Holnap döntők!

2008.08.15. 14:56

Holnap kezdődnek a döntők a Shunyi evezős központban. Melyeket közvetít az eurosport, illetve neten figyelhetik itt. Várhatóan minden érdeklődő figyelemmel kisérheti a döntőket otthon, a klubjában más evezősökkel közösen, de akár kivetítőn is pl.: a külkerben.

 

Sajnos a mi ks dublónk nem jutott be döntőkbe, de sok egyéb dolog is történt Pekingben, az evezős versenyeken. Most a középdöntőkről következzen egy beszámoló. Nem utolsó sorban, hogy leírhassam korábbi cikkemben hol tévesztettem illetve hol sikerült jól megítélni a mezőnyt – bevallom az előbbi állítás a pontosabb.

 

Női egypár: köszönhetően az internetes közvetítésnek, a munkahelyemen is nyomon tudtam követni a főbb eseményeket, miközben szorgosan végeztem a feladataimat. (éljen a laptop+deck+monitor combo!!). Már az első futam is élvezetes volt külső szemlélőként. Először azt hittem Mirka Knapkova hosszú elnyújtott nyugodt stílusa egyértelmű befutóvá teszi a középfutamban, de Michelle Guerette 800 környékén egy magasabb tempojú evezéssel átvette az előnyt, majd Megindult Xiuyun Zhang a hangos „China-China” támogatásra, melyet innentől kezdve minden kínai résztvevős futam alatt hosszan lehetett hallani. Zhang nagyon erős utolsó 500 méterrel megnyerte futamát, de nem tudni, hogy Knapkova csak a tovább jutásra játszott-e mivel elég könnyen elszakadtak a mezőnytől (1500m 7mp). Frida Swenson csak 6.ként ért célba – de ma a kisdöntőben megmutatta „foga fehérjét”, ahol végén tisztán verte a még 1600 méternél is vezető…

 

A 2. futam ugyancsak egyértelműnek tűnt: Karsten, Neykova, Twigg lett volna előzetes tippem, Sophie Balmary-t negyediknek rangsorolva. Ehelyett egy sokkal izgalmasabb verseny jött. Karsten már az első 80-100 méteren megszerzett egy fél hajós előnyt, ami mivel a többi hajó egy vonalban elég mély benyomást tett. Majd szokás szerint az élre állt és tartotta a távolságot. De 1200-nál valami új dolog jött Neykova egyszercsak ott termett mellette és nem akarta elengedni a kétszeres olimpiai bajnok Karstent, akivel már 18 éve vívja harcát. Először arra gondoltam valami megváltozik a sorrendben, Karsten nem futamgyőztesként jut be? De nem a végén Karsten visszaverte a támadást és 0,5 mpvel bejutott elsőként, másodikként Neykova. Ekkora már mindenki elfeledkezett a verseny többi résztvevőjéről és a végig 3. helyen evező Emma Twigget várta a célba. Akihez felzárkózott a lengyel Julia Michalska és az utolsó csapásban sikerült a vonalra beelőznie Twigget – 0,05 mp-cel. Ötödikként ért célba Iva Obradovics, akinek teljesítményét évek óta figyelemmel kísérhetjük, hisz a szerb hölgy az elmúlt években szinte egyszer sem hagyta ki a szegedi nemzetközi versenyt, illetve az u23-as vb-ken ellenfele volt Verőczi Lídiának és Szabó Katinak is.

 

Visszatérve a B döntőre: Emma Twigg vezetett 1600 méterig, de végül a svéd és olasz ellenfele mögött ért csak célba.

 

Férfi egypár: Lehet, hogy mégsem egyértelmű a győztes? Lehet, hogy kemény menet lesz a döntő – bár soha sem állított senki ettől eltérőt. A férfi szkiffek 2. előfutamában elég változatos volt a pálya. Drysdale, Campbell és Synek végig egymás mellett ment, az első 500-at az angol a másodikat a cseh a harmadikat az új-zélandi hozta. Végül Synek győzött, de ki tudja, mennyire volt tudatos Drysdale visszaesése, igaz nagyon közel került hozzá a görög, Ioannis CHRISTOU, de azért gondolhatjuk, hogy Drysdale „látta” ezt a különbséget. Mindenestre az új-zélandi szövetség honlapján közöltek szerint gyomor problémákkal küzd a klasszis (milyen ódivatú szó).

 

A másik előfutamban keményebbre sikeredett, nemcsak a végén 6 mp-vel jobb idő mutatja ezt, de rangsorban egymáshoz közelebb álló versenyzők összekerülése is. Olaf Tufte ugyan kiemelkedett, de az elmúlt évek versenyei kis különbséget sejtetett Maeyen, Karonen, Hacker és Vonarburg közt. A futam elején ugyan az ausztrál Peter Hardcastle vezetett, de várható volt visszaesése is (6. 1000 méternél). Ekkorra ugyanis Karonen és Maeyens állt az élre luftkasznin belül Marcel Hackerral. Az általában lassan kezdő Tufte csak 5. volt – azért ezt mégsem vártuk tőle. Végig nehéz volt eldönte ki fog kipukkani a vége előtt. De az imént említett Tufte eldöntötte, 1500 méter környékén elkezdte emelni a tempóját, majd 1900 méterre a második helyet is megszerezte, amit végig tartott. A belga Tim Maeyens, az előfutamok és negyed döntőkben is jól szereplő Hackert tartotta, aki a végére látva esélytelenségét ki is engedett..

 

Hacker kiesése csalódás számára rajongói és Németorszég számára, az immár 3. olimpiáján résztvevő német ugyan megnyerte ma a kisdöntőt, mégis kérdést vet fel, hogy tudja e, akarja e  folytatni, hisz sydney-i 3. helye és 2001-es vb győzelnme óta nem igazán találja a sebességet.

 

Női Peror: Kína; Anglia, Németország, Új-Zéland, Fehérorosz-ország, Románia döntő lesz. A vég kimenetel kétséges, hisz minden csapat mellett szól valami, hogy mért ők. Talán Kína hazai pályája jobban kiemeli a többi csapat közül.

 

Vicces volt az angol csapat kommentárját olvasni a reményfutam után: „Csak 3 hónapja evezünk együtt, és négy hete oldalt cseréltünk, így most egy kicsit furi érzés néha, de örülünk, hogy döntőbe kerültünk.”

 

Férfi peror: Ausztrália – Kanada párharcra számíthatunk, nemcsak mert mindkét csapat legalább 2-3 hajóval verte ellenfeleit, de mert másodpercre ugyanannyi időt eveztek a középfutamokban. Illetve ellenfeleik is. Új-Zéland, Dél-Afrika, Németország és az USA került még döntőbe.

 

Vaclav Chalupának és Jakub Makovickának sajnos nem sikrült ugyanúgy, ahogy a szerb nicola Stojicnak és Goran Jagarnak – Holott mindkét csapat még 1900 méternél is versenyben volt a tovább jutásért, sőt második helyen eveztek, nem kevés kínt okozva immár döntős ellenfeleiknek. Ugyancsak kiesett a horvát skelin testvérpár, akiktől sokan várták a döntőt hazájukban és a világon is.

 

A természetesen a szerb és a cseh csapat végzett a B döntő elején.

 

Női dubló: Az új-zélandi Ever-Swindell ikrek úgy néz ki magukra találtak és az előfutamból győztesként egyből döntőbe jutottak. A másik ágon Kína győzedelmeskedett, világbajnokhoz hűen (ugyanolyan időeredménnyel – ki tudja hogy fog ez végződni?).

 

Németország, Anglia, USA és Csehország került még a döntőbe.

 

Férfi dubló: A verseny harmadik igazi meglepetése (az első a korábbi hazai „padló”, illetve a második az ausztrál négypár 5:36-os világ legjobb ideje volt az olaszok elött) az ausztrál David CRAWSHAY, Scott BRENNAN középdöntős teljesítménye volt. A fiúk egyből az élre álltak, és csak a VB címvédő Cop-Spik páros tudta őket tartani, majd a végén 2,5 mp adtak nekik, sőt a korábbi favorit Waddel-Cohen csapat sem tudott beleszólni a versenybe. Utóbbiakat a verseny végén még Mario Vekic és Ante Kusurin is megszorongatta. Az ausztrálok 2004-ben 7. voltak Athénban négypárban, majd 2007-ben tértek vissza dublóban és idén kétszer szerepeltek 3. helyen Münchenben és Luzernben.

 

A másik futamban tiszta volt a továbbjutás, Adrienn Hardy - Jean-Baptiste MACQUET ha csak félig is, de olimpiai bajnokhoz hűen elejétől kezdve vezettek, az öreg Jaanson, illetve a britek előtt. Negyedik az a Yanakiev testvérpár került, akik gyakorlatilag a szerencsének köszönhetik csak részvételüket (lsd.: korábbi írásunk: „Még néhány óra”)

 

A B döntőt a beloruszok u23-as világbajnok csapata: Dzianis MIHAL, Stanislau SHCHARBACHENIA nyerte, belga és német folytatással.

 

Férfi négyes: Tomiék kiesése mellett talán a legnagyobb meglepetés mégis a négyesek közt volt: az első előfutamban ugyan várható volt a kemény menet, Anglia, Ausztrália, Franciaország, USA, de arra senki sem számított, hogy a tavalyi világbajnok Új-Zéland fog alulmaradni. pedig ezt történt, sőt az amúgy rendkívül erősen kezdő angolok csak 1200 méterre vették át az vezetést a franciáktól. Az USA az utolsó 400 méteren elvesztette továbbjutó pozícióját és Ausztrália betört a második helyre.

 

A második előfutam sem volt egyszerűbb: már az meglepett, hogy az amúgy általában 5. hely után szereplő szlovének továbbjutó helyen eveztek rögtön, de 1000 méter után átvették a vezetést a beloruszoktól és több mint egy hajónyi előnyt gyűjtöttek be a mezőny előtt. A végére a beloruszok olyannyira elfüstöltek, hogy csak 5 helyen értek célba. Csehország és Németország mögött. Kiemelendő, hogy a holland csapat, mely a korábbi években szinte mindig érmes volt, csak éppen az a pici hiányzott a győzelemhez, most csak 4. lett.

 

Női ks dubló: Anna megadta a végső sorrendet, így csak a döntő névsorát közölném és várom véleményét: holland, finn, német, kanadai, kínai, görög

 

Férfi ks dubló: Mit is írhatnék ide? A mai nap híre, hogy a mieink legjobb idővel kerültek be a „C” döntőbe, de nézzük mi volt a közép futamokban:

 

Anglia és Olaszország hozta a papírformát, de a harmadik továbbjutó meglepetés volt, nem csak, hogy 500 méter után már harmadik volt, de mert meg is tudta helyét tartani. Kuba döntős lett és nem gyengébb csapatok ellen, mint a német, francia, kanadai előtt.

 

A 2. futamban Görögország és Dánia tisztán tovább jutottak és sajnos a személyes favoritjaim az új-zélandiak estek ki a hazaiakkal és az ausztrálokkal vívott harcban.

 

Lehet, hogy, akik egész évben versenyzetek pont az olimpiára fáradtak el? Hisz Kuba és Kína részvétele a döntőben meglepetés, illetve Dánia nagyon „könnyen” kezdte az évet. Vagyis látható, hogy mennyire kemény a mezőny, különösen ebben a számban.

 

Férfi ks négyes: Még nem sikerült megtudnom, hogy mért csak 5 csapat állt rajthoz – az eurosportot figyelők biztos okosabbak, de majd megírom. Mindesetre itt is érdekes volt a végső eredmény. 1000 méternél még fej-fej mellett haladtak a csapatok mindössze 3 mp választotta el őket, sőt 1500 méternél is csak 4 mp volt köztük, Kanada, Ausztrália, Kína volt a sorrend, már az meglepő volt, hogy Kína, aki abszolút favorit volt és a hazai szurkoló tömeg segítette csak 3. helyen evezett. Azonban megindult Hollandia és Lengyelország is. Lengyelország már 1500 méternél második volt, majd végén győzni tudott, Hollandia harmadik helyével kiverte a döntőből Ausztráliát és Kínát

A 2. futam tiszta volt Dánia címvédőként tisztán győzött, Franciaország és Anglia előtt.

 

Férfi négypár: az első előfutamban a lengyelek győzedelmeskedtek az ausztrálok és németek előtt.  Az oroszok akik 1200ig vezettek, ellőtték a puskaport az első 1500 méteren és így csak 5.ként értek célba.

 

A második előfutamban: Olaszország, USA, Franciaország volt a sorrend. Az észtek negyedik helyen ugyan nagyon tapadtak, de nem sikerült a bejutó helyet megszereniük.

 

A nyolcasokat, majd később. A döntő szereplői:

 

Nők: USA, Románia, Anglia, Ausztrália, Hollandia, Kanada

Férfiak: USA, Anglia, Kanada, Ausztrália, Hollandia, Lengyelország

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr54617390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása