Először is elnézést kérek, hogy eddig váratott magára a hétvégi helyzetjelentés, de sajna sok volt a „munka” és csak mostanra sikerült megírnom…A két írás a hétvégi Ergo OB és az első vízre szállásról szól.

Ergo OB 2008 – Szolnok

Mint az elmúlt négy évben, idén ismét „vidéken” rendezték meg a szokásos télzáró ergométer bajnokságot Szolnok városában, amin a DNHE kis csapata is részt vett. Megmondom őszintén nincs mit kiemelni igazából, hacsak nem Varga Marci ifiben szerzett 2. helyét. De mért így írok, mikor még másik 3 Danubiusos versenyző is érmet szerzett?(!)

Az elmúlt éveket tekintve idén sajnos gyengébbre sikerült a mezőny összteljesítménye. Csupán a felnőtt és ifi korosztályokról tudok beszélni, mivel azokat követem közelebbről. Az, hogy nem született 6 percnél jobb időeredmény a hozzáértők szemében bizonyára mindent elmond, de lássuk be mit is történt. Többen azok közül, akik ezt az eredmény eltudták volna érni, hiányoztak, vagy máshogy megfogalmazva abbahagyták/eltávolodtak a sporttól (azt hiszem, nem kell neveket említenem), persze betegség is tizedelte a mezőnyt.

Mi kis csapatunk relatíve ilyen helyzetben nagyon jól teljesített, hiszen Szekér Laci és jómagam (Orbán Gergely) is dobogósok lettünk, 2. és 3. helyen, ugyanakkor nem tudtuk démonainkat legyőzve új saját rekordot húzni. Aliquander Anna (szerintem minden józanészt, meggondolást félretéve) betegen, illetve megfogyasztva ment neki a kétezernek és sajnos csak a 2. lett. Ráró negyedik lett az u23asok ks mezőnyében, de ha Teszár „szuperhős” Balázsnak meglett volna a súlya akkor csak ötödik. Amint azt a bevezetőben írtam, örömteli Varga Marci 2. helye, hiszen ilyen is régen volt már (talán Erdélyi Zsoltnak volt ilyen eredménye). Persze férfiak közt sem volt még díjazott versenyző, amióta az eszemet tudom.

(Pétercsák Réka és Szakér Laci futam után - Hirling Bálint fotója)

A versenynek helyet adó szolnoki sportcsarnok, jó helyszínnek bizonyult, és a szervezéssel (leszámítva a jegyzőkönyv botrányos hibáit) sem volt probléma. Külön kiemelném itt, hogy az internetes közvetítés hihetetlen jó ötlet, mert este könnyebb volt beszámolni az élményekről a családnak is…meg a haverok is tudták mondani „Hogy rajtolhatsz 1:40-neél???)

Többen írták más fórumokon, hogy a D/E (kitudja melyik volt, mert másfajta lábtartó volt rajta) ergon nehezebb húzni. Személy szerint sokkal jobb élmény volt a verseny, mint a „C” ergókon, mivel a kijelzőn végig „láttam” az ellenfeleimet és a sebesség változásokat, és nem kellett a nagy TV-n keresgélnem a helyemet, sokkal közelebb hozta a versenyt magát.

Végezetül a férfi ks futamot említeném meg, ami a nap legizgalmasabb futama volt. Valószínűleg az edzőtábor fáradalmai miatt születtek gyengébb eredmények a „nagyoknál”, de Kitka Gergő 1400 méter körül kezdett támadása Hirling Zsolt és Varga II. ellen, illetve annak visszaverése, nagyon izgalmassá tette a futamot, lehetett végre drukkolni, hátha meglepetés születik, vagy így vagy úgy. Sajnos nem történt, de mindenesetre izgalmas futam volt.

(Teszár Bali - Hirling Báint fotója)

Első vízre szállás

Igen, az első vízre szállás, mert Ergo OB ide vagy oda, mind erre vártunk már hetek óta. Minden este egyik vagy másik versenyzőtársamtól jött vissza, hogy „de kéne már vízre menni”. A január közepi meleg is biztos sok mindenkiben váltott ki ellentmondásos érzéseket, de eljött végre a nap! Mivel a múlt hét második felében már igen enyhe volt az időjárás, mindannyian elkezdtünk gondolkodni. Nos, meg is lett az eredménye: a férfi ks és ns nyolcas valamint egy lány négypár és egy dubló is vízre szállhatott múlt vasárnap.

Le kell, hogy írjam nagyon rákaptunk a Nagy-Dunára és immár másodszor is lefelé vettük az irányt a Lágymányosi-öbölbe, mint ahogy az évzáró decemberi evezésünk alkalmával. Nem tudom, eldönteni, hogy ez most csak a szélsőséges időjárás, vagy a globális felmelegedésnek köszönhető, hogy február 24-én már vizen vagyunk? Mindenesetre jó volt végre hajóba ülni. A DEKes csapatot kiegészítette két vendég professzor a Dr Haller és Mr. Stanford is, a normál nyolcas majdnem teljes volt (Kalmár, Ozren, Jeremy, Haller, Menya, Zsolt, Szekér, Orbán, és a ksben pedig szerencsére akadt akikkel meglett a létszám (J): Teszár, Vanczák, Ráró, Rock, Manó, Hörbi, Csepi és a kakukktojás: Varga Marci, a kormányosok : PRéka és Budai Anna).

Ilyenkor a legjobb a víz érdekes módon, hiszen egy hajóval találkoztunk mindössze (egy rendőr motorossal) és azzal sem volt probléma. Az öböl nagyon jó kis hely, és miután tavaly végre megnyitották a közönségnek Buda egyik elsőszámú rekreációs pontjává volt. Állítólag, mert valójában, nem értem, hogy decemberben és most is mért kellett a partról bekiabálnia a biztonsági őrnek, hogy magánterület – a Duna – az öböl vize, habár egy kajakos egylet is működik ott, illetve egy kajakos is volt a vizen, mindegy mi jól éreztük magunkat. (képek a héten várhatók).

De mért is két nyolcast szerveztünk? (J) – valójában kevesen tudták a csapatból, de olyan hátsó szándék vezérelt, hogy egy rögtönzött versenyen kicsit fokozzuk a hangulatot, ami a szokásos átkiabálások („Adunk egy kis növekedési hormont! – Oké, én meg egy kis agyserkentőt! – Haj beültetés is belefér…Jaja, kapsz egy kis….a fejedre”, stb.) elmaradhatatlanok voltak. Lényeg a lényeg, a normálsúlyú csapat és könnyűsúlyú megméretettet. Meg kell, hogy mondjam, nem tudom kinyert, mert elég szoros lett a befutó (a táv kb. 300 m volt). Illetve Szekér meglepetés indítása (a „figyelj” után jött a „hopp2 a hátam mögül) és csak annyit éreztem sztrók helyen, hogy olyan rövidek vagyunk, mint nagyon ritkán és úgy dől a hajó, hogy minden mindegy, és a ksek egy kis előnyre tettek szert, persze mikor megnyúltunk már minden másképp alakult, felvettük a ritmus…

A felevezés szokásos, hol lendületes, hol munkás volt, de a lényeg, hogy felértünk és a napon sütkéreztünk egy kicsit miközben kipakoltuk a trepniket. Nagyon jól ellazított engem személy szerint, persze volt, aki egyszerűen elfáradt, de azt hiszem mindenki jól érezte magát, még ha az evezés maga csak középszerű volt, az élmény mindenkit kárpótolt, hogy újra vizen vagyunk…

 

 

(ui.: napoztunk is egy kicst:))

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr71356329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ádám 2008.02.27. 18:31:43

Gratulálok Varga Marcinak, Ali Annának, Szekérnek, Orbánnak, és mindenkinek aki volt az ergo ob-n (és megelégedve jött vissza).
Decemberben irigykedve olvastam, hogy vízen voltatok, míg itt igazi tél volt. Aztán januárban jó idő volt, de nem mehettünk vízre, egy bizonyos állami törvény szabja meg, hogy mikor lehet. Tehát amikor már szabad volt, február elején már el is kezdtünk evezni, de addigra visszatért a zord idő. Nem baj, azér' is vízre mentünk, biztos bizonyítani kellett, hogy mennyire kemények az amerikaiak. Így volt alkalmam -1o fokban meg hóviharban evezni. Nem mondom, remek móka. Az edzés végére nehezebb és vastagabb lesz a lapát a jégtől, a felfröcskölt víz megfagy az ember ruháján meg haján, a rosszul sikerült köpés is hamar megfagy a hajópalánkon.
No, sziasztok, jó evezést.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.02.28. 09:00:28

Hát nem tudom, Én is kimennék 0 fok körül ha nem félteném a hajómat, hogy ráfagy hajóra a víz, de kipróbálnám, most, hogy van evezőskesztyűm...

Bali 2008.02.28. 16:50:06

A "szuperhős" jelzőt mire véljem??

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.02.29. 09:59:16

Noa legújabb piros helly rucid és a madarakat megszégyenítő mellizmod eléggé "flash"-s külsőt kölcsönözneked + még szeműveges is vagy, amit néha leveszel:)

Big Z 2008.02.29. 14:32:53

Kedves Bali! Mindannyian emlékszünk arra a sajnálatos esetre, ami a közelmúltban "hísz ledzsör" ausztrálból amerikaivá lett színésszel történt. A Gergő valószínűleg arra szeretne utalni, hogy valakinek be kenne tölteni a 280 millió amerikai szívében keletkezett űrt, amit a "dzsóker" elvesztése okozott számukra. A Gergő meglátása szerint el sem lehetne képzelni nálad alkalmasabb személyt erre a szerepre, amit annak válsz aminek akarsz. Bár én a helyedben egy kicsit óvatosabban társalognék vele azok után, hogy a "rucidat" és a "mellizmodat" fényezi egy nyilvános fórumon. További szép napot mindenkinek!

Tomika 2008.03.01. 19:33:50

Gergő elárulhatnád, hogy miért nevezed sajnálatos esetnek, hogy nem verték meg az agyon hajtott "nagyokat"?
Nem mindig történik olyan véletlen, hogy megverik a lehajtott és más célokért küzdő versenyzőt.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.02. 13:26:43

Bali!

Zsolt a szívemből beszélt, pont így gondoltam... ;)

Tomi!

Nem azt nevezem sajánálatos esetnek, hogy nem vertek meg titeket (vagy leginkább téged;)), hisz tőletek "elvárt" a győzelem (csak így zárójelben: semmi negatív élt ne akarj felfedezni ebben), de ha külső szemmel nézem, hogy egy hozzátok képest hátrébb rangsorolt versenyző 1350nél átveszi a vezetést és fél közönség neki szurkol, akkor az sajnálatos, hogy neki nem sikerül az egyéni bravúr, mert az ott valódi verseny volt a mi szemszögünkből - ami Zsolt finisén és Gergőén is meglátszott. Nem káröröm beszélt belőlem mikor leírtam a fenti bekezdést, kérlek hidd el.

Amúgy alapvetően szerintem a "mi korosztályunkban" már senki sem az ergoob-n elérhető eredményekért edz.

Remélem megválaszoltam kérdésedet, ha nem akkor szívesen boncolgathatjuk még:) - hogy megy a táborozás?

raro 2008.03.03. 11:43:05

Anna!625mg-os antibiotikum az durva?:((
szerintem amennyit felirtak egy lovat kiteritene:)

Tomika 2008.03.03. 19:21:19

Gergő!

Nem akarom a témát boncolgatni, azt biztosan tudom, h a Zsolti ennél jóval jobbat tud, de lehajtott állapotban ergózás nélkül nem lehet jó időt húzni.
A táborozás nagyon jól megy, rengeteg munkát tudunk elvégezni, azt hiszem ezt a rosszul sikerült ergó ob is bebizonyította.Sokat tudunk evezni, mellette kondizunk és futunk is.

üdv

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.04. 10:02:24

Hali!

ezt senki sem vonja kétségbe, hogy a Zsolti jobbat tud (6:16 volt alegjobb?), meg te is tudsz jobbat (6:09?), kicsit lehet hogy félreértetük egymást, a legfontosabb, hogy nyáron jól legyetek - Én magunkról is ezt ezt gondolom, meg a legtöbb ismerősöm nyári időszakban húzta a legjobb ergoját.

Örülők, hogy jó a tábor, bár már mi is számoljuk szerencsére a kilómétereket (állítólag lehülés jön, de sebaj van evezős kesztyűm)

allianna 2008.03.04. 12:56:55

Ráró! Az antibiotikumot bevenni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem (,) ellenzem.

raro 2008.03.04. 16:46:27

okés, már csak 16 tabletta:))

allianna 2008.03.05. 11:54:31

??? Bár attól függ milyen kórban senyvedsz. Mindenesetre mielőbbi gyógyulást! (Én speciel Algopyrin párti vagyok, AB csak, ha igazán nagyon rosszul vagyok)

ráró 2008.03.05. 14:19:48

hát garat és mandulagyulladás...
2napig én is algopyrin kúráltam, de az nem volt elég
nembaj.ezután bármeik bacinak ellenállok majd a szezon végéig:))

Marci 2008.03.05. 21:35:09

Hát én ugyan még nem vagyok dr.(mint dr.Alliquander Anna:)),de annyit már én is tudok,hogy mandulagyulladásnál masszív antib.kúrát kell nyomatni,hogy ne alakuljanak ki esetleges szövődménynek...(amit inkább le se írok,mert még megijednél:D...a lényeg,hogy minnél hamarabb gyógyulj meg!
süti beállítások módosítása