A lista

2010.11.22. 23:39

Van egy tartozásom egy kedves barátom felé…

A bejegyzés persze erről fog szólni, de egy kicsit messzebbről kezdem. Egy kicsit nosztalgikus lesz, de utána rátérek a lényegre!

Mikor kezdő evezősként a Danubiusba kerültem, úgy 9 éve, egy kicsit más volt a csapat, mint most. Egy kicsit más volt a felállás, a hajópark, az edző és edzés. Azt hiszem, az volt a Danubius egyik igazi nagy korszaka. Az edzések, a felnőttek és ifik között közösek voltak, volt négy szkiff, amiben felváltva küzdöttünk, a Levitzky volt az egylet legjobb hajója. Zsolti még tényleg Cica volt, Menyus és Martonfy Laci már vágósúlyba került, Ráró és Vercsi talán már gondolkodott az evezésen, Csepi és Hörbi kormányosként bontogatták szárnyaikat Albert bácsinál, Goló volt már akkor is Cica mellett a legmagasabb. Finya, Lopez, Albert bá és Farkas Gabi voltak az edzők. Károly edzés után a Nagyházon büfét üzemeltetett. A sikertermékei közül a 10 forintos isostarnak hívott sárga termékét, a 20 forintos kakaómasszából készült csokis kenyeret vagy a klasszikus zsíros kenyeret emelném ki. A kunyó kru már alakulóban volt, de még nem éreztek rá. Gergő már akkor vert mindenkit sífutásban, bringán és futásban és azok a bizonyos szigetkör csúcsok is akkoriban születtek!  A női csapatnak ma is bármelyik klub a csodájára járna: Kulifai, Székely, Barz, Fekete, Zarándy, Buday, Aliquander, Stift E.. És ők mind válogatottak voltak! A legnagyobbakkal edzettünk együtt! Az „a” négyes címvédő volt akkor, amit azóta sem sikerült megismételnie Danubiusos csapatnak – Honti, Baka, Dalos és  Amiga maradandót alkotott 2001-ben. Edzések végén Peszleg Zoli és Keresztes Karcsi tolta keményen a bicepszet és én nagy szemekkel néztem mi ez itt? Esztergomban csak az edzőm volt nálam erősebb, ott ketten voltunk, Csabival, itt senki sem voltam.

Mikor először kezdett leesni hol vagyok már késő volt. Első evezésem az akkor 16 éves Zsoltival az NDK dublóban, amit később Luzernnek neveztek el életem egyik leghosszabb evezése volt addig!

Az 57-es kőig tartott.

Az első szigetkörömet Dalossal, Amigával és Vanczák futottam.

Úgy otthagytak, ha nem jön szembe Lopez a Berlingóban az akkor 7 éves körüli Bendivel és állítja meg őket valami bagatell úgy miatt vissza sem találok sose a PM házhoz. A gondnok még árult sört és a PM-esek teniszezni jártak a salakra, mindig volt foci és a nagyterem bal oldalán voltak az ergók, a férfi öltözőben a kondi. Haller gyakran járt hozzánk tornatermezni az oszlopos gimnáziumba, tanmedencézni vagy kör kondizni. Ilyenkor estek meg olyan dolgok, mint lyukas mosdó kagyló nem csupán vízzel való teletöltése edzés közben, vagy az Atlantában Hallerral, Dalossal, Menyával evezés. Hosszú távú előtt minden hétvégén Óbudai-sziget kerülés szkiffben: az Ormosban, vagy az azóta szomorúbb sorsra jutott Matternhorn-ban, esetleg négypárban. Menya És Laci, Liba Sobják szkiffjében nyomatta és Gergő is még csak álmodott a Filippiről. Anna evezet az egyesület egyetlen szénszálat valaha látott hajójában a Posziban és Kuli Krisztáé volt a Kisházon a szövetségi Empacher. A detektívtükörnek má csak a legendáját halottam és mindannyian szerelmesek voltunk minden lányba az ifi nyolcasból (Tehát ha valaki az ifjak közül nem tudná kicsoda Vimi Zita, Herdliczka Zsófi, Kovács Clau, Sai Dóri, Bagi Erika, Pető vagy Petrák Orsi, hát ők voltak azok a bizonyos lányok – ez olyasmi mint a hasonlat a fával, a gumival és az acéllal…).

Kemény időszak volt!

Ha Haller lent volt, biztos, hogy a földbe döngölt, de legalább porig alázott engem, vagy valakit. A fiúk: Dalos, Amiga, Gergő, Vámos, Liba és mindenki, aki csak egy nappal is idősebb volt nálam folyamatosan csak a lehetőséget kereste, hogy rámutasson nem budapesti voltomra, vagy csak, hogy kihasználja kevésbé fejlett beszólási hiányosságaimat. Mindig volt egy félmondat egy beszólás…de ez volt az a kategória, amikor nem adja fel az ember, mert nem lehet! és maradtam, és azt hiszem nem bántam meg…

Így történt, hogy a 2002-es nyarat kormányos perorban evezetem végig. Történt mindez mert a szegedi nemzetközi első napi, fergeteges kisdöntőjét Dalossal ketten húztuk csak szkiffben. Ő a Mattern Hornban én az Ormosban, mert senki más nem jött fel a futamra. A versenyt Dobieczky Sanyi bácsi vezényelte és mi első 1750 métert  20-as tempóval eveztük le, hogy a végén egy 45-ös tempóra felnyomott finissel döntsük el. Nyertem, de mai napig nem értem, hogy-hogy nem fújta le az öreg Pipás a versenyt komolytalan versenyzésért? Szóval, ezután a verseny, után és mert Amiga nem vállalta az OB-t bekerültem abba „A” második négyesbe – ami később elvérzett a csepeliek ős négyese ellen, amiben nem kisebbek ültek, mint Schneider, Bartal, Végh és talán Zorándy (de benne nem vagyok biztos). A lényeg, hogy abban az évben az akkori MTK fiú telepén edzettünk 3 hétig az OB előtt. A West Balkán még a Kopaszi-gáton volt és mi kőkeményen edzettünk minden nap kettőt + a kondi!!! Anti és Manó válogatót húzott az ifi négypárért, én pedig Dalossal nyomtam kox perorban Honti és Baka ellen, amikor nem négyeseztünk, nyolcasoztunk.

Sokat tanultam a csapattársaktól, kicsiktől, nagyoktól…meg minden, el tudjátok képzelni milyen volt először lemenni az M0-as hídig? Lényeg a lényeg. Dalossal rendszeresen egy vitát folytattunk: ő, a tökéletes, technikailag magas színvonalú, könnyed de gyors evezést akarta, én meg azt, hogy amikor csak lehet verjünk meg, ott és ahol lehet, mindenkit edzésen, aki mellettünk ment. Ennek volt köszönhető a folyamatos rivalizálás a non-kox perorral, akiket néha még el is kaptunk. Egyik alkalommal, egy normál 20-22-24-26-os iramjátékban mentünk valamelyik csapat, vagy mindenki ellen, de valahogy nem ment…nem ment és mi lemaradtunk és mint ilyenkor a legjobb csapatokkal is előfordul, elkezdünk veszekedni, hogy „technika vagy erő?” A Kis-Duna csendes ágát felverte vitánk zöngéje, valahol a vajdának a háza és az M0-ás között jártunk. 8 percig tartott úgy emlékszem egy-egy menet és mi valahol 5 és fél percnél jártunk. Lopez jött mögöttünk és rendszeresen a váltásoknál bemondta a tempót, illetve mindig mondta is a csapatoknak, mert csapásszám mérője talán csak Barz Gittának volt az egész klubban. Mi meg csak vitatkoztunk, hogy így meg úgy, aztán perortársam egyszer csak így szólt, ha pontosan tudom idézni:

-          Igen, b**d m*g!!!! Itt az erő, b**d m*g!!! – és tempó elkezdett emelkedni.

Lopez bajsza alatt talán elmosolyodott mindezen a közjátékon, enyhén gázt adott, majd folytatta, azon a kellemes, mindig nevető, de azért komoly hangján:

-          27….31….35……………….. - jobb kezében a csapásszámmérő, balkezében a gázkar, haja lobogott a menetszéltől és talán azon az előző nap bekészített kovászos uborkán járt az agya, amit az aznapi vacsorához fog majd fogyasztani, és amit a padok mellett hagyott a napon az MTK telepen és talán az öreg Csekó már rájárt -……………….38………………… ……………………..43……………………………………- már közeledtünk, de még mindig volt egy-két hajó ……………… …………………………………….. ……………………….      …………. …………………51………………………………………55…..........................................VÉGÉ!!!!!

És megnyomta a dudát.

Végigtoltuk az edzést, aztán a bajnokságot is keményen! A Banyolesben, aztán Nottinghamben asszonnyá tettük az olaszokat és még egy csapatot a kisdöntőben négyesben az egyetemi vb-n.

És mindezt csak azért kellett leírni, hogy tudjátok, hogy értsétek, mért készítem a következő összeállítást, amit a Dalostól kapott anyagokból állítottam össze most, mert már megérett az ideje!

O.

 

A Lista

   1. Ágyon – mikor: 2009.06.30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.    2. Beckhammel haverkodik az amerikaik magyar bajnoka – mikor 2009.09.07

Bár a legjobb magyar eredmény hivatalosan Varga Tamás ötödik helye volt a poznani evezős-világbajnokságon, két vb-arany jelenleg mégis egy budai lakásban van. Tulajdonosuk, Francia Zsuzsanna mindössze hároméves volt, amikor szüleivel Szegedről az Egyesült Államokba költözött, így a világ egyik legjobb evezőse Amerikának szállítja a sikereket. A versenyek után azonban mindig hazajön a nagymamájához. – klikk ide a teljes cikkért

Harvardi evezés – mikor: 2009.11.25

http://canadapt.blog.hu/2009/11/22/harvardi_evezes

Egyébként ennek is van köze dekeshez, aki kitalálja, hogy mi kap egy csokit J

4.     Rossz start – mikor: 2010.01.19t_

http://www.indavideo.hu/video/_Rossz_start_

5.     Evezés: edzés közben hunyt el a görögök válogatott versenyzője – mikor: 2010.04.15 (Egy közös West Balkános (már a nyugatinál) este után)

Mindössze 31 évesen elhunyt Dioniszisz Nikoluzosz, a görög evezősválogatott tagja.

Az evezős a görög bajnokságra edzett, amikor rosszul lett a hajóban. Orvos nem volt a közelben, a mentők pedig 40 perc múlva értek a szkiniaszi helyszínre, így a sportoló életét már nem sikerült megmenteni. Nikoluzosz halálának oka szívelégtelenség.

Teljes cikk itt

.     Blogra kivánkozik – mikor 2010.04.21.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Problem solved – human car hybrid runs on electricity and people – mikor: 2010.09.06.

 

http://carscoop.blogspot.com/2010/08/humancar-hybrid-that-runs-on.html

8.     Blog ajánló evezős érdekességekkel  - mikor: 2010.09.06

http://olimpiak.blog.hu/2010/10/28/az_olimpiai_bajnok_kulonos_halala

9.     Egy közérdekű link – mikor 2010.09.20.

http://www.midunank.fw.hu/

Persze az évek alatt sokkal több minden volt, de ennyi maradt meg a levelező programomban.  (meg hát a bringázásokat, a lupai nyárbúcsúztatókat, a politikai okfejtéseket, a időjárassal összefüggő elméleteket, a Csepeles időszakot, a visszatérést, a kadett kipufogó dobját, a humuszt, sítáborokat, a roadmovie feelinget nem lehet ennyiben leírni!!

Jó éjt!

ui.: És Dalos, mielőtt bármit kommenteznél: „Vedd ki a fejed a s………”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr312466888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foltanvera 2010.11.23. 08:59:06

Es az uj Take That videoklipp? :-) Egy kis fehergatyaban evezessel vintage megvilagitasban? Ahogy a sarga delutani nap megcsillan a fiuk hajzselejen, majd a csobbano lapat nyomaban felszoko vizcseppeken? Belott seros szplin sracok dacolnak a tengerrel?

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.11.23. 09:42:00

Igen, igen, de azt hiszem azt már annyira lekoptatták, hogy felesleges is róla beszélni :), illetve a nem versenyzünk és versenyben vagyunk hasonlat...de hát nem minden nap eveznek a London-eye-nál :)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.11.23. 09:44:25

Mért nem látszanak a képek... ??

foltanvera 2010.11.23. 10:49:04

Lekoptattak? Akkor tenyleg keveset nezek tevet, azt hittem teljesen uj. :-)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.11.23. 16:21:40

azt hiszem újra össze kell állnunk mint a take thatnek :)

foltanvera 2010.11.23. 17:36:26

Egyertelmuen legalabb akkora lenne a siker! :-)

allianna 2010.11.24. 14:07:26

2003. tavasza óta evezek a Posziban, előtte Krisztához hasonlóan szövi empaciban eveztem 97-től (előtte a Vizipókban), amíg Zoli vissza nem vette 2002. OB előtt, amikor meglátott a tv-ben a Budapest-Bajáról szóló tudósításban a sárga hajóban ülve...
2001-ben asszem Bea evezett a Posziban.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.11.24. 23:17:38

Anna, viszont akkor ki evezett a posziban abban az időben? Edit? Mert Vilire szerintem akkor már nem járt le és azt tudom, hogy Gergő a kék Sobjákot használta még és csak néha, versenyen a Schell-t

foltanvera 2010.11.25. 15:03:35

En is ugy emlekszem, hogy Bea evezett akkoriban a Posziban, sokszor egy piros nadragban.

L.Vercsi 2010.11.25. 21:32:51

Nono, én akkoriban már lapátoltam keményen! :)
De nagyon jó kis írás!

dalospet 2010.11.26. 14:40:13

Orbán, ez megható volt.
Egy dologgal hadd egészítsem ki, és ezt a világért ne vedd helyreigazításnak: én az ifi lányokon kívül a felnőtt és a veterán női nyolcasba is szerelmes voltam - még/már akkor is.
(megérdemelten szólítottunk "vidéki"-nek ha csapattársad nyilvánvaló érzelmei ennyire nem hagytak benned nyomot, te! 8))))

Sz.Marci 2010.11.26. 22:36:04

Azért az akkori ifiket majdnem teljesen kihagytad:) szóval akkor nyomta többek közt az Anti,Sanya,Pedó,Kristóf,Laci,Lefter Miki,Rocker,Teszár,Tomika,Misimókus és Jómagam is:)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.11.27. 18:52:22

Ahogy kedzdtem a cikket én nosztalgiáztam, nem ti :), de örülök, hogy eszetekbe jutott egy két emlék. Marciról a legjobban az maradt meg mikor Gergő nem találta a stégen a cipőjét és a fiatal Sz. Márton abban focizott a salakon :) - Marci, hogy is volt az?

Volt egy két jó pillanat (Dalos - Én is szerelmes voltam mindenkibe, érted)

Majd akkor lesz folyt. köv. is egyszer.

6km-ről nem tud valaki valamilyen eredményeket?

foltanvera 2010.11.29. 13:48:06

@dalospet: Hiaba, az igazi nagy muveszlelkek mindenben, es mindenkiben fel tudjak fedezi a szepet! :-)
süti beállítások módosítása