapkovát emelik ki a szakírók – nem csoda, hisz a cseh klasszis éveken keresztül, mint oly sokan mások a Neykova-Karsten-Rutschov hármas árnyékában versenyzett, most, hogy Neykova dublóban áll rajthoz, illetve Karsten és Rutshov is kiszálltak a mezőnyből úgymond egyenes út (víz) van előtte. Persze semmi sem ilyen könnyű. Legnagyobb ellenfele Emma Twigg, Új-Zéland üdvöskéje és a kínai Zhang, aki talán a legelismertebb, és leghosszabb nemzetközi karrierre tekint vissza a kínai csapatból.

A férfi egypárban ismét valódi küzdelemre – showra készülhetünk. Az összes nagy gladiátor ott lesz az arénában Tufte, Drysdale, Synek, Campbell, Karonen – akiket a nemzetközi sajtóhoz, de itt lesz Mayens, a horvát Vekic is itt indul ezúttal (ezt a videót érdemes megnézni). És a valóban leírhatatlanok az argentin Suarez és AZ ÉSZT Janson – akik már mindent megjártak. 

Női perorban Susan (Zsuzsa) Franciát emelném ki – hisz végül is hazánk szülötte és rendszeres látogatója J - illetve az Új-Zélandiakat. Sokkal érdekesebb számomra férfi peror, ahol valóban új felállásokat láthatunk, hisz az angol Reeds/Hodge-Twiggs kettős tavaly négyesben szerzett olimpiai aranyat Angliának, illetve az új-zélandi Bond/Murray páros idén eddig világverőnek bizonyult, tavaly ugyan nem sikerült világbajnokként olimpiai döntőbe jutniuk négyesben, de idén elég jó úton vannak az arany felé. A cseh öreg, Chalupa (hatszoros olimpikon!) párjával Makovickával mindenképp megnézendő és a szerb Stojictól is számítunk erre-arra. Megjegyzendő hazánk fiai (Juhász/Simon) Münchenben feladták a leckét a szerb zászlóshajónak…

Ha már nemzeteknél, a csapatoknál tartunk. Ausztrália most fog először az idei évben világversenyen megjelenni így az egész csapat egy kérdőjel, ugyanakkor a BBC Sport tudósítása szerint az angol csapat legalább négy éremmel szeretne hazatérni, illetve az új-zélandiak sem számítanak kevesebbre, mint hat. Németország, szinte teljesen új férfi csapattal érkezik, illetve az angol nyolcas is változtatott az összeállításon. A házi gazdákról, pedig minden kitelik, de erről a továbbiakban.

A férfi ks dublóban a favoritok, a tavalyi évben éppen lemaradtak az „A” döntőről, de az új-zélandiak Uru/Taylor és a kanadai Vándor/Sylvester idén nem bízzák a véletlenre, de az olaszok még könnyen beleszólhatnak a dolgukba: a Luini/Miani páros azért mégis csak védjegynek számít. Hiányzik ugyanakkor a mezőnyből a tavalyi olimpiai bajnok angol egység. Viszont az U23-as szkiff bajnok Shadi Naghadeh itt indul – az ifjú iránit a nemzetközi újságok is kikiáltották a következő ks csillagnak így teszünk mi is, hisz pályája, már az elején is kezd purchase-i pontokkal gazdagodni.

Férfi és női dublóban egyaránt tanácstalan vagyok, akárki akármit mond és ismeri a bölcsek kövét – talán az észtek, németek és az új-zélandiak, közt fog eldőlni…inkább megnézem a legszorosabb futamot előzetesnek és hasonló izgalmaka számítok a döntőben is. Nőknél, pedig Neykovát ismerem egyedül és talán mindenki más is.

Bevallhatom őszintén a regatta legjobban várt versenye a férfi négypároké. Miért? Mert a lengyelek győzelme még annyira sem valószínűsíthető, mint tavaly. Egy fiatal horvát csapat keresztülhúzhatja számításaikat. Emellett itt indul a szlovén csapatban Iztok Cop is, van egy fiatal angol csapatunk, akik már összehoztak két ezüstöt idén a VK sorozatban – szóval kitudja.

Női nyolcasok között amerikai román párharc várható, míg a férfiaknál az olimpiai címvédő Kanada egy új felállással érkezik az ugyancsak frissnek mondható német csapattal egyetemben (tavaly az olimpia előtt 5 héttel a nyolcasban kicseréltek 6 tagot és az edzőt is leváltották – úgy tűnik, kezdenek beérni a fiúk, hisz idén megnyerték a VK sorozatot). De a hazaiakra kell a legjobban figyelni – mégiscsak ők vannak otthon.

Jó tévézést, netezést szorítást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr911331070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SH. Hanna 2009.08.24. 17:49:28

Tök jó lett ez a bejegyzés:-)
Hajrá Magyarország!
Hajrá Magyarok!

Orbán · dnhe2.blog.hu 2009.08.24. 21:43:45

Sajnos elkövettem egy hibát, mert csak az összesített nevezési listán olvastam Serényi tibort, de elnéztem, és helytelenül írtam őt Lengyel Mónika helyett.

Sok sikert!

Sz.Marci 2009.08.25. 20:25:27

Szerintem is elég jó lett a cikk,de szegény AliAnnát egy L-el írni...:P
pedig ő Alliquander Anna ha jól tudom

allianna 2009.08.25. 21:23:27

Tenyleg 2 ll, de nem ez a fontos, hanem a kedves biztatas, koszonjuk nagyon. Egyebkent, ha mar igy allunk meg egy kis helyesbites 10. lettunk mindket vilagkupan, de nem ez a fontos, hanem holnap 10.30kor a remenyfutam, azt jol meg kell majd huznunk, ugyesen, okosan, harcosan, gyorsan. Joejt mindenkinek! Udv a tavoli szep Poznanbol!
süti beállítások módosítása