Mi előtt bárki abban gondolkodna, hogy a következő sorommal lerántom a leplet a magyar evezés/magyar élsport, vagy akár a nemzetközi élsportról téved. Csupán összeszeretném foglalni, azokat a történeteket, amik keringenek a sport világában. Hiszen melyik edzőtáborban nem merül fel ez a téma, vagy melyik versenyen, ahol egy komolyabb fizikumú ellenfél is van vagy egyszerűen csak az öltözőkben? Mi az, hogy doppingnemzet, mi az a bizonyos orvosi háttér, amit mindenki irigyel, vagy amit úgy gondol, hogy létezik… Szóval egy filozófiai boncolgatás következik a dopping-élsport-evezés háromszögben, nem pedig mély szakértelem és tudás tudományos közreadása. A hely és idő szűke miatt lehet, hogy nem lesz mindenhol kielégítő az írás, de majd kommentben folytatom-folytatjuk.

  1. Dopping

 Mi a dopping? Röviden, egy szóval: csalás! Egy mondatban: igazságtalan előny szerzése az ellenféllel szemben, annak a versenybeli legyőzése végett. Másik oldalról viszont: Egy áhított cél elérése érdekében, minden eszköz bevetése, akár a személyes egészség és az illető gyermekeinek egészségének feláldozása árán. Tehát egy nagyon ellentmondásos dologgal állunk szemben. (Megjegyzem a World Anti-Doping Code szerint a dopping definíciója: egy vagy többszörös megszegése az Anti-Doping Code által megszabott szabályoknak, amint azt a 2.1-2.8.-as pontban kifejtünk.)

 Amikor doppingról beszélünk egy alapszabály létezik: „Akit nem kapnak el, az nem doppingol”. Tehát amíg, nincs kézzelfogható bizonyíték, hogy valaki megszegte a szabályokat, akkor addig nem doppingolt. Ha valakire azt mondják: „Na, Ő biztos” beszedte, akkor egyáltalán nem biztos, hogy beszedte, addig, amíg nem kapták rajta, hogy beszedte.

 Mellékes, de a 2.1 és 2.8-as pontok közti szabályok a következők:

 2.1.: Tiltott anyag, vagy annak származékai, összetevői a sportoló szervezetében.

2.2.: Tiltott anyag vagy tiltott módszer használata. (Érezhető a különbség a kettő közt?)

2.3.: Minta szolgáltatás megtagadása, vagy elégtelen magyarázata a minta szolgáltatás elmaradásának, amint azt az Anti-Doping Code szabályozza, vagy másképpen való akadályozása a minta vételnek. (Pl.: Kovács Ági, Annus Adrián, a magyarok (hangsúlyozom) vitatott esetei)

2.4.: Versenyen kívüli vizsgálat elmaradása, holléti ív nem megfelelő (valós) kitöltése (ezt tágan fordítottam).

2.5.: Manipulálás, vagy manipulálási kísérlet a Code bármely pontjával kapcsolatban.

2.6.: Tiltott anyagok és módszerek birtoklása.

2.7.: Tiltott anyagok, módszerekkel való kereskedelem.

2.8.: bármi másféle segítség nyújtás a szabályok megsértésére (értsd: felbujtás, segítés, tudsz róla, de nem mondod el, hogy tudsz róla, ezt is kicsit tágan vettem, de azt hiszem érthető).

Szóval, egy jogszabállyal állunk szemben. Egy jogszabály, amit ügyvédek fognak a legvégén igazolni, hogy mi is történt, egy fél-jogi eljárás alá kerül mindenki, akit doppingellenőrzésnek vetnek alá. De vajon tényleg szemben állunk vele? Hiszen ez a tiszták érdekében van, hogy kiszűrjék a csalókat. De még mielőtt belemegyünk mélyebben a sztorizásba nézzük az élsportot. Fontos, ami benned van, azért felelsz mindegy, hogy nem tehetsz arról, hogy beléd került (pl.: NDK).

  1. Dopping és az élsport

 Mért veszem külön a dopping és az élsport fejezetet, merül fel a kérdés? Nagyon egyszerű, mivel nem csak az élsportban létezik a dopping, vagy a dope-ing! Vagyis testépítő klubokban a pult alól elég sok minden kerülhet elő, amit kitudja hol csináltak, kitudja mire jó, de az ember nagy lesz tőle, így sok fiatal „testépítő” rendszeres fogyasztójává válik a sertés inzulinnak és a szer csodáját felhasználva tízszeresére növeli testét. Mondani se kell jócskán megsokszorozva mindenféle betegség kialakulásának lehetőségét (elsősorban cukorbetegség). Az ábra gondolom közismert, mikor a feszítő sportoló dopping általi elváltozásait írják le?

 Visszatérve az élsportra. Azért van dopping az élsportban, mert az a pénzről szól! Mert az ilyen típusú befektetés nagyon jó megtérülési rátát hordoz magában. (A mai magyar „él” evezés is a pénzről szól, de ez nem negatív jelző, hiszen enni kell. Ali Annával beszélgettem egyszer a ’99-es St. Catherine-i VB csapatról. Érdekes volt Anna véleménye, azért tetszett neki az a csapat, mert az a sikerről és nem a pénzről szólt még, valahol mindenki amatőr volt abban az időben. Nem voltak reklámok tv interjúk, plakátok, autók, reklámok. De félreértés ne essék ezt egyikőnk sem negatív jelzőként használja.)

 Az élsport, a pénzről szól, mint minden. Állóképességi sportot nem is nehéz találni, ahol milliókról beszélnek nap, mint nap. Például az atlétika, vagy a kerékpározás. A reklámszerződések megkötésével, nem kevés pénz sorsát döntik el. A sportolók nem egy jó kocsi, ház, nyugdíjalap árát szedik össze. És jön a dopping, mit meg nem tesz az ember a jó hírnév és a későbbi reklám pénzek érdekében. A kedvencem CJ Lewis (USA súlylökő, 2000-ben nyert olimpiát), aki sírt a sajtókonferencián, hogy Ő bizony nem szedett semmit, és a gyerekei életére esküszik! Vagy ex-neje, akiről az elmúlt hónapokban derült ki, hogy lehet, hogy mégiscsak volt valami a zabkásában, a zabon kívül (Marion Jones, nem hiszem, hogy be kell mutatnom). De ha szerelmi háromszöget csinálunk belőle, akkor Tim Montgomery a százas sprinter (a második férj), ma (a legenda szerint) Németországban amerikai focizik, vajon mért?.

 És akkor azt hiszem, elkezdem a sztorikat. Olyan sportokban, ahol milliókat kereshet az ember, ott bizony előfordul a dopping. Például az amerikaiak 4 kedvenc sportja: Baseball, Basketball, Hockey és az American Football. Ezek, mind profi sportok, nincs olimpia, vb meg hasonló hülyeségek, e játékosok nagy része számára, akik ezekben a ligákban akarnak sztárok lenni. Állítólag az NFL játékosok 80-90 százaléka szedett a pályája valamelyik szakaszában növekedési hormont. Doppinggal kapcsolatban olvastam, még régemben egy cikket, amiben a Baseball liga egyik sztárja nyíltan vállalta, hogy szed doppingszereket, mert neki az a feladat, hogy minél szebb homerunt csináljon, nem pedig az olimpia (mielőtt valaki megorrolna rám egyik korábbi mondatom miatt).

 Sporttal mélyebben foglalkozó révén, többször beszélgettem már doppingról más sportolókkal vagy sporttal foglalkozókkal. Több érdekes megközelítés is elhangzott. Az egyik szerint van olyan professzor, aki „filozófiailag” azt boncolgatja egy tanulmányában, hogy a dopping valójában csak a genetika által segített (vagyis: ki milyennek születik) előny ledolgozására szolgál egy genetikailag kevésbé megfelelő versenyző számára. Egy másik ismerősöm szerint a doppinggal kapcsolatban meg kell, hogy változzon az emberek világképe, mert a nehéz atléták, súlyemelők sem azért szednek anabolikus szteroidot, hogy nagyobbat dobjanak tőle munka nélkül, hanem azért, hogy két órával többet tudjanak edzeni. És ennek következtében tudjanak nagyobbat dobni és legyen világrekord, amit néznek a tévében. (Ezekben az esetekben, már milliós nagyságrendű szerekről beszélünk és ez már nem csak a dicsőségben térül meg az illető számára).

 Amúgy, ha visszamegyünk az olimpiák történetében, még a huszas években is előfordult, hogy néhányan a másik nem versenyébe nevezetek be (persze elsősorban férfiak) a győzelem érdekében.

 Szóval az élsport a pénzről szól. Vagy az edzőnek, vagy a versenyzőnek, vagy mindkettőnek a tudomásával. Az, hogy a média ezt, hogyan forgatja ugyanerről szól: a pénzről. „Igen, igen erkölcsileg elutasítandó a dopping, de mikor futnak már kilenc másodperc alatt 100 méteren?” – jön a kérdés a másik oldalról. Tehát ha a hírek a magyar élsportolók doppingeseteiről szólnak csak azért van mert szeretjük a látványos felemelkedéseket és bukásokat.

 Felmerül bennem a kérdés, beszélhetünk-e dopping nagyhatalmakról? Itt is csak a legendák, összeesküvés elméletek vannak, kézzel fogható bizonyíték, csak a szovjetrendszerekből maradt! És én nem azokról az esetekről beszélek, mikor az NDK-ban, Romániában, stb. a gyerekek ebédjébe rakták a cuccot a konyhásnénik. Nem. Én a napjainkról beszélek. A közismert városi legenda: az USA esete: semmilyen amerikai sportolót nem lehet vizsgálni az athéni játékok alatt, különben haza viszik az egész bagázst, bojkott és viszik a szponzorokat is, akiknek jelentős része persze amerikai (hol a bizonyíték, de amúgy is kicsit sántít nem? Olyan cégek, akik bevételüknek legalább akkora részét kapják külföldről, mint az USA-ból otthagynák a világ legnézettebb eseményét? hmmm). Vagy Kína: a kínaiak azok gyökereket rágnak és ezért jók; mindenben egyszer csak jók lettek. Mitől? Senki sem tudja, csak jók lettek. (Nem tudom. Szerintem mondjuk az is szerepet játszik benne, hogy a világ legjobb szakembereit szerződtették, olyan sportolói életpálya rendszert építtettek, ami lepipálja az egész világét, vagy mert legalább tíz éve, ha nem több készülnek az olimpiára, ami a nagy nyitást jelképezi számukra? hmmm). Félreértés ne essék, csak felhördülni azon, hogy az olimpián résztvevő 13000 (kb. ennyien vannak) sportolóból a megvizsgált 2500-3000-ből 100-200 doppingol nevetséges dolog, ha a többit nem vizsgálják. De az is fontos, hogy a bajnokcsapatból mindig csak egyet emelnek ki, random.

 Még tudnám folytatni, hogy a WADA és a dopping összefüggését, meg a magyar összefonódások, stb, de azt hiszem jobb, ha megáll 3-4 oldalban a cikk.

 Az evezés és a dopping.

 A FISA felmérése szerint 1993 és 2005 közt összesen 27 145 dopping vizsgálatot végezetek evezősökön, ebből 3327-et a FISA végeztetett el (VB, VK, EB, stb.), 23 818-at pedig a felmérésre válaszoló szövetségek (ahonnan az adatok vannak, 50 körüli azon szövetségek száma, akik éves bontásban is válaszoltak a felmérésre, a www.fisa.org –on bővebben van anyag). Mindebből 49 végződött pozitív eredménnyel. Vagyis évente átlagosan négy, egy olyan sportágban, ahol az olimpián 700-an vesznek részt (és ez már szűkített szám persze), ez kb. a versenyzők fél százaléka, akiket elkaptak. Nagy részt stimulánsokról beszélünk. Véleményem szerint ez nem nagy szám. És emiatt merem mondani, hogy az evezés nem dopping érzékeny sportág.

 Érdekes, hogy a 2007-es eseteket tekintve az elkapott 3 orosz versenyző lebukása nagyon jó sztori. Az egyik világkupán a szemetet átvizsgáló ellenőrök ampullákat találtak az oroszok szemetében, azt szépen be is vizsgálták, DNS-re is többek közt. Majd a későbbi versenyeken szúrópróbaszerűen vizsgálódtak és a három orosz mintája ugyan tiszta volt, de a DNS-ük sajnos megegyezet az adatbázisban szereplő, korábbi mintákon (ampullákon) talált DNS-el, amihez addig nem volt név. Na erre mit mondanak pestiesen?

 Aktív evezősként sok sztorival, találkoztam a sporton belül. Nehéz ezeknek a valóság tartalmát mérni, visszaadni. De ha összekellene foglalnom: már nem eveznék. Nem eveznék, mert rengeteg helyen hallani a következő mondatot: „szer nélkül nem juthatsz el a csúcsra”. Ez azt hiszem, magáért beszél. Persze az érvek meggyőzőek, de nem elfogadhatóak. Minek edzek, ha vannak olyanok, akik biztos, hogy szedik és csak azért vernek meg. Ebből versenyző nem indulhat ki és nem készülhet arra, hogy neki is szednie kell valamit a siker érdekében.

 Sok pletyka van, hogy néhány régebbi evezőstől megkérdezték, hogy mire van szüksége ilyen téren, vagy hogy ezt ajánlják, majd mikor az illető nemet mondott, mintha mellőzni próbálták volna. (Megjegyzem, fontos, ezek nem mai történetek)

 Szerencsére az evezés „különleges” sport. (Persze csak evezős szemmel) Érdekes látni olyan adatokat, felméréseket, mint amiket a tavalyi budapesti edzőkonferencián az ausztrál női vezetőedző Adrian David mutatott. (Aki mellesleg romániai származású…ő tuti, hogy szedet valamit a versenyzőivel, de csak mert román, mondanák az olaszok, mint ahogy sok ilyen utalás volt az egyik olasz edző ugyanezen a konferencián tartott előadásában bulgárokkal és fehéroroszokkal kapcsolatban.) Először egy adat: mikor a nyolcvanas években a nőknél is 2000 méter lett a versenytáv, minden versenyzőnél súlyvesztés volt meg figyelhető, néhol a 10-14 kg fogyás is előfordult. A másik, pedig az a háromszög ábra, ami három tulajdonság: erő, gyorsaság, állóképesség szerint súlyozta a sportágakat. Az evezés majdnem a közepén volt kicsit az állóképesség és a gyorsaság felé eltolva. Ugyanez az ábrát láthattuk a női hajóegységekre bontva, ebben a nyolcas az erő felé, míg a szkiff az állóképesség felé volt eltolva (ha valakinek megvan az előadás és rosszul idézek jelezze, mert nekem, nincs meg). De az evezés szempontjából van még egy tényező: a technika. Ami lényegesen megnehezíti a dolgot. Nemcsak a fizikai (értsd. Pl.: ergometer, futás) összehasonlítást evezős és evezős, de a doppingolást is.

 Mindezzel azt akarom mondani, hogy létezik olyan egybeesés, hogy genetikailag tisztán, születhetnek olyan emberek, akik testi és mozgáskoordinációs adottságaikkal, bármit elérhetnek ezen a sporton belül, ha a megfelelő mennyiségű munkát ráfordítják, és olyanok, akiknek sajnos ez a munka sem segít. Ez persze sokkal több tényezős játék, mintsem, hogy ilyen egyszerűen leírható legyen. A legfontosabb, hogy az embernek hittel kell rendelkezni az iránt, amit csinál és csak akkor lehet elégedetlen az eredményével és csak akkor gondolhat olyanra, hogy dopping nélkül tényleg értelmetlen az élsportot csinálni, ha nyugodt lelkiismerettel tud magába nézni, hogy tényleg nem tudtam volna többet hozzátenni fejben vagy fizikailag. Minden ellazsált futam, a „nem számít” miatt, minden rövidebb edzés, minden elfecsérelt perc számít az eredmény szempontjából.

 A profizmus számomra azt jelenti, hogy tudatosan azon a pszichés szinten vagyok, hogy már nem tudok magamtól többet követelni. Én személy szerint úgy érzem, még tudok. Ezért nekem nincs szükségem doppingra és ebben a gondolat menetben senkinek sincs szerintem az evezésben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr79287102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.06. 16:50:12

Ez, most egy kicsit hosszabb lett, mint a korábbiak, de fontosnak tartottam, hogy legalább ennyire leírjam ezt, hátha valaki gyarapodik ezektől a gondolatoktól fejben.

Mellesleg egy jó összefoglaló írás:

www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=2948

allianna 2008.01.07. 12:48:39

www.mr1-kossuth.hu/index.php/Ter-ido/Tudomany-tortenelem/Ter-ido.html
Halgassa meg! 2008. jan. 3.
Jó az írás nagyon Gergő, gratulálok! Szívesen mondanék sok mindent a témával kapcsolatban, de sajnos most nincs időm, majd ha lesz...
Szép napot, üdv.: Anna

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.07. 16:27:35

Köszi Anna, bár többször kellett átírni értőség végett, de még így is sántít sok helyen, idő az ami sajnos nem sokunknak van, viszont mindenki gondolkodik ezzel kapcsolatban...de majd én is akkor amikor lesz időm, mert már mehetnékem van a munkahelyemről :)

raro 2008.01.07. 21:13:48

nekem valami olyan szer kéne amivel ötösre lehet írni a vizsgákat:D
tök jó a cikk

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.08. 08:51:42

Olyan nincs! memoria javító talán, de amitől ötöst írsz olyan nincs :)

musi 2008.01.08. 12:15:23

Érdekes cikk. Az nem igaz, hogy a dopping csalás, azért nem, mert ma élsport nem létezik dopping nélkül. Tehát ugyanúgy a többi versenyző is doppingol. Az, hogy nem mindenki bukik le, az egy másik kérdés. Ahogy írtad, az élsport a pénzről szól, egy dopping orvos nyilatkozta egyszer, hogy dopping nélkül 28 km/h sebességgel nyernének kerékpárversenyt, csak az senkit nem érdekelne.

Másik fontos dolog, hogy doppingtól senki nem lesz 10x akkora meg profi élsportoló. Ahhoz nagyon jó genetika kell, évekig kitartó edzések, profi táplálkozás. A dopping max 1-2%-ot ad hozzá, aki doppinggal eldobja a gerelyt mittomén 100 méterre, az dopping nélkül is eldobja 98-ra.

Ez is azért fontos, mert sok kezdő azért nyúl doppinghoz, mert "piszkos a meló" és ezt akarják megspórolni, csakhogy nem lehet. Doppinghoz is ugyanúgy keményen kell edzeni, és profin táplálkozni.

musi 2008.01.08. 12:17:41

Ja és nem vágom miért van a címben táplálékkiegészítő, mi köze a doppinghoz???

Boris 2008.01.08. 13:34:15

Kedves Musi (és mindenki)! A ma érvényben lévő törvények szerint (a BTK-ban is megtalálható) a doppingolás, azaz visszaélés teljesítményfokozó szerrel vagy módszerrel büntetendő, tehát pillanatnyilag "csalás"-nak számít. Azzal a kijelentéseddel, hogy a dopping nem csalás, hogy az élsport nem létezik dopping nélkül, és hogy mindenki doppingol óvatosan bánnék a helyedben (vagy Te többet tudsz nálunk? nyilván rengeteg pozitiv minta van a kezedbe..:). Ez vádaskodás. A tudomány mai állása szerint, addig amíg egy sportoló le nem bukik tiltott listán szereplő teljesítmény okozó szer használatával, módszerrel addíg nem csal! Senkit sem szabad gyilkosnak nevezni, addig amíg az bizonyítást nem nyer..
Ez az érem egyik oldala. A másik..??? Hát az senki sem tudja, illetve mi "egyszerű, földi halandók" biztosan nem. És én talán nem is szeretném (így is sajnos túl sokat tudok sportolói családomnak és környezetemnek köszönhetően... )
Egy biztos: a összefüggés, az érdekeltség hatalmas: A sportolónak, sportvezetőnek, a szponzornak egy az érdeke: a nagyobb teljesítmény, a diadal, a több néző, a több PÉNZ
A nézőnek: a viadal, az eredmény, az emberfeletti teljesítmény látványa, a CIRKUSZ!
Ha ez nem lenne, mindenki rosszabbul járna, az biztos!
Sajnos az ellenörzés nem véletlenül gyenge (hiszen szankció van!), a fenti összefüggéseket látva szerintem nem is kérdéses miért. Kinek érdeke lebuktatni egy sportolót????
A kérdés az, hogy nem kellene inkább SZEMLÉLETET VÁLTANI (én már váltottam..:)?
Az álszent dumát befejezni? Legalizálni és ezáltal megteremteni azokat a bizonyos EGYENLŐ FELTÉTELEKET? Legalizált listával, orvosi háttérrel nem érnénk – e el többet? Nem előznénk – e meg ezzel azt sok rejtéjes halálesetet, betegséget és mellékhatást?
A dolgokat régi medrükbe már nem lehet visszaterelni, naiv gondolat ha valaki így vélekedik.
Nem kellene inkább a profi és az amatőr sportot más oldalról megközelíteni? (nevezhetnénk másnak is, de szerintem ebbe a kategóriába erőteljesen beleférhet a dolog) Az amatőr és profi sport úgysem létezik már úgy ahogy az annak idején definiálva lett, vagyis hogy az a profi aki pénzt kap a sportolásért (leegyszerűsítve).Mióta amatőr az az olimpián résztvevő sprinter aki több százezer dollárokért áll rajthoz versenyeken, kap jutalmat egy VB, EB aranyért. Mióta amatőr az IAAF vagyis a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség, ami ezeket a versenyeket szervezi??? (bár ez már egy következő téma is lehetne)
Tehát én a szemléletváltásban, a dolgok megreformálásában látom a jövőt, de nyilván vannak érdekek akiknek ez nem érdeke. Mindenestre ha jobban el akartok mélyedni a dologban, ajánlom a dopping.lap.hu oldalt. Olvasmányos.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.08. 14:34:05

Kedves Nusi!

Huh rátapintottál bizony dolgokra, amik miatt megírtam az írást! amúgy te evezős vagy? Mert ha nem akkor engedd meg, hogy üdvözöljelek, mint első nem evezős kommentezönket. De akkor a kérdéseid!

A 10szeresre növés persze túlzás, de a kezdők pszihológiájában mindenképpen létezik ilyesfajta elgondolás nem gondolod?

Az írás egyik lényegi mondani valója, hogy élsport igenis létezik/létezhet dopping nélkül. Az evezés, a sport lényegénél fogva, nem a gyorsabb pályáról szól, a nagyobb sebességről, hanem a győzelemről. Az, hogy ezt lemerem írni, kimerem jelenteni, azért van, mert nem számít, hogy mennyi idő alatt evezték a pályát, nem kap ezért senki sem több pénzt. Ennek oka, hogy a szél, a tó, vagy csatorna minimális sodrása és az időjárás miatt nincs két egyforma környezet, az 10 perc eltérésével változik.

Emiatt más, mint az atlétika, kerékpár. Nem a világcsúcs miatt nézzük, nem számít, hogy valaki 6:35-re vagy 7 percre evezi egypárban a 2000 métert. A versenyt nézzük. A sportoló megítélése is más.

Fontos, hogy itt nem feltétlen csak az élvonalról van szó, hanem a "B" döntők mezőnyéről, vagyis az evezés élsportolóiról. ezek közt sokan vannak, akik 10-12 éve versenyeznek ezen a szinten, de nem ritka a 15-19 éves nemzetközi (!) karrier sem. ezek nem "megélhetési" sportolók, nagyrészük munka (többnyire persze evezéshez köthető munka) mellett folytatják ezt a tevékenységet.

Az evezés sztárjai nem olyan sztárok, mint az atlétika/kerékpár sztárjai, anyagi jólétüket a sporton keresztül leginkább a közösségük teremti elő, nem milliós reklám szerződésekről szól (Talán csak a német nyolcas az, ami valaha a csapatra építő reklám érték miatt szerepelt reklámban). De mivel az evezés népszerűsége a legnagyobb evezős országokban is csak az olimpia évében kiugró így ott is nagyon nehéz megfelelő szponzort találni, aki az egész ciklust finanszírozza.

Magyarországon sokat hangoztatott példa az Angol négyes, egyáltalán az angol evezős szövteség példája.

A magyar evezős szöv. ktgvetése kb 100 misi körül van, de ebben benne vannak az ösztöndíjak, és minden féle olyan dolog, amit nem feltétlen az evezős szöv teremt elé, illetve a sport fejlődésre használja. Az angol szövetségé milliárdos nagyságrend, ebből csak a négyes kb 100 millió a legendák szerint.

Ez a pénz csak a négyes felkészülésére van. ez sok pénz elkell ismerni. És a magyar sportvezetők rendszeresen áhítják és e mögé menekülnek, hogy mért nincs magyarországon nagy evezés. Ugyanakkor ezelőtt 12 évvel az atlantai olimpián egész Angliából csak a Redgrave-Pinsent evezős páros nyert aranyérmet, míg mi asszem 6-7-et a gazdasági, népességi, sportági különbségek érezhetőek azthiszem (a sporágakról szóló vitát most mellőzzük). Ezek után Anglia úgy határozott, hogy a sport pénzelési rendszerét új alapokra helyezi ás Lottery Fund keretein belül elkezdték belepumpálni a sportokba a pénzt.

De visszatérve az eredeti témára, mért nem doppingol vagy nem érdemes úgy doppingolni, mint az atlétikában és igenis lehet sikeres valaki dopping nélkül evezésben - Ebből a pénzekből a Pinsent-Redgrave páros elsősorban ösztöndíj formájában részesült, illetve kisebb szponzori szerződéseik voltak. Majd mikor Redgrave bejelentette, hogy harcba száll a sydney-i bajnoki címért, csak akkor kaptak nagy pénz. 1 millió fontot négy évre (a felkészülés idejére) és mindezt csak 4 (Redgrave) és 2 (Pinsent) olimpiai arany után, úgy hogy Craknell és Foster a négyes másik 2 tagja, nem részesült ebből.

És ők annak anégy évnek a legnagyobb sztárjai voltak ez összehasonlítva az atlétika és kerékpározás sztarjaival elenyésző úgy gondolom.

Bori hozzászólásával kapcsolatban

Egészségügyi okok miatt elsősorban, sajnos sokan ezzel rövidítették meg életüket, hogy olyat szedtek ami nem csak fehérje volt.

A NOB is csak 68-ban vezette be a dopping ellenőrzést, mert a 64-es olimpián, vagy a 60-ason haláleset történt, kimondottan erre visszavezethetően.

Az (ha még olvasod kedves Musi :)), hogy élsport nem létezik dopping nélkül sztereotípiának tartom és visszautasítom.

Szerencsére leírhatom a következő mondatot (Senki gondolja nagyképűnek kérem, komolyan). A 2007-es Országos Bajnokságon harmadik lettem egy korábbi világbajnok előtt, aki úgyanebben az évben Európa-Bajnok lett.

Persze ha felveted, hogy mindketten doppingoltunk és nekem jobban sikerült, lehet, denem vagyok akkora név és nem fontos annyira az evezés, hogy a következő 60 évemet és jövendőbeli gyerekeim életét kockára tegyem miatta.

Boris 2008.01.08. 15:06:39

Gergő! Gratulálok! Ez még jobban sikerült mint maga a "cikk"... (elfogultság nélkül) Remélem sokan olvassák, mert érdemes és lehet belőle tanulni, információkat szerezni, okulni...
És az utolsó két bekezdés... hm... Gratulálok!

Tubi 2008.01.08. 20:44:50

"A kedvencem CJ Lewis (USA súlylökő, 2000-ben nyert olimpiát), aki sírt a sajtókonferencián, hogy Ő bizony nem szedett semmit, és a gyerekei életére esküszik!" Nem kötekedésből mondom,de CJ Lewis nem nyert 2000-ben olimpiát!!!Világbajnok volt,de az olimpia idejére már eltiltották!Egyébként ő volt az aki nem fért el egy széken a stadionban!!! A 2000-es sydney-i olimpiát egy Arsi Harju nevű finn motoros srác nyerte 3 amerikai előtt!!!Az első nyiatkozata az olimpiai győzelme után:nagyon örülök,hogy nyertem,mert így legalább öreg koromra lesz pénzem sörre!(Finnországban is van olimpiai járadék)

ozren 2008.01.08. 21:49:14

őőőő... súlylökés az weightlifting angolul, nem? =)

en.wikipedia.org/wiki/Weightlifting_at_the_2000_Summer_Olympics#.2B_105_kg

én itt se amerikait se fint nem látok... lehet nem értem miről van szó... bocs ha csak hülyeséget mondok

szekérlaci 2008.01.08. 23:01:10

csak azért mert felkeltette a kíváncsiságomat a dolog:
"weightlifting" az a súlyemelésben a lökés, viszont amit mi magyarul súlylökésnek hívunk az az atlétikához tartozik és "shot put"-nak becézik az idegenek...
és íme az emlegetett finn hős:
www.youtube.com/watch?v=fVdKkG-YSyo

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.09. 09:26:03

Igen, igazad van Tubi, eltévesztettem, de azért biztos, hogy nyert valami nagy versenyt és könnyes szemekkel közölte, hogy ő nem doppingolt. Arra emlékszem, hogy láttam mikor nyert, de hát 8 év távlatából elhomályosul, hogy mikor pontosan:)

Még egy dolog (Tubi biztos tudta :)), hogy a finn Carpinen 2 éve (5x évesen) még nyert finn felnőtt bajnokságot négypárban és ő tartja a korcsoportja ergo világcsúcsát 5:52-vel? (lehet, hogy ezt is elrontom, csak az előbbiekből jutott eszembe)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.09. 09:38:08

Tubi! tök jó, hogy írtál, te biztos sok mindenhez hozzá tudnál írni:) Meg majd holnaptól már úgy is váltjuk egymást reggelente:)

szekérlaci 2008.01.09. 10:20:31

tudott valamit az öreg Karppinen:)..
www.youtube.com/watch?v=R12sosL5GJU

Boris 2008.01.10. 18:23:36

Aranyos vagy Ozren...
Weightlifting...105kg...Súlylökés... Hát, az bizony tényleg nem az, és ott tényleg sehol sincsenek a finnek. És a CJLewis tényleg nem nyert, csak akart olimpiát a kedves felesége meg tényleg fogta a kezét az interjú közben, aki asszem akkor 2 v. 3 aranyat nyert, tényleg ugyanolyan tisztán mint a férje.. A Kovács Ági meg tényleg abbahagyta, szegényke... Hát véletlenek (meg csodák)ugyebár nincsenek.

raro 2008.01.10. 20:49:02

kovacs agit minek belekeverni

Tubi 2008.01.10. 21:06:05

Kedves Ozren és Szekér! A súlylökés angolul shotput, a weightlifting az a súlyemelés,mint sportág és nem a lökés!!!A lökés angolul clean & jerk!!! Kedves Orbán! Helyesen írva: Pertti Karppinen! És tényleg tudott (tud) valamit!!! 1953.február 17-én született 1976 Montreal olimpia: 1x 1.hely 1977 világbajnokság: 1x 2.hely 1979 világbajnokság: 1x 1.hely 1980 Moszkva olimpia: 1x 1.hely 1981 világbajnokság: 2x 2. hely 1984 Los Angeles olimpia: 1x 1.hely 1985 világbajnokság: 1x 1.hely 1986 Notthingam világbajnokság: 1x 2. hely 1987 Koppenhága világbajnokság: 1x 3. hely 1988 Szöul olimpia: 1x 7. hely 1990 Lake Barrington világbajnokság: 1x 10. hely 1991 Bécs világbajnokság: 2x 8. hely 1992 Barcelona olimpia: 1x 10. hely 1994-ben 5:52-t húzott 2000 méteren ergón,ami a mai napig korosztályos ( 40-49 ) világrekord!

szekérlaci 2008.01.10. 22:25:26

köszi a javítás javítását..:) közben már én is észleltem a hibát, de reméltem, ha nem szólok, ilyen csekélységet csak nem vesz észre senki...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.11. 10:06:41

41 évesen fejezte, be akkor a pályafutását, minap olvastam egy cikket, amiben Volker Nolte (edző asszem) kifejti, hogy 25 évesen azért nem mehetet a vbre, mint a német csapat tagja, mert túl öreg volt :), ugyanebben a cikkben a végén odatette azért, hogy 49 évesen (3 héttel az 50. szülinap előtt) 3. lett a kanadai royal henley-n (de ezt megnézem, hogy ne kelljen utólag pontosítani :), az üzenet, van még jövő... :)

allianna 2008.01.11. 13:44:49

Bori! Kovács Ági tényleg más ügy. Igazat adok a Rárónak. Direkt emiatt nem is vonult vissza, hogy ne keveredjen gyanuba. A MACS az úszó OB-ig bármikor ellenőrizheti.

Honti 2008.01.11. 23:49:06

Sziasztok! Sajnos nem értek a blog szerkesztéshez, de nem lehet szavazást csinálni valahogy? Kíváncsi lennék ki, hogyan szavazna egy "mikor nyertek utoljára tisztán olimpiát evezésben?" tárgyú szavazásban.. Én úgy 1948-ra saccolnék. (A kormányos nem számít!)
Megkérdezném azt is, hogy szerintetek előbb fedeznek fel egy teljesítményfokozót v. előbb, hogy hogyan mutatható ki. Na ugye.
Ja, és abban sem vagyok biztos, hogy amit most szedek antibiotikumot az kevésbé egészségtelen, mint egysmás doppingszer.
Mondjuk én egyedül a redforce-ban hiszek, mint dopping! Igaz, Amiga?

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.12. 11:30:34

Szerintem a dopping nélkül nem lehet evezést nyerni védhető. Csapatban mindenképp, egyéniben elfogadom, hogy előfordulhat. De a sztereotípia alapja a többi sportból jön. De szerintem tudok neked privátban olyan embert mondani, aki heti hat edzéssel olyat teljesít, mint egyikünk se és nem doppingol, és elfogod hinni, hogy nem szed semmit...

De egyszerű a kérdés, meg kell nézni, hogy a Karsten, vagy a Neykova gyerekei lesznek előbb betegek...egyik se ma kezdte, mindkettő nyert mér elég sok mindent egyiknek egy másiknak két gyereke van.

raro 2008.01.12. 16:17:50

heti 6 ???, azért túlzásokba ne essünk:P:)
ja és megcsinálta a power hour-t is!!

Marci 2008.01.12. 23:49:07

Szerintem az Orbán az Ozrenre gondolt :D...bár ő még kevesebb,mint 6 edzéssel is király..;-)

Boris 2008.01.14. 19:30:19

Kedves Anna és Ráró! No comment...:)) Ami a K. Ágit illeti. Igazatok van, nem szól szám, nem fáj fejem... (Talán annyit, hogy rendkívül ügyesen csinálta...)Honti: nagyjából egyetértek veled. Talán az évszámot illetően nem:) És ugyebár a sexedzést se felejtsük ki a dologból, ha már a teljesítményfokozásról beszélünk..:))

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.01.19. 22:18:30

www.worldrowing.com/display/modules/news/dspNews.php?newid=324305

A szövegben írtam egy orosz esetről. Nos, miközben ma olvasgattam a neten a fenti linken találkoztam a sztori folytatásával. További 3 oroszt tiltottak el retroaktív hatállyal így bukták a kvalifikációt a csapattagok is, de bővebben a linken.

Ehhez kapcsolodó hír, hogy a holléti ív nem töltése miatt egy kanadai fiatal embert is eltiltttak, aki a kvalifikálta a perort, ez csak egy 3 hónapos eltíltás, de ezalatt az idő alatt a srác nem készülhet együtt a csapattal semmilyen formában, de majd indulhat a válogatón...

menya 2008.02.11. 10:00:11

Na csak h én is hozzászóljak röviden a témához ( aki helyesírási hibályért beszól aszt lelöwöm mer magyarszakos vagyok és igen mimóza lélek ijen kérdésekben...:)) na szóval: nem saját gondolat (Tubi), de ez az egyik leghatátosabb érv szerintem, h miért nincs annyi dopping az evezésben! Egyes doppingszerekkel az emberi test összetett fizikumának egyes aspektusait lehet hangsúlyozni! Magyarul: vagy a gyorsaságodat, vagy az állóképességedet, vagy az erőnlétedet fejleszted tiltott szer segítségével. Ez egy ilyen komplex sportágban, mint az evezés mindenképp a többi összetevő rovására megy. Amint rágyúrsz az erőre, elmegy az állóképesség stb... Ahoz, h pont faszán jöjjön ki minden, nem egy de minimumm két, vagy három különböző féle tiltott szerrel kéne élni. Ehez vegyük azt hozzá hogy egy aktív evezős karrier tíz és húsz év közötti időszakot foglal magába. Na most mutassatok nekem egy olyan csókát, aki tizen-huszon akárhány éven keresztül koxol és folymatosan az élmezőnyben van! Ilyen nincs, ezt egyik emberi szervezt sem bírja elviselni. Ellentétben az atlétákkal és az úszókkal, akiknél már 4-5 év az élmezőnyben már rekord hosszúságúnak számít. Szóval ha Redgrave már 18évesen nyomta és 38 évesen még mindig akkor legalább egy zöld fej vagy here-agy-tüdő-specialLance-rák járt volna neki...
csak ennyit akartam

ráró 2008.02.11. 20:34:33

azt se felejtsük el, hogy az evezésben jóformán nincs reklám és sajnos nem sajnos szponzorok se annyira.valamikor olvastam is egy cikket, hogy a nemzetközi evezős szöv nem nagyon halad a korral, vagyis nagy mértékben korlátozza versenyein jelen lévő versenyzőkön lévő reklámlehetőségeket.(valami botrány a t-com 8assal is volt, biztos emlékeztek),ám könnyen lehet hogy ez a sport tisztaságát eredményezi.atlétika, amerikai foci, bringa tenisz foci kosár tele vannak $-al, ha jól teljesítesz megélsz belőle..

allianna 2008.02.13. 12:17:29

Menya kommentjéhez: Szerintem nem ilyen egyszerű. Anabolikákkal buknak le kerékpározók, sifutók is, pedig "elvileg" az nekik nem "működik". Szigorú orvosi kontroll mellett tul. képp. a vérdopping és az epo sem ártalmas, és a növekedési hormontól is "csak" lófeje lesz az embernek. Néha azért a cukorbetegség előjön... Jobb ha a konyhatitkokat inkább nem is boncolgatjuk, és maradunk naturálok...

Tubi 2008.02.15. 20:04:29

Nem feltétlenül ide vágó az idézet,de muszály betennem valahová!!! "Jelentős teljesítmény-leadás generálásának és fenntartásának képessége a felsőtestben kulcsfontosságú tényező, mely szomorú módon csak az evezősökre, harcosokra és sífutókra jellemző." Coach Greg Glassman

ráró 2008.02.15. 21:27:19

meg csak noriszra..nameg arnoldra is:)
ja és rambooo

allianna 2008.02.18. 11:57:01

A kajak-kenusok szerintem tiltakoznának - jogosan.

zarandyb 2008.02.18. 16:11:48

szevasztok,
állítólag a nőknél a terhesség teljesítményfokozó tud lenni, márhogy szülés után szuperjók lesznek. na majdmostén megmutatom! :)) ha bejön, kb 15 év múlva világbajnok leszek, mert addigra 5 gyermekem lesz (remélem). szerintem ez a legjobb módszer: kellemes, nincs mellékhatása, legális, sőt még támogatják is! hja, és a Borishoz csatlakozva: a szexedzés az alapozás, és erre épül az anyaoroszlán program. Éljen a tiszta sport!

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.02.19. 10:54:42

Tubi!

Érdekes amit írsz ... ezek szerint mi mind harcosok vagyunk?

Bei!

Én hallottam olyan estetről is - NDK -, hogy a terhesség első 3 hónapja alatt is teljesítmény fokozódás van, ezért néhány lányt megejtettek :)

ráró 2008.02.19. 23:32:46

könnyebb a nőknek!:P
csak jó időzítés kell:)

ozren 2008.02.20. 12:33:05

kilokra adom a teljesitmeny nővelöt

lanyok hivjatok!

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.16. 16:10:56

13.-án jlelent meg a www.origo.hu-n a következő, témához kapcsolodó hír:

www.origo.hu/peking2008/20080313-dopping-az-ausztral-elsportolok-szerint-meguszhato-a-lebukas.html

Egy felmérés szerint az ausztrál élsportolók egyharmada hisz abban, hogy lebukás nélkül megúszható a doppingszerek használata.

A Curtin Egyetem és az ország doppingellenes ügynöksége által tavaly elvégzett vizsgálat ráadásul kimutatta, hogy a megkérdezettek hét százaléka úgy véli: versenyeken is nyugodtan lehet élni a tiltott teljesítményfokozókkal.

Az olimpiai és világbajnoki résztvevők 44 százaléka érzi hasznosnak a doppingolást - ugyanennyien tartják feleslegesnek -, viszont 72 százalékuk helyesli a szigorú büntetéseket, beleértve a második lebukás utáni örökös eltiltást.

Ami konkrétan a szerek beszedését illeti, az elmúlt három évben 16-ról 8 százalékra esett vissza azoknak az ausztrál élsportolóknak az aránya, akik fontolgatják a doppingolást.

süti beállítások módosítása