Tegnap lezajlott az idei első tájékoztató verseny, ismét Szeged, a Maty-ér volt a helyszín. A DNHE felnőtt csapata nagyon jó produkciót mutatott be: a férfiak közt sikerült egy első és egy negyedik helyet, női ksben egy 3., férfi ksben pedig 4 kisdöntős helyet összelapátolnunk.

Csütörtökön érkezett meg az első DEKes autó a pályára kora délután, majd szépen lassan jöttek a többiek is. Enyhe toló szél fogadta kis csapatunkat, de a nap sütött, ami azóta is jellemző a helyszínre, az időjárás jelentők ígéreteivel szemben (felhős ég, eső szél csend). Délután/este egy rövid edzés után mindenki elfoglalta a szállás a Tisza Sport Hotelben, Új-Szegeden. Este még vacsoráztunk a városban, majd másnap Dödi 6:05-ös ébresztése után megkezdtük a versenyt.

Női felnőtt ks szkiffben Ali Anna és Varga Orsi indult. Orsi bejutott a kisdöntőbe és ott a 9. helyet szerezte meg, ami figyelembe véve, hogy elsőévesként semmiképpen sem nevezhető gyenge eredménynek. Ali Annanak viszont már keményre sikeredett a verseny. Nem csupán ellenfeleivel de saját szervezetével is meg kellett küzdenie. Reggel Annával közösen jöttem ki a pályára, nem nézett ki annyira jól, két hatalmas hátizsákot hozott magával – a fogyasztáshoz szükséges szkafanderek voltak benne, mint ahogy azt nemsokára megtudtam. A kocsiban kérdeztük, hogy meg van e a súlya, de egy szomorú, bizonytalan „nem tudommal” jelezte, hogy nem biztos, hogy meglesz. Persze, mindenkiben felvetődött a kérdés, hogy akkor, most hogyan tovább, de még volt néhány óra a mérlegelésig. A gond, elmondása szerint a kiszáradás veszélye/oka volt. Előző este teljes beöltözéses edzés után is csak 59,9 volt (59 a súlyhatár), de nem izzadt, ahogy mesélte most egy nappal később. Mindig elgondolkoztat az az extrém fogyasztás, amit Annától, Vanczáktól, vagy Kanóctól láttam már a korábbi években. Ez a közdelem, mely még a verseny előtt feszültég alá helyezi szervezetet. Azonban a reggeli ergozás (aminek a látványát senki sem tudja jól lefesteni) után meg lett a súlya és egy ideig csak a kiizzadt elvesztett tápanyagokat pótolta csendesen a hajók közt ücsörögve, maga elé bámulva. Mindezek után a versenyben 3. helyet szerezte meg délután. Félreértés ne essék, semmilyen sajnálatot nem akarok ébreszteni senkiben, egyszerűen csak leakarom írni, hogy milyen a kslét „sötét oldala”.

Férfi felnőtt szkiffben Jómagam és Szekér Laci próbált valami maradandót alkotni. Talán sikerült is. Bár az elmúlt évekhez képest átalakult a mezőny, hiszen Pető Tibi és Bencsik, nélkül zajlottak a versenyek. Egyedül Haller Ákos és Kónya Gábor képviseltette magát a régiek közül. A mezőnyben elsősorban az u23-asok voltak túlsúlyban. Az elő és középfutam savtengerei (11 mmol nekem, 7 Szekérnek, illetve köszönet a szövinek, hogy végre nem csak a döntő után, hanem a középfutam után is mért, ami a kutató orvoson kívül remélhetőleg az edzőknek is segítséget nyújt a felkészülésben) és idegessége után egy jó versenynek bizonyult a döntő. Persze erről mindenkinek más lesz a véleménye. (ezt valaki másnak kellene írniaJ), Az első 1000 méter nehéz és lassú indulása után 5-6 helyről fordítani tudtam és az utolsó 200 méterre már elsőként érkeztem. Meglepetésre Szél Domokos lett 2., Kelemen Áron 3. Szekér 4., Juhász Adrián 5. és Haller Ákos 6.; … Folyt köv. (ha valaki leírja a hozzászólásokban)

A ks-ek mezőnye ugyancsak megváltozott, Sajnos még nem a Danubius dominált, de azért az pozitív dolog, hogy a 8; 9-12. helyet mind a mi versenyzőink szerezték meg (Csepi, Ráró, Szabi, Szatír). Csepi és Ráró számára a középdöntőben sajnos nem sok babér termett, de a másik két fiútól szép dolognak tartom a kisdöntős helyezést. Itt remélhetőleg létrejön az u23-as négypár (csepeli Markgruber Balázzsal és a váci Kondér Barnával, akik mindketten jól eveztek – előbbi 6, míg utóbbi 7. lett). A „nagyok” közt jó verseny alakult ki, amit én csak az 500 méteres átfolyóból láttam egy pillanatra. Jól nézett ki a futam, amint az arannyal csillogó vízen elsuhant a verseny, illetve a résztvevők. Varga Tomi vezetett maga biztosan, utána – néhányak meglepetésére talán - Galambos Peti, majd Hirling Zsolti verettek el. Utánuk viszonylag egyszerre a Kitka, Varga II., Markgruber trió nagyjából egy vonalban. Levezetés után megtudtam a sorrend a későbbiekben sem változott. Nem mintha számítana de Kitka Gergő akkor szép nyugodt evezése mellett kontrasztosnak tűnt Varga II. és Markgruber eszevesztett pörgetése.  

Férfi perorban végre hosszú évek után ismét képviseltettük magunkat másfél csapattal. Vanczák-Parizán kettősnek sajnos nem sikerült a döntőbe jutnia, de Horváth Menyának (aki a szolnoki Úri-Szabó Karesszal indult) sikerült a döntőbe kerülni, ahol 5.-ként értek célba. (Menyus le is vezette a fáradalmakat az Irie Maffia koncerten, a JATE klubban, mivel iskolai elfoglaltság miatt, csak tegnap volt itt – azóta nincs róla hír.J)

Este mikor megvacsoráztunk kiki hajót állított (mint mi Lacival), kiki evezett egy lazát, hogy levezesse a napi salakanyagot az ereiből, mindenesetre mindenki itt volt, aki jelenleg számít, vagy számítani akar a hazai evezésben.

Szegedi Nemzetközi – első nap

Zoli fiam húzzál, mert szomorú leszek – mondta Budai Anna futam után, mikor a gyerekekkel beszélgetett, hogy mit kell kiabálni a partról. De jogos a beszélgetés hiszen, nehéz eldönteni mit kiabáljon az edző, mikor azt szeretné, hogy akár egy picivel menjen csak jobban a versenyzője…

Mivel még nincs vége a versenynek, mikor a bejegyzést írom így csak az élményeimre számíthattok.

Éppen vége van a déli pihenőnek, és épp bejelentkezett Szántó „Dipol” Éva – a délután Speakerje és köszöntött mindenkit (délelőtt Hörcher Dani volt, aki csak ezért utazott le Szegedre). Futamok tekintetében nem sok jó történt velünk. Bár Csepi és Szabados Misi is bejutott a ks szkiff döntőjébe, ami mindenképp jó eredmény. Sajnos a többieknek (Lörincz Attila, Szatír ez nem sikerült, és Teszár Balinak súlyproblémái akadtak ezért nem tudott elindulni.). Vanczák és Rockernek sajnos nem sikerült 2-ben döntőbe jutnia, illetve a Szekér-Orbán kettősnek sem a férfi 2x-ben.

Viszont ismét szép számban jöttek külföldiek, elsősorban a szokásos szlovák, és szerb csapatok. A depóban nyugodtan telik az idő. A szél erősödött a délelőtthöz képest, de azért mindenki nyugodtan napozik a fűben. Néhányan olvasnak, néhányan futamra készülnek. Mintha egy parkban lennénk, ahol néha elrobog egy őrjöngő csataszekér had. A délután legérdekesebb futamja természetesen a férfi dubló lesz – a két ks csapattal, akiket mindannyian csak érdeklődéssel kísérünk majd a partról és leginkább csak egy evezés elméleti bemutató és mustra lesz a versenyük, bár dőlt már ezen a versenyen is a papírforma.

Sajnos nincsenek tömegek a pályán, de nem is az év versenyén vagyunk (ami mindannyian tudjuk az OB lesz), de a tribünről az érdeklődők így is szép versenyeket láthatnak. Leginkább egy nyugodt pihenéssel ér fel ez a verseny (épp a mondat alatt kezd elromlani az idő), mikor kinek nincs iszonyatosan stresszes versenye, csak feltöltődik a következő hetekre, hónapokra, mikor a munka, vagy az iskola szüneteit edzéssel, evezéssel töltünk ki, vagy épp fordítva... Folyt köv.

A napnak vége lett mielőtt a szóban forgó írás felkerült volna a blogra, de volt néhány esemény addig is. Ilyen volt például az ifi 2-, amiben az egyik külföldi csapat az utolsó 200 méteren elhagyva a négyes pályát 2. helyen mindenki előtt átevezve elvitte a díjkiosztó stégen lévő szkiffeket, majd beledurrant a mentőcsónakokba.

Ali Anna 3. lett tegnap a női normálsúlyú szkiffben Iva Obradovics (u23 vb arany és bronzérmes) és Szabó Kati (u23 bronzérmes) mögött, Kónya Alíz előtt.

Szentkereszti Marci és Kozsák Johny 4. lett férfi ks dublóban. Csepi 3. helyezett lett komoly versenyben, noha 1000ig állítólag tudta tartani Kitka Gergő és a szlovák ellenfele iramát, de aztán vissza esett és az utolsó 200 méterre már Markgruberrel és egy szerbe versenyzővel szorosan együtt érkezett. Kicsit féltünk is, mert Csepi fél hajós előnye lemorzsolódni látszott a szerb finisében, de hála az égnek kitartott. Szabi 6. lett a futamban. (Sajnos a korábban leírt peror éppen Csepi lapátját vitte el a díjkiosztón…)

A felnőtt dublóban nagyon jó verseny zajlott. Szerencsére elkerült minket a vihar és a rajt előtt egy kis szivárványt is láthattunk, de ez nem valószínű, hogy pozitív élmény volt a versenyzőknek, mert a nagyon erős oldalszélben különösen nehéz volt rajtolni (Jó példa az előző két 4x futam, ahol nem sikerült irányban ráállni a pontonra). Viszont a parton állók közül senki sem értette, hogy az 5-6.-os pályán, mért nem volt pontonos csere, mikor lehozták a joggal fázó srácokat a pontonokról. Persze ettől még el tudott rajtolni a mezőny és nagyon kemény iramot is diktáltak a versenyzők. A rajt után a Varga-Hirling páros szlovák ellenfeleikkel együtt eltávolodtak a mezőnytől, szorosan követte őket a Galambos-Varga II. kettős. Az u23-asok (Szél-Kelemen/Hénap-Szabó) a verseny 2000 métere alatt végig egymással vívtak, hol az egyik hol a másik jutott kicsit előbbre. Végül a Szél-Kelemen kettős érkezett be negyedikként. A szlovákok 1300-ig (kb.) szorosan az Európa Bajnokok mögött voltak, majd szép lassan lemaradtak, és gyakorlatilag ekkorra már menekülésre kényszerültek az u23-as vb 2. helyezett csapat elöl. Aztán 1650 méter körül, a szlovákok sztókja (aki a pálya elején állítólag 52-es tempót diktált még – illetve végig magas tempóban, jó evezéssel vitte a dublót) látványosan elfáradt és technikája is elváltozott, több se kellett a fiataloknak, akik ezt gyakorlatilag két csapás után észrevették és a finisük kezdetére már magabiztos emeléssel tudtak elhaladni a szlovákok mellett. Külön kiemelném a Vámos-Horváth kettőst, akiktől a döntőbejutás is nagy eredménynek számít, hisz a Juhász-Samu párost verték ki az előfutamban. Gyuriék sajnos nem tudtak beleszólni a verseny alakulásába, de mindenképp jó még mindig látni őket a hazai vizeken ilyen formában és technikával…

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr44443950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSKZ 2008.04.30. 13:17:42

mindenkinek gratulálok az elért eredményekhez!

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.05.01. 02:49:20

Kösz z! azt hiszem mindenki nevében mondhatom, de neked is gratulálunk, mert ez mindenképp biztató a jövőre nézve...
süti beállítások módosítása