Bár így télvíz idején, nem annyira aktuális, de engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljam dr. Alliquander Anna írását a Budapest - Baja hosszútávú evezősversenyről. Anna, a tavalyi verseny után fogalmazta meg az alábbi beszámolót, ami számomra "telitalálat" volt, hiszen hihetetlen pontossággal írja le azt amiről ezek a  - laikusok számára csak "felesleges, értelmetlen időpocsékolásnak" tartott -  hosszútávú teljesítményversenyek szólnak. Különösen a szöveg közepe tetszett meg. Sokszor én is elgondolkodtam a „miérten”, hiszen jómagam is rabja vagyok ezeknek a monoton, sokszor kíméletlenül hosszú versenyeknek, és azt hiszen a „mertet” az ön magam határainak (fizikai és mentális) megismerésében és a bizonyítási vágyban találtam meg. Persze arról a fantasztikus, családias hangulatról sem szabad megfeledkezni ami egy - egy ilyen "tömegrendezvényen" kialakul, ahol a cél összekovácsol mindenkit, függetlenül attól, hogy ki vagy, honnan jöttél, mit csinálsz. Itt nem számít semmilyen politikai hovatartozás és vallás, itt csak a "miértekre" keresett  "mertek" számítanak, amik által - higgyétek el – megtisztulhatunk és felülkerekedhetünk minden "világi" problémán. Jó olvasást! Pignitzky Bori

Az evezés öröme

A távot a rendezvény első napján, pénteken reggel 5 órától este 9 óráig kell teljesíteni. A leggyorsabb hajóegységek – kormányos négypárevezősök, esetleg kettőpárevezősök – már Baján ebédelnek, míg sokan a vacsora helyett is csak a mezőny végét kísérő komp elöl „menekülnek”. Ugyanis akit a komp utolér, vagy megelőz, kénytelen felszállni rá, és így a verseny feladására kényszerül. Persze erre ritkán kerül sor; főként technikai hiba következtében (lapáttörés, hajótörés, stb.), de ezek jó része elkerülhető a vízi közlekedés szabályainak betartásával…

Az 1989 óta évről-évre megrendezésre kerülő (kivéve két alkalommal, amikor a magas vízállás miatt elmaradt) Budapest-Baja Nemzetközi Hosszú távú Evezősverseny 172 km - es távjával Európa leghosszabb folyóvízi evezősversenye.

 

A verseny másnapján a Kamarás-Dunán (Sugovicán) megrendezésre kerülő 500 méteres Sprintverseny csak étvágygerjesztő a közös esti halászléhez, amit díjkiosztó, fotó- és filmvetítés (a két nap legemlékezetesebb pillanatairól), beszélgetés, hajnalig tartó tánc, és egy kis pihenés követ.

Mindenkinek más miatt fontos ez a regatta. Mindenki más okból teljesíti ezt az utat, ezt az igencsak embert próbáló távot. Van, aki az év kihagyhatatlan eseményeként az eddigi összes leevezésen részt vett, és boldogan él, az örök fiatalság titkát őrizve. Van, akit a csúcsdöntés hajt; GPS, sebességmérő, speciális orvosi célokra készült tápszerek, izotóniás folyadékok, energiaitalok segítségét igénybe véve. Van, akit a ma oly divatos önmegvalósítás vezérel. Van, akit valamiféle fogadalomtétel; van, akit csak a profán fogadás. Vannak a legifjabbak és a legidősebbek. Vannak az önsanyargatók és a kényeskedők, - akik majd most megmutatják. Vannak szikárak, és puhányok. Napimádók és pincebogarak. Vannak a 14 kilogrammos versenyszkiffel, és a 28 „kilós” palánkos egypárevezőssel startolók. Vannak megszállottak és megvezetettek (akik elhiszik, hogy „gyere, nem lesz nehéz”).

Nem csak fizikai kihívás ez. Nem csak a lábakról, karokról szól. Ha elég elszántak vagyunk, szép lassan felfedezzük és megismerjük önmagunkat. Ennyi időn keresztül ugyanis nem lehet beszélgetni, tájat nézni, nem lehet „csak” evezni. A célnál megtaláljuk a nyugalmat és a boldogságot, amitől a kor embere oly távol szakadt.

Mégis, mi a közös bennünk, akik így vagy úgy, de teljesítettük ezt a kihívást? Az evezés öröme? A természet szeretete? A Duna tisztelete? Igen, persze, nagyon fontos dolgok. De ennél több. Észreveszünk valamit, amit eddig soha nem láttunk. Mások a gondolatok, a hangulatok az otthoni meguntaknál. Ahogy Krúdy látta:

„Úgy jönnek ők estefelé be a Dunán, mint a vidám madarak (…)

sok gazdag, boldogtalan ember figyel a partokon, és magában sóhajt:

mily jó dolog lehet evezni!”

Bp., 2006. 08. 03.

Alliquander Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr72261709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Farkasgabi 2007.12.15. 21:11:43

A mai napon fogalmazódott meg bennem (és előttem már biztos sokan kitalálták, elmondták szó szerint is ugyanezt), és talán ide (is) tartozik:
"Az ellenfél azért van, hogy segítsen magunkból kihozni a legtöbbet." (és a versenytársunk is - a szerk.)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2007.12.15. 22:23:14

Ezt akkor, most ki szerkesztette?... reggel hegyi futás 10kor a váciakkal!!!! fent a hegyen

ráró 2007.12.15. 22:26:08

akkor mért nem alszol már????:D

Marci 2007.12.17. 10:28:23

Borbála, az önmagam az egy szó...:) remélem jó volt a futóverseny,én sajnos itthon barátkoztam a Gram + és - baktériumokkal :(

boris 2007.12.17. 11:01:03

Kedves Marci! Látom Te is a lényeget vetted ki az írásból..:)) Amúgy köszi, én is rájöttem már, csak még nem javítottam. A futóverseny jó volt, bár én nem tudtam, hogy ez verseny! Mindenesetre Mi elkéstünk, a Gergő anyázott, a fiúk 2 kört futottak, Csepi sok - sok perccel vert mindenkit én meg addig 2x megmásztam a Hármashatárhegyet.
Jó tanulást!

Orbán · dnhe2.blog.hu 2007.12.17. 20:38:23

Azért mire a Csepivel találkoztam, már megnyugodtam a (a kör felénél:)

MEC 2008.01.07. 10:49:49

Kedves Fanatikusok!
Örülök, hogy a Bp-Baja verseny sikere töretlen és ez így van jól, hiszen aki ezt már megtette az elmondhatja hogy egy komoly teljesítmény van mögötte. Utánozza aki lenézi !!!
Sajnos egyre nagyobb a gond! Csökken az indulók száma és a szervezők MEC és a Baja az anyagiakat egyre nehezebben tudja előteremteni. Például kisérő hajó nélkül elindulni felelőtlenség. A vendéglátás egyre nehezebb, a díjazás költségei nőnek és mint látjátok csökkent az elismerések száma, pedig szívesen adta aki adta. Persze nem ez a legfontosabb.
Tőletek is várnánk javaslatokat, hogy minél több fanatikus őrültet találjunk.
Időpont változtatás nem lehet, mert a nappal hossza meghatározó.
2008-ban is várunk mindenkit
MEC-Baja

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.07. 16:36:27

Kedves Imre!

Úgy érzem azon, túl, hogy minden évben próbálunk minél több csapattal részt venni a Bp-Baján nem tudom mit tehetnénk jelenleg a verseny érdekében, de mindenképpen résztfogunk rajta venni mindig, hiszen ha már egy ilyen verseny létezik nálunk (MO) akkor azon érdemes részt venni (bevallom én személyszerint még nem vettem részt egy fogadás miatt), de ha van bármi konkrét dolog, amiben segíthetünk nyugodtan forduljatunk hozzánk és erőforrásainkhoz mérten próbálunk segíteni.

Boris 2008.01.07. 16:55:20

Sajnos ez a probléma is akkora, hogy külön fórumot lehetne nyitni neki... Sajnos a "mai generációt" úgy tűnik legkevésbé sem érdekli az Ob-n és a legfontosabb, kvalifikációs versenyeken kívüli eseményeken való részvétel. 2007.-ben a DNHE - ban az is megtörtént, hogy a hagyományos, nyári vizitúrára mindösszesen 3 gyerek jelentkezett... (eddig 40- 50 résztvevővel)Nyilván ebben szerepe van az edzőknek is, az idősebb generációknak, a klubboknak de sajnos az egész evezős sportszakvezetésnek is. Egy ilyen versenyt/túrát/eseményt mint a Bp - Baja a legmagasabb szinten kellene fekarolnia a szövetségnek, de vonatkozik ez az amatőröket is nagy számban foglalkoztató (foglalkoztatható) túrafordulókra is.
Összehasonlítva az Ironmannal (ami hasonló igénybevételt és felkészülést igénylő dolog mint a Bp-Baja)a 250 célbaérkezőnek kb. 10 % versenyző, a többiek lelkes amatőrök...

MEC 2008.01.08. 07:43:59

Köszönöm, hogy rögtön válaszoltatok. Én is úgy gondolom, hogy a szövetségnek is kellene tenni valamit úgy a Szabados verseny sikeréért is, de jó verseny a Kvassay zs.-Tasi zs. verseny is nem azért mert én találtam ki. Nem lesz mindenki világbajnok, de minden világbajnok leevezheti ezeket a versenyeken is. Haller Ákos és Varga Tomi már megtette, róluk tudok, de volt amikor a válogatott 4x tartotta a pályacsúcsot (Lopez vezérletével). De a női mezőny elitje is induló volt már. Gondolkoztunk már hogy újra legyen pénzdíj, majd meglátjuk. Nálunk még szerencsére járnak közös túrákra a gyerekek, akár biciklivel is. A közgyűlések nálam Inárcson szoktak lenni (34 km) mely egyben egy 68 km-es edzés is közte bográcsolás.
Tehát azok akik igazán lettek valakik azoknak belefért sport karrierjükbe. Ez is indok lenne a szövetségnek legalább a nagyobb odafigyelésre.
Imre

Boris 2008.01.08. 08:37:43

Kedves Imre! Véleményem szerint a pénzdíj jó ötlet, de szerintem a résztvevők összetételét és "tömegét" nem fogja megváltoztatni. Értem ez alatt azt, hogy akit érdekel a "verseny", aki esélyes a győzelemre az nagyrészt pénzdíj nélkül is rajthoz áll. Én háromszor indultam a Bp-Baján, ha jól emlékszem 2x (4x+, 2-!!!!!) az utolsó helyen, 1x (4x+) az utolsók között értem célba, ami a legkevésbé sem izgatott, sőt! (Én azt sem tudtam, hogy valaha volt pénzdíj). Az élmény csodálatos volt, ezzel együtt lett a nyaram és az evezős "pályafutásom" teljes. A furcsa az, hogy nekem akkor eszembe sem jutott, hogy NE INDULJAK El az adott évi Bp-Baján, pedig nem volt kötelező! Azt hiszem kevesebb ember lennék ha ez nem történt volna meg...
Véleményem az,hogy az egész nem csak a honi evezés problémája hanem sokkal inkább társadalmi, generációs "elváltozás" is. Annak ellenére, hogy mindketten egyetértettünk a szövetség támogatásában, a valóság mégis az ellenkezőjét hozta... (A versenynaptár módosítása jól odarakott a Bp-Bajának is. Orbán Gergőhöz társulva, amennyiben segítségetekre tudunk lenni, természetesen állunk rendelkezésetekre!
süti beállítások módosítása