Nyílt levél a Magyar Olimpiai Bizottság tagjainak

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) elnöksége a sportszerűség és a korrekt tájékoztatás, valamint a magyar evezős sport utolsó margitszigeti bázisának a megőrzése érdekében fordul a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaihoz, és minden, a magyar sportért felelős fórumhoz, valamint a sportszerető közvéleményhez.

Gyárfás Tamásnak a MOB szombati közgyűlésén Egyletünket és az általunk használt evezős csónakházat érintően tett kijelentései tisztességtelenek és valótlanságokat tartalmaznak. Kijelentéseivel ellentétben az igazság a következő:

Egyletünk nem egyszerűen csak egy „túraklub” hanem a gr. Széchenyi István által alapított Nemzeti Hajós Egylettel 1991-ben történt egyesülés révén az ország legrégibb evezős klubja, amely tömegesen foglalkoztat tizenéves fiatalokat, akik közül a legtehetségesebbek folyamatosan tagjai a nemzeti válogatottaknak. A magyar evezős klubok eredményességi rangsorában évek óta 3-5., fővárosi szinten a 2. helyen vagyunk. Sokszoros felnőtt válogatottak, köztük olimpikonok, Ifjúsági vb érmesek, U23-as vb helyezettek, egyetemi világbajnokok, ORV győztes serdülők kerültek ki szakedzőink kezei alól. Itt indult el a kétszeres világbajnok és olimpiai helyezett dr. Haller Ákos pályája is, aki első világversenyén még klubunk színeiben indult, és a téli alapozó edzéseit mindvégig a DNHE margitszigeti telephelyén végezte. Versenyzőinknek az idei U23-as világbajnokságon elért VI.(Csepregi Gábor, Rácz Róbert Bence) és V.(Sándor Áron) helyezése, valamint a dr. Alliquander Annának a felnőtt vb-n kiharcolt VIII. és az Eb-n elért IV. helyezése a londoni olimpia szempontjából is  reményt  keltő.

Klubunk által jogszerűen használt margitszigeti evezős bázis a londoni olimpiai felkészülésnek is egyik színtere, amelyet, Gyárfás Tamás – rágalmazásnak is beillő – kijelentésével ellentétben klubunk teljesen szabályosan a PM által kiírt tendert megpályázva 1999-ben nyert el, és szerződéses kötelezettségeinek folyamatosan eleget téve zavartalanul használt mindaddig, amíg a 2006-os Úszó Eb helyszínével kapcsolatos döntés megszületett, ami bennünket rendkívül hátrányosan érintett. 2004. januárjában hosszú tárgyalássorozat kezdődött a magyar sport vezetőivel és az uszodaépítési  projekt vezetőivel,  amelynek eredményeként (és ezt hiteles dokumentumokkal tudjuk bizonyítani)  sportszerű  és nagylelkű partnerei  voltunk  mind az építési, mind magát az Eb-t lebonyolító projektnek,  lemondva az általunk jogszerűen használt  terület jelentős részéről, az Eb idejére pedig az egész létesítményt átengedtük a Magyar Úszó Szövetségnek.

Tárgyalópartnereink a területileg lecsökkentett evezős bázis hosszú távú fennmaradását (hosszú távú szerződést) és a lebontásra ítélt konditerem és hajótároló pótlását ígérték. Ez utóbbi meg is valósult. Hogy a szerződésünk meghosszabbítása még nincs aláírva, ennek feltételezhetően az állami sportvezetésben és az állami vagyonkezelésben bekövetkezett folyamatos személyi és strukturális változás is az oka.

A mindenkori illetékes tárgyalópartnereink a számunkra kedvező, hosszú távú megoldás iránti szándékukat rendszeresen jelezték.  Az ezzel kapcsolatos tárgyalások jelenleg is mindenféle bürokratikus akadályokkal, de zajlanak.

Mindezek alapján felháborítónak tartjuk Gyárfás Tamásnak azt a törekvését, hogy egy olyan sportág (evezés) aktív tevékenységének a rovására kívánja egy másik sportág (úszás) ráadásul irodai tevékenységét előnyben részesíteni, amely sportszerű segítséget nyújtott a 2006-os Úszó Eb megrendezéséhez. Úgy véljük, ez nem sportemberhez méltó mentalitás, különösen méltatlan a magyar sport fellegvárának számító MOB alelnökéhez!

A fair play szellemében kérünk minden felelős sportvezetőt, és az ügyben hatáskörrel rendelkező hivatalos személyt és testületet, valamint a média felelős szakembereit, hogy a megfelelő lépések megtételével, vagy egyszerűen csak szolidaritásukkal segítsék az utolsó belvárosi evezős bázis megőrzését. Ne felejtsük el, hogy a háború előtt 12 evezős ház működött a Margitsziget körül! Gyárfás Tamás mondásával szemben, miszerint a létesítmény ”Horthy villa” lett volna, az eredetileg is sportcélú klubháznak épült.

A magyar sportmozgalom eredményességéről és jövőjéről a pekingi olimpia után sok véleményt hallottunk. Sokan vetették fel, hogy a magyar sport jövője az igen nehéz körülmények között küszködő szakosztályokra alapozandó. Nem találkoztunk olyan véleménnyel, hogy egy kizárólag sportcélra hasznosított létesítmény rovására kellene „méltó szövetségi irodát” kialakítani.

Természetesen készek vagyunk létesítményünk átmeneti rendelkezésre bocsátásával segíteni a 2010 évi úszó EB megrendezését is, ha ez Egyletünk jogos érdekeit is szem előtt tartó, tisztességes megállapodások szerint történik.

Budapest, 2009. szeptember 30.

Denk András sk.

elnök

Danubius Nemzeti Hajós Egylet

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr701422221

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyárfás margitszigeti irodát szeretne 2009.10.02. 14:46:44

  Az elmúlt hétvégén ülésezett a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol Gyárfás Tamás alelnök az emelvényről adta mindenki tudtára, hogy az általa csak túraevezős egyesületként aposztrofált Danubius Nemzeti Hajós Egylet klubházában kéne helyet kapni...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allianna 2009.10.02. 10:42:44

Kiváló! Lehet, hogy megérné országos napilapokban is hirdetni ezt a nyílt levelet...

allianna 2009.10.02. 10:44:36

Kiváló!
Lehet, hogy érdemes lenne rááldozni, és országos napilapokban hirdetésként közre adni ezt a nyílt levelet!

allianna 2009.10.02. 10:45:32

Ezek szerint mégsem tűnt el az első hozzászólásom...

Léhüllő · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.10.02. 12:43:44

De ha lehet, akkor a Népszabadságban. Vagy a Népszavában. Vagy a Magyar Hírlapban.
Vagy valamelyik hasonlóban.

L.Vercsi 2009.10.02. 14:12:13

Szerintem általában minden lehetséges helyen (tv, rádió, újság) hirdetni kéne az ügyet, mert amíg sutyiban, köztudomás nélkül megy a dolog, addig kicsik vagyunk... (próbálkozni semmibe nem kerül, legfeljebb elküldenek, de ha bekerülünk valahova, akkor legalább az esély meg van rá, hogy más is felfigyeljen a dologra) És teljes klubszinten mindenkinek azon kéne gondolkodni, hogy van-e ismerőse, aki tudna bármit tenni/szólni az érdekünkben.
Vercsi
(nem észt osztani akartam, csak pár évig még szeretnék a Margitszigeten evezni, más meg nem fog helyettünk semmit se tenni)

allianna 2009.10.02. 14:45:33

@Léhüllő: Kedves Léhüllő (?)! Felsoroltad az országos napilapokat - én is erre gondoltam, csak kihagytad a Magyar Nemzetet...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2009.10.02. 21:33:49

Képrek mindenkit, hogy minél több ismerősének juttasa el a nyílt levelet, indítsunk körlevelet.

Saojnos, a fent említett újságokhoz el kell jutnunk, nem fognak maguktól jönni.

Bárki, akinek van kapcsolata jelezze.

B.Magdi 2009.10.05. 15:27:44

A Messzelátó Egyesület révén felkerült ide is:
www.zetapress.hu/sport/6076

Orbán · dnhe2.blog.hu 2009.10.15. 09:07:27

Sziasztok!

Csütörtökön (ma) fél 1-kor a Kossuth Rádió Magánhangzóc c. Müsora, pénteken a Magyar Nemzet, 26-án(hétfőn ) este a Hír TV Pálya c. műsora foglalkozik Danubius ugyeivel.
Ha tehetitek nézzétek, hallgassátok, olvassátok!

SH. Hanna 2009.10.15. 14:15:05

Én úgy tudom, hogy a Nemzetben nem jelenik meg sajnos...:-( Mert a Magyar Hirlap már egy héttel korábban lehozta a témát. De szóljatok, ha tévedek!

allianna 2009.10.21. 10:43:53

A magánhangzóból is kimaradt...műsorváltozás volt. Tisztára mint az "átkosban"...
süti beállítások módosítása