Vercsi írásával párhuzamosan én is írni akartam a közgyűlés, pontosabban a tagság és tagi aktivitás témakörében. Ahogy V is írja új idők jönnek a Danubiusban, amit az elmúlt hetek, hónapok változásai idéztek elő. A közgyűlésen a szakmai és a gazdasági terv kapcsán, sok olyan dologról beszélgettünk, sőt néha akár vitatkoztunk is, amik a klub jövőjét lényegében befolyásolni tudják, fogják.

De nem kell és nem akarok ennyire titokzatos lenni, hiszen Vercsi szépen leírja ezeket. Amiről én szeretnék itt írni az sokkal inkább a „tag”-ságról, a tagi létről fog szólni. Úgy gondolom, azért van szükség erre az írásra (amit bevallom őszintén kb. másfél éve tervezek, de a mostani közgyűlés előtt vált egyértelművé, hogy szükség van rá), mert sokan a tagok közül, de még többen a klubot használók közül nem tudják mit jelent tagnak lenni!

Azt hiszem ez egy hiányosság, ami

-           fakad egyrészt a mai magyar társadalomból, ami egy 150 éves közösséget gyakorlatilag egy fitnesz terem szintjére degradál,

-          fakad a tagság virtuális létéből,

-          fakad a minimális megkülönböztetésből a tag és a telephasználó között, és nem utolsó sorban

-          fakad a tagság és klub elnökségének (melynek én is tagja vagyok) nem elég erős kommunikációjából a nem tagok és tagok felé egyaránt a témában.

A múlt pénteki közgyűlésen 25-en voltunk a jelenleg bejegyzett 70 tag és mintegy 200 heti rendszerességgel telepet használó közül. Ez a szám alacsony. Sajnos ezt a helyzetet nem lehet szépíteni, valószínűleg más klubokban is hasonló a helyzet (arányok tekintetében biztosan). Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a közgyűlés egyik legerőteljesebb üzenete, amit a szakmai terv keretében Vanczák Gergő szakmai alelnök fogalmazott meg, az elnökséggel egyetértésben, az a klub lényegi új alapokra helyezése, aminek során nem csak a top versenyző csoport igényeit próbáljuk kielégíteni, de a hobbi és szabadidő sportolás szempontjait kívánjuk követni, egy lényegesen felduzzasztott tagsággal. Ezt egészítettem ki én is egy hozzászólásommal, mely arról szólt, hogy a klub nem csak és kizárólag az evezős hajók használatáról, hanem a közösségi létről, az eszközök használatáról is szól. Ennek keretében sokkal jobban kellene értékelnünk azt, hogy a klub hol van, milyen környezetben működik. Mert ez nem akármi! Családunkkal és klubtársainkkal együtt aktívabban kell használnunk a klubházat, a kertet, az úszóházakat. A grillezések, vagy a szilveszteri buli erről szól, ezek nem klikkeknek szólnak, ezek az egész tagságnak – nem véletlen kerül meghívásra ezekre általában az egész DNHE facebook közösség!

De visszatérve az alapfelvetésre: mi a különbség a tag és a sportszolgáltatást igénybe vevő között?

A tag:

A tag egyfajta tulajdonos a klubban. Rendelkezik a klub eszközeinek (hajók, úszóházak, klubház, kert, öltözők, stb.) használati jogával a megfelelő keretek között. Érdek és felelősség közösséget vállal a többi taggal a klubban folytatott tevékenységben. Részt vesz a közgyűlésen, ami az elsődleges fórum, ahol kifejtheti véleményét a klub működésével, vezetésével kapcsolatban. Jogai és kötelezettségei vannak. Jog az előbb említett használati jog, kötelezettség pl.: részvétel a klub eszközeinek állagmegóvásában (pl.: stégjavítás). Tagdíjat folyamatosan fizet, mert azzal nem egy szolgáltatást vesz igénybe, hanem tagi kötelezettségét teljesíti.

A sportszolgáltatást igénybe vevő/telephasználó:

Az első és legfontosabb különbség a tagsággal szemben a szavazati jog hiánya a közgyűlésen. A telephasználati díjat fizetők gyakorlatilag egy szolgáltatást vesznek igénybe, amihez tartozik egy szekrény, zuhanyhasználat konditerem, vagy adott esetben hajóhasználat. Díjat hónapról hónapra, alkalomról alkalomra kell fizetniük.

Ezek az alapvető különbségek. Persze vannak olyan mozzanatok a témában, amikbe itt nem mentem bele, mint a pártolói vagy céges tagdíj. Valamint az is ide tartozik, hogy sokakat úgy kezelünk és ők is saját magukat, mint tagok annak ellenére, hogy nem azok Ez a jelen. De mi lehet a jövő? Jelenleg egyetlen lényegi eltérés van tag és nem tag között – ez pedig a díj mértéke, előbbi 500 Ft-tal alacsonyabb, mint az utóbbi. De ezt lehetne jobban is differenciálni. Néhány példa:

-          magasabb különbség a két díj fajta között (pl.: 3000Ft/hó)

-          tagnak nem kell az oktatói díjat fizetnie, ha evezni akar tanulni, és nem tagja valamelyik aktív hobbis csoportnak

-          állandó szekrény az öltözőben

-          ha adott esetben lenne büfé, étterem vagy bár a klubban a klubtag jogosult lenne kedvezményekre

-          a tag versenyzőt magasabb mértékben támogatná a klub a nemzetközi versenyzésben, vagy akár hazaiban (pl.: OB hozzájárulás eltérő mértéke)

-          ingyenes részvétel a klub rendezvényein (pl.: szilveszteri banzáj)

És még sorolhatnám. Ezek mind csak példák, de ezek közül sok a jövőben valódi választó vonalat jelenthet a tagság és a telephasználók között.

Egy utolsó gondolat a részemről. Tagnak lenni a Danubiusban, annyi, mint kinyilvánítani a kiállást a margitszigeti evezés mellett, kiállni egy közösség fennmaradása mellett, érdek és szemlélet közösséget vállalni ennek a közösségnek a tagjaival, akik elsősorban az evezés szeretete miatt szerveződtek klubbá, illetve tartják azt életben. Segíteni egymás a sportban, szakmai és a magánéletben egyaránt.

A cél egyszerű: olyan elit klubbá válni, melyet egész Európában be tudnak azonosítani, mely ha nem is az élsport zászlós hajója, mégis megállja a helyet az evezés és az élet bármilyen erő próbáján, mert egy olyan tagság áll mögötte, mely szembe tud nézni bármilyen kihívással a jövőben ugyanúgy, mint a múltban!

Most a tagságon a sor: mindezt valóssá tenni a következő 5-10 évben és utána is – mert ez a cikk erről szólt.

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr822912587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allianna 2011.05.18. 15:44:20

Hajráhajrá!
Utálom a facebookot.
süti beállítások módosítása