Belgrád 2012

2012.05.08. 22:44

A múlt hétvégén elkezdődött a 2012-es nemzetközi evezős szezon Belgrádban, ahol megrendezték a FISA világkupa sorozatának első állomását. Péntek éjjel érkeztünk a nyár első napjait ünneplő városba, ahol a 2008-as egyetemi VB óta nem voltam evezős eseményen. Most nem is versenyzőként, mint inkább turistaként érkeztem(tünk). Belgrád csodálatos! Nem hiába választották egy/két éve a világ legjobb parti városának, ezt a címet még ma is biztos őrzi. Pusztán a belvárosban sétálva már benne van az ember lábában a boogie, nem is beszélve a hely szépségéről. Természetesen még magán hordozza az elmúlt évtizedek történelmét, de már ők is az EU felé tartanak. Ezért javaslom mindenkinek, hogy látogassa meg, ameddig nem lesz tag, mert akkor biztos valami „más” lesz.

Egyébként nem annyira balkáni az ország, legalább is sportban nem! A Serbian Open óriás plakátjai fogadtak minket és szerb ismerősöm, Milos Trumic, akit a Budapest Kupa kapcsán ismertem meg elmesélte, hogyan alapították meg Szerbia első egyetemi evezős klubját, kaptak csónakházat a belgrádi egyetemtől, támogatókat egy új és erős klub felépítéséhez. Figyelemre méltó! Szeptember rendezik saját versenyüket, amire biztosan el kell mennünk!

De visszatérve a VK-ra. Nem minden nap adatik meg a lehetőség, hogy egy evezős fanatikus a világ legjobb evezőseit láthassa. Kemény volt a mezőny, mert a kvalifikációs viadal miatt már sok tengeren túli csapat is itt volt. Ugyan érződött az év eleje a tempókon, de azért voltak nagyon magabiztos győzelmek! A legkirívóbb talán az angol négyes volt, akik Pete Reed-del és Andy „Menya szomszédja” Triggs Hodge-dzsal megpumpált hajójukkal lemostak mindenkit a pályáról. Azt hiszem ők nem akarnak titkot csinálni céljaikból. A többiek mintha egy másik versenyen indultak volna, de legalább is hátrányból. Személy szerint a végén lefiniselt görög kettes evezése tetszet a legjobban, úgymond „esztétikailag”. De a legnagyobb futam sokak számára biztosan a férfi egypár evezős marad, ahol nagy meglepetésre a 1300 méterig a kubai Angel Fournier Rodriquez vezetett!! Azért az első helyet nem adják könnyen és Synek „rutinosan” odavert mindenkinek 4 másodpercet (!) az utolsó 5 percen, akit próbált követni Campbell (vajon beül az angol nyolcasba?), így Rodriquez harmadik helyre esett vissza. De a bronz az bronz! Nem emlékszem, hogy korábban láttam volna kubai evezőst VK-n érmesnek. A közönség díjazta is – Angel hatalmas vastapsot kapott és a győztes helyett őt emelték a pódiumon magasba. A férfi négypárban a horvátok, szinte hazai közönség előtt győzedelmeskedtek, női nyolcasban pedig a hollandok lettek. Apropó női nyolcas – mindösszesen 4 csapat indult…lehet, hogy női nyolcasban kéne mindenkinek gondolkodni Magyarországon? Ugyan nem vállalnám a 8 hölgy menedzselését, de biztos könnyebb lenne eredményt elérni, mint szkiffben. Igaz a férfi nyolcast is viszonylag nehéz összehozni sokszor. Majd idén J.

Ha már Magyarországról van szó, nem is tudom kivel kezdjem, hiszen sok csapat volt kint. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy sokkal kevesebb magyar szurkoló jött el mint, amit a 400km Belgrád- Budapest távolság indokolt volna (Tisztelet a kivételnek – és a bajai két fős kontingensnek). Szóval:

Galambos Petit jó nézni miközben versenyez! Főleg ha jól megy neki, és most jól ment! 2008-ban Egyetemi VB arannyal tért haza Belgrádból, most egy ks szkiff ezüst éremmel távozott! Jó volt látni a dobogón, jó volt örülni látni (nem mintha nem mosolyogna találkozásaink nagy részében). Remélhetőleg a jó forma két hét múlva fog csak eljönni, amikor Peti utazik az olimpiai kvalifikációra (ha jól tudom), hogy megpróbálja azt, ami magyar szkiffesnek nem sikerült ’95 óta, kijutni az olimpiára. Hajrá Peti, mi veled vagyunk! Kemény lesz, de mikor nem volt az?! J

Varga-Hirling back again after taking a rest post Beijing – ahogy a kommentátor is megjegyezte és még hosszan dicsérte a magyar párost. Nem ok nélkül! Le a kalappal. Őszintén bevallom nem gondoltam, hogy ilyen látványos visszatérés lesz a fiúké, de ez igen. Nem ismerve az összes kvalifikációs ellenfelet azt kell, hogy írjam valószínűsíthetjük a 2. olimpiai kvótát – mert kevesen tudnak a semmiből így visszatérni! A 6:20 az tényleg 6:20. Az biztos, hogy a ks 2x kvóta verseny is kemény lesz, hajrá fiúk.

Olimpiai kvótás perorosaink (Simon Béla és Juhász Adrián) a korai szezon minden jelét magukon hordozzák, MÉG… Nagyon bízom benne, hogy a tavalyi forma visszajön és előre tudnak annyit lépni az évközi versenyeken, hogy a mostani „B” döntő mezőnyét maguk mögé utasítják és a tavalyi eredményeket hozzák. Béla térd műtétje ebben persze nem segített, de remélem az elmúlt és a következő időszakban még gyorsabbá tud válni a csapat, ahogy megyünk bele a nyárba. Jön az olimpia és az a fő verseny, szóval a beígért 3 tempót a pályautazón majd szeretnénk látni a TV képernyőn!!! Hajrá fiúk!

Női kettőseink (ks.: Hajdú Zsuzsi, Kabodi Böbe; ns: Szabó Kati Gyimes Kriszti) is tolták keményen az ipart a hétvégén. Sajnos a kislányoknak csak a B döntő végére sikerült odaérni, de a Kati/Kriszti már 9. helyével jobban teljesített. Sajnos nem ismerem a női mezőnyt ennyire mélyen, hogy átlássam mit is jelent, mit ér teljesítményük, de bízzunk a legjobbakban és a kvótában.

Az adaptív kategóriákban a VK volt paralimpiai kvalifikációs verseny! Lengyel Móni 4. helye nagyon szép, de sajnos nem sikerült a kvóta. Viszont ami biztató, hogy Móni helyezései idényről idényre jobbak! Egy nem könnyű sport, nem könnyű kategóriájában úgy gondolom ez jelent valamit! Németh Szabolcs a férfiak versenyében 11. lett összetettben. Sajnos Szabolccsal csak a verseny után találkoztam először, de remélem a jövőben még sokat láthatjuk versenyeken és egyre jobb eredményeket fog elérni!

Végezetül a szponzoroknak egy rövid üzenet: nem rég halottam egy számot: 6 millió forint. Ennyibe körülbelül egy nemzetközi szintű evezős éves edzése, versenyeztetése. Ez a költség az állam, a szakszövetség, a klub és a család között oszlik meg mindenhol. Ma Magyarországon a fent említett sportolók esetében ezt a költséget sokkal nagyobb részben vállalja a család, mint az előző három. Aki teheti kérem segítse ezeket a versenyzőket és családjaikat a fentieknél jobb eredményeket érhessenek el!

Előre is köszönjük – a versenyszerű evezősök nevében

https://www.facebook.com/pages/orrlabdahu/188862601125520

 

Néhány kép és video a fenti linken

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr344497244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Belgrád 2012 2012.05.11. 17:36:01

Varga-Hirling back again after taking a rest post Beijing – ahogy a kommentátor is megjegyezte és még hosszan dicsérte a magyar párost. Nem ok nélkül!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása