BIRC 2008 Nottingham Anglia

2007.12.09. 15:39

Egy magyar evezős számára a november hónap a hosszú alapozó időszakot jelenti. Sokszor a napi 40 – 50 km ergométerezés, a futással, kondizással és úszással töltött órák elsősorban a 6000 méteres ergo felmérőre való felkészülést jelentik. November és december hónapok utolsó hétvégéin a felmérők - klub helyszínen vagy a válogatottak számára a csepeli telepen - a központi tervek szerint, lehúzásra is kerülnek. 

Ezzel szemben Angliában, ahol az időjárási viszonyok miatt az evezősök más éves időrend szerint dolgoznak, a november - immáron tizenhét éve – a hagyományos 2000 méteres notthingemi ergométer bajnokságot jelenti.

Az ergométer sok országban nem kizárólag az evezősök számára, a középkori kínzóeszközök mintájára készített izzasztó szer, hanem széles néprétegeket megmozgató, külön sportágként számon tartott sport eszköze. Természetesen ennek is van Világbajnoksága (Boston/USA -2008. február), Európa-bajnoksága és nemzetközi versenysorozata (pl. az Ergohead, Amsterdam/Hollandia ahol 2007 – ben 6000 méteren dr. Alliquander Anna világcsúcs időn belül, két másodpercre elmaradva a győztestől a második helyet szerezte meg. Anna 2008 – ban is részt vesz a versenyen, erről majd később beszámolunk!).  

Ezeken a versenyeken nem csak evezősök, hanem kifejezetten az ergométerre fókuszáló, sportolók is indulnak, sőt világszerte a nagy média nyilvánosságot jelentő profik versenyét kibővítik amatőrök, egyetemisták, iskolások és fogyatékosok részére megrendezett futamokkal. Nem nehéz elképzelni, hogy mekkora hangulat lehet ott, ahol sportcsarnokok küzdőterét teljesen elfedik az ergométerek és az ergométerezők százas nagyságrendű sokasága. A lelátót dugig megtöltő nézősereg a küzdőtéren felállított kivetítőn követheti nyomon a verseny alakulását és  buzdíthatja üvöltve kedvencét.

A notthingemi versenyen hasonló koncepciót követve, a fenti kategória valamennyi képviselője részt vett, összesen 3203 (!) személy vette a „bátorságot”, hogy odaüljön a géphez, beállítsa 2000 méterre a komputert és minden fizikai és lelki erejét annak szentelje, hogy azt a bizonyos gyilkos távot a lehető legrövidebb idő alatt teljesítse.

A résztvevők számát tekintve elgondolkodtató a különbség a mi pár száz résztvevős ergometer országos bajnokságunkkal, amire néhány elvetemült amatőrt kivéve szinte csak „az arra ráérő és kedvet érző” evezősök neveznek be. Természetesen evezős tradíciókban (bár ebben mi sem panaszkodhatunk) és a két ország lélekszámát illetően is jobban állnak az angolok, de abban a tudatban is, hogy mit jelent a rendszeres sport és az egészséges életmód fontossága.

A nevelést már fiatal korban érdemes elkezdeni, és pontosan ezt tette Tony Blair – exminiszterelnök is, amikor sport alapítványi programjának köszönhetően az előző években, Anglia szerte 70 000 iskolás számára tette lehetővé a rendszeres ergométerezést. És, hogy a kellő motiváció is meglegyen a fiatalokban, évente több csapatversenyt rendeznek számukra, ahol különböző lebonyolítási rendszerben, általában a megadott távot felválta teszik meg az iskolai csapatok (500  - 1000 m/fő). 

Ez a jó hangulatú, játékos de mégis véresen komoly verseny rendkívül jól elfér a profik vetélkedése mellett, sőt a gyerekeken keresztül a szülők és nagyszülők is motiválva vannak, akik nem mellékesen szintén összemérhetik tudásukat a különböző korosztályoknak megrendezett amatőr futamokban.

Azt hogy a nagymamák és az iskolák közötti versenyt ki nyerte sajnos nem tudom megosztani az olvasókkal, viszont azt elárulom, hogy a legizgalmasabb versenyt itt is és idén is a normál felnőtt férfiak nyílt kategóriája hozta. A kétszeres verseny győztes Graham Benton idén is szerette volna bezsebelni az első helyet, sőt a lelátón az a hír járta, hogy azt az országos csúcsot jött megdönteni, ami nem kisebb névhez kötődik, mint az olimpiai bajnok Matthew Pinsentéhez. Annak ellenére, hogy Benton 1:11-re húzta az első 500 métert és hatalmas verseny alakult ki közte és a mögötte szorosan felzárkózott evezősök között, az 5:42.5 – es eredmény a győzelemhez elégnek, a rekordhoz viszont sajnos kevésnek bizonyult, Benton 2/100 ths – el elmaradt Pinsent eredményétől.

Miközben Graham Benton nagyvalószínűség szerint már kifújta magát és minden erejével az evezős szezonra és a következő ergometer versenyre koncentrál, Anglia szerte ezrek húzzák/nyúzzák az ergométert, no nem  azért mert muszáj hanem elsősorban azért mert hasznos!

            Pignitzky Bori

www.fisa.org felhasználásával

2006-os ergo verseny https://www.youtube.com/watch?v=Hdpr8R4D9Wg

Ezt meg a lányoknak: https://www.youtube.com/watch?v=QPP7iCEK7TY&feature=related

(Az ergométernek minden evezős országban kiemelt jelentősége van, így érdekes hírnek mutatkozik, hogy a korábbi új-zélandi olimpiai bajnok és ergométer világcsúcs tartó, Rob Waddel bejelentette visszatérését. Még nem tudni, hogy a jelenlegi címvédő Mahe Drysdale fogja-e képviselni az országot 2008-ban, de ez bizonyára hamarosan eldől. Viszont érdemes odafigyelni mindenképpen Waddel az elmúlt hetekben 15 percen belül abszolválta az angolszász országokban megszokott 5 km-es ergo felmérő távot. – Szerk. ui: köszönjük Dalos P.-nek, hogy felhívta az eredeti cikkre a figyelmet)

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr63257974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2007.12.09. 22:13:07

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a visszajelzéseket amiket a wiwen, illetve szóban kaptunk. sokat segítenek a munka folyatatásában.

Naponta 40-60 látogatónk van, akik 50-80 alkalommal nézik naponta az oldalt. Természetsen ez nem egy egetrengető szám szemben mondjuk az origóval, de mindenképpen egy kezdet amire érdemes írni, dolgozni fejleszteni az oldalt.

Megszeretném ragadni az alkalmat, hogy grafikailag is szeretnénk perszonalizálni az oldalt, illetve a www.dnhe.hu -t is szeretnénk folytatni, amennyiben valaki konkrét segítséggel tud szolgálni azt nagyon köszönjük.

Ahogy Ali Anna mondani "Szép napot" és jó sportolást.

Orbán Gergely, DNHE
süti beállítások módosítása