Ismét úton...

2008.06.16. 00:31

 

Ismét úton. Most Bledből hazafelé. Még 250 km kb. Budapestig. Most jöttünk át Rédicsnél a szlovén-magyar határon. Enyhe emberszag terjed a buszban. Nem vagyunk sokan. Néhányan elmentek haza kocsival, néhányan a hajószállítóval mentek. Szekér is velük, mert Győrt érintve megy haza a másik busz. Nézünk egy nem túl mély de annál jobb időtöltést okozó  „lövöldözős-karatés filmet”.  Amiket már mindenki un, de ennél jobb filmen csak elaludnánk a fáradtságtól.

Ezen a héten Bledben, az előző hétvégén, pedig Velencén versenyeztünk. Persze Velencén az egész Danubius ott volt. Most csak Szekér, Dödi, Egér és Én jöttünk ki.

Nem hiszem, hogy aktuális lenne Velencéről beszélni, mivel elmulasztottam a múlt héten a bejegyzést. A legfontosabb, hogy a ks fiúknak (Csepi, Ráró, Szabi és Szatír) négypárban sikerült megverni a bajai egységet, sőt viszonylag közel (5mp-re) beevezni a normál súlyú u23-as válogatott mögött. Persze egyenlőre nem tudjuk, hogy ez mit jelent a srácok számára a ks vb szempontjából, de amennyire Dezső véleményét ismerem ő azt szeretné, ha bajai után, ez a csapat is válogatott lehetne ugyanebben a felállásban, vagy legalább lenne egy szétlövés, ahol eldőlhetne, hogy melyik csapat a jobb és képviseljen mindannyiunkat 1 hónap múlva az U23-as Vb-n. Az idő kevés – lehet, hogy tényleg egy egész évben együtt készülő csapat lehetne most sikeres.

A magyarok meglehetősen jól szerepeltek a Bledben. Nem írok le minden eredményt (hisz úgy is fenn leszz a hunrowingon), de a kiemelkedőbbek: vasárnap az u23-as négypár (Kelemen, Szél, Juhász, szabó) nyert, Szabó Kati nyert, a női dubló dobogós volt. Markgruber Balázs és Kondér Barna ismét leversenyeztek egymás ellen. Első nap Barna, míg másnap Gruber jött ki jobban (ő egy ezüst érmet is begyűjtött ezzel). A peror (Horváth – Gál-Tóth) mindkét nap döntős volt (6./4. lett).

Mi, Lacival első nap dublóban mérettük meg magunkat. Mondanom sem kell kemény volt J, ellenfeleink közt szerepelt a jól ismert Cop-Spik páros, akiket nem hiszem, hogy be kell mutatni bárkinek is (ha mégis akkor javaslom, hogy írjátok be a wikipediába a nevüket). Ebben a számban csak döntőt rendeztek, enyhe toló szél volt és mi megis küzdöttünk vele a pálya során. Nem volt különösebben nagy menet, mivel már rajtban eldöntötték a helyiek, hogy nem adnak senkinek sem esélyt. Az ezer méternél meglévő 10 másodperces előnyt végig tartották könnyen 28-30-cal, míg mi 32-35 közt küzdöttünk. A többiektől, mi szép folyamatosan jöttünk el, majd az utolsó 500 méteren csak be kellett eveznünk…

Mégis Számomra a legnagyobb élmény volt velük kezet fogni a dobogón, két hatalmassal (talán ahhoz lehetne hasonlítani, mint mikor először eveztem együtt Haller Ákival), mert bizony mindkettő óriásnak számít a mi standardjainkkal. De ezt az élményt azonban még tudták fokozni a rendezők, ugyanis az érmeket a szlovén miniszterelnök adta át. Nem tudom, hogy ez nagy dolog-e? Persze ők ketten Szlovénia legnagyobb/legsikeresebb sportolói, de akkor is – nem mindig foghat kezet az ember egy miniszterelnökkel.

Másnap Lacit pihenni küldtem J és megmértem magam a szkiff mezőnyben is. Persze nem gondoltam, hogy egyszerű lesz, de azért mégis csak arra volt jó az egész, hogy lássam hol vagyok. (Sajna csak 4. lettem, bár 1750ig bíztam benne, hogy meglesz a dobogó, mert a 7mp-s hátrányból sikerült legyűrni 4-et addig).

Mindezzel csak annyit akarok mondani, hogy fontos elmenni minden nemzetközi versenyre ahova tud a versenyző/klubja, hogy felmérhesse hol tart, a térségben, világot lásson és tudja., hogy nem attól mert nem válogatott még odaállhat bárhova.

Például Bled talán a világ egyik legszebb evezőspályája (az biztos, hogy nem sok ilyen hely van még), még ha nem is a legjobb a pálya adottságait tekintve. A hegyek, amik körül veszik, a reggeli felszálló pára, a sziget a templommal, egyszerűen leírhatatlan az élmény. Remélem sokan megfogják még tapasztalni a klubomból, mint versenyzők (2011-es VB helyszíne). Azonban korántsem tökéletes. Nem úgy, mint Szegeden, itt nincs elválasztva a felevezés és a versenyzés, de ez még nem lenne gond, ha nem lenne az a hatalmas gyönyörű tó. Ezért a verseny végére, ha nem megfelelő a széljárás, az egész napi motorcsónakos fel-alá motorozás miatt a víz „lötyögőssé” válik. De mégis minden évben visszaakarok jönni ide és versenyezni. Nem csak azért, mert a mezőny színvonala egy fokkal erősebb, mint Szegeden, illetve a nyár közepén egy jó mérce lehet egy pálya itt, hanem mert mindig páratlan, megnyugtató utazás.

Az infrastruktúra tökéletes – a rajt tényleg 2000 méternél van (sőt Bled egyik legaranyosabb parkjából indul a verseny. Turistákkal, fotósokkal, helyiekkel.), állítható a ponton – és még gyerek is van rajta aki fogja a hajót (nem úgy, mint múlt heti velencei versenyen ahol, még a pontont sem húzták fel! Ami azért valljuk be, a színvonal egy mércéje, még he nem is világkupáról van szó). Óra van a rajtnál és hajó depóban (igaz ez Szegeden is van). 500 méterenként időmérés és a papírt kb 20. perccel a futam után már kirakják, a részidőkkel és az elsőtől való különbséggel.

Bled ugyancsak, mint Luzern egy kötelező állomás minden evezős életében, ahová egyszer el kell menni.

Az időjárás ez alkalommal nem állt annyira mellettünk, vasárnapot leszámítva végig borongós esős időnk volt, de ez is páratlan látványt okozott – mivel a hegytetőkön havazott. (ennél giccsesebben nem hiszem, hogy le kellene írnom.)

És talán itt van egyedül tényleg kristálytiszta víz, ami miatt a rajtnál üldögélve láthatod a hajód alatt a legnagyobb halakat, amiket valaha láttál.

A Nap most már lebukott, szürkületben fejezem be az írást és kapcsolódom vissza az Orvlövész hihetetlen izgalmaiba. Remélem jövőre minél több magyarral találkozhatunk kint…

Ui.: kérek szépen mindenkit (versenyzőt, hobbist, kondi/futójegyest, szülőt), hogy rendezze a tagdíj hátralékát, mert ismét elérte a 100ezres nagyság rendet a tartozások száma és sajnos így nehéz helyzetbe kerülünk…

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr85522242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allianna 2008.06.16. 10:21:39

Nagyon gratulálok minden magyar sikerhez, de különösen Gergőnek és Lacinak! Szerintem is gyönyörű Bled, én serdülő koromban voltam egyszer ott (még 92-ben), az 55-ös fa szkiffben verenyeztem, nagyon szép érmet adtak, és nagyon finom szójás szeletet tudtam venni nagyon olcsón az egész rokonságnak és magamnak kb. 20 darabot. Velünk valaki a FISA-tól fogott kezet, bár lehet, hogy csak kinnt volt a kitűző...Viszont 1988-ban Rómában kezet foghattam II. János Pál Pápával. Na, az életre szóló élmény volt, valóban.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.06.16. 12:26:29

Anna! veled nem lehet versenyezni:)

néhány másik hír:

feltettem két linket:
- Schröder alkatrészek (minőségi dolgok)
- Dr. Mohos lapja: mindenkinek akit érdekel, hogy mit is jelent a hajó manufaktúra. Teljes leírás (fényképekkel) a hajó készítéséről.

Más:

Sajnos ismét elég nagy tagdíj hátralék gyűlt össze minden korosztálynál. Kérlek rendezzétek a tratozást, mert így tudjuk csak működtetni a klubot.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.06.16. 12:45:59

Illetve a klubot regisztráltuk az Iwiw klub rendszerében, ez több dolog miatt jó:

1. körleveleket egyszerűbben, szélesebb körben tudunk köldeni ezen a felületen
2. van apró hirdetési felület (klub tagok közt)
3. van fórum - bár erre nem tudom mennyi szükség van - majd kiderül
4. most ismerkedem még a dologgal így ha valamit tudtok ennek kapcsán szóljatok

És még valami: minden új belépőnek 2 tag jóváhagyása kell: vagyis legyetek aktívak ott is.

Orbán

dalos · http://www.kerekparosklub.hu 2008.06.16. 15:05:57

gratulálok Orbán
félig off (ha Ljubljanán keresztül utaztatok, akkor nem 8): index.hu/tudomany/tortenelem/argo080616/
süti beállítások módosítása