Variációk 6000méterre

2009.12.04. 16:21

Melyik volt életed legjobb hat kilométere?

Teszem fel a kérdést bármelyikőtöknek, aki olvassa ezt az írást. Ha nem vagy evezős, nem biztos, hogy tudod miről van szó, de ha csak egyszer is ültél hajóban Európának ezen a részen, biztos át életed az érzést – mert ha angolok lennénk bizony, soha az életben nem húztunk volna 6 kilométert esetleg 4 mérföldet meg néhány követ, esetleg 5000 métert.

6000 MÉTER. Milyen érzés elolvasni ezt a szópárt? Ha futó vagy biztos mást értesz alatta, egy gyors, laza technikás mozgást, aminek a végen áthaladsz egy cél vonalon – legalábbis én így képzelem, igaz még 3000 gátat nem futottam, de szigetkört igen, az talán hasonló. Viszont hat kilométert huztam már néhányat. Összzel, tavasszal, az óbudai sziget körül, Esztergomban a 21 és 24es kő között, ahol a Duna közepén a piros bolyánál fordultunk nehogy zátony vessen véget a mókának.

De a legjobb mindig ergon. Mert ott valahogy felszabadultá válik az ember, ha befejezi. Ha befejezi. Mert ha nem az bizony nem jó érzés, de ezt inkább hagyjuk.

Milyen volt Hallernak világcsúcsot húzni? Vagy Annának? Biztos jó érzés mikor az ember kezébe nyomják a jutalmat az Ergoheaden. De lehet, hogy az jobb érzés mikor minden egyes másodpercét kontrolálod annak a 19-20 percnek ameddig tart a verseny az órával. Vagyis kontrollálod a kontrollálhatatlant – mikor az utolsó ezerre már nem emlékszel. Emlékszel?

Melyik volt a legjobb 6000 métered?

Nekem mindig az utolsó, mivel egyre kevesebbet edzek, egyre nagyobb élmény ugyanazt a szintet meghúzni, mint egy éve. Éve, hiszen 6 éve kb. ennyit húzok. Sajnos. Sajnos az rossz érzés,, hogy akármit csinálok, egyszerűen nem jön a rekord. De kell jönnie, vagy csak bizonyitani kell, hogy képes vagy arra, hogy oda mersz állni, meg mered méretni magadat.

Hullàmzóan húzni, vagy egyenletes, óriás finisre koncentrálni, vagy a rajta. Húzzak elött még egyet a héten?

Jó és egyszerre rossz érzés olvasni a válogatott eredményeit. Vagy lehet, hogy csak el volt kényeztetve a magyar evezés a kemény ergosokkal – senkinek sem akarok a lelkében turkálni, de bizony volt idő mikor 19:10-el 4. volt az ember a rangsorban. Persze mindig van kibúvó és volt idő ifiben, hogy 20:25 volt a legjobb idő és szkiffben mégis nyolcadik lett a vb-n Szabó Kornél. Persze Haller, Ali Anna Varga Tomi, vagy akár Szellő teljesítménye kiemelkedő, de nem kellene messzire elmaradnunk tőle, hiszen már bebizonyittoták néhányan, hogy 19:30-at lehet huizni – majd én is megkisérlem még néhányszor.

Bár héten megtudtam, hogy az egyik kolléga, itt helyben 1:39,8 3x6000et csinált, de neki is az volt a legdurvább.

Mindensetre jó volt lehúzni kéthete a 6k akárki akárhogy éli meg.

De mért volt fontos leírnom mindezt? Mert lehet, hogy ki kellene lépnünk az egyszerű csepeli hosszútávú és válogatott felmérők világából. Mert ezekre nem úgy kellene tekinteni, mint syükséges rossz, amit le kell húzni, mint valamilyen kötelezettség. Sokkal inkább, mint a versenyeveyés egy válfajára, ami ugzanolyan súllzal bír, mint bármelyik 2öö máteres verseny.

„Középtávú” verseny kellene a Dunára, nagyegységben Head of The river mintára Pestre, Győrbe, Szegedre, Szolnokra. Mert lenne értelme. 6 kilométeres ergométer versenyt kellene csinálnunk, akár csapat versenyként. Nem csak az ötszáz métert felvenni az ergo OB programjára. Sőt nekünk kellene ilyet rendeznünk a Danubiusban, mert ugyan lehet, hogy nehézkes, de talán megérné. Hosszútávú evezős versenyt a Nagy Dunára, nemzetközi felhozatallal, pénzdíjjal –(a kanadai OB 20000 Kanadai $ összdíjazású volt) mert lehet, hogy igy senki sem venné félvállról ezt távot, ezt a versenyt.

De sajnos innen 900 kilometerről csak ennyire képes az ember  - felvet dolgokat és vár, hátha valahol talál valakit, aki meghalja a felvetést.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr521573975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.Vercsi 2009.12.05. 08:00:12

Szerintem a dunai hosszabb verseny jó ötlet, ráadásul pont pár hete kérdezte egy nem evezős ismerősöm, hogy a Parlament előtt, Lánchídnál miért nincs verseny, annyira látványos lenne.
Majd csak összeszerveződik egyszer:)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2009.12.05. 12:22:22

Ha nem is feltètlen a parlament elott, de az eszakitol, a DEK-ig mindenkepp erdemes lenne, az obudai agon keresztul. a start es a befuto is eleg jol kiepitett, a palya pedig eleg technikas.

L.Vercsi 2009.12.06. 07:58:44

Igen, csak ott közönség nem lenne nagyon. Meg a Parlament környékén könnyebb valamilyen városi program keretein belül megszervezni (pl aug. 20. habár nemtom akkor a tüzijátékos hajók merre vannak)
Mindenesetre világmegváltó ötleteink már vannak :)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2009.12.07. 10:13:14

@L.Vercsi:

:) Igen de augusztusban mindig rossz a viz marcius aprilis vagy szept vege, oktober lenne a jo :)

allianna 2009.12.07. 11:12:49

Szerintem hatezerhez való felkészüléshez hetente kell 4x, vagy 5x kétezreket és hetente 2X hatezreket húzni, minden nap mozogni valamit örömest be kell szerezni rég nem hallgatott kedvenc zenéket (pl. lehet operett, vagy daljáték:) és a legfőbb - ahogy Édesapám szokott bíztatni - fejben dől el minden, az meg az égben; pihenjél!

L.Vercsi 2009.12.07. 22:24:21

@Orbán: Akkor is akad valami városi rendezvény:) okt. 23., márc. 15. ... (vagy újévkor is jó a víz :P )

Anna, operettet nem is hallgattál tornatermi óta!

allianna 2009.12.08. 10:53:48

Nem sejtheted mit sugároz MP3 fülhallgatóm, amin épp csütörtökön kocsiztam keresztül, de nem baj; van mááááásik!

L.Vercsi 2009.12.08. 19:33:51

De, bevallom gondoltam rá. Olyankor csak tippelget az ember, mit hallgathatsz, ha inkább megkímélsz minket :)
süti beállítások módosítása