Még néhány óra!

2008.08.08. 00:00

Még néhány óra és kezdődik Pekingben a nyári olimpia és egyben az evezős versenyszámok is. Természetesen elsősorban Varga Tomiért és Hirling Zsoltért szorítunk és szorít egész Magyarország (egy hónappal később, pedig Serényi Tibornak, aki adaptív egypárban képvisel minket a paralimpián), hogy olyan dolgot csináljanak a ks dublók mezőnyében, amilyet magyar sportoló még nem csinált, de vannak más számok is a programban, amikben ugyan nem vagyunk érintettek, de beharangozás képen mindenképp érdemes róluk írni.

Előbb egy kis ismeretterjesztés: az evezés a maga közel 600 indulójával mindenképp kiemelkedik a többi sportág közül az olimpia programján, nem véletlenül ebben osztják a 3. legtöbb érmet, persze mindez a 14 hajóosztálynak köszönhető.

Mik az olimpiai számok? Hiszen idén már volt nem olimpiai számok vb-je is:

Férfiak: egypár, kétpár, négypár, kettes, kormányos nélküli négyes, nyolcas

Nők: egypár, kétpár, négypár, kettes, nyolcas

Ks: férfi kétpár, kormányos nélküli négyes, női kétpár

Ez összesen 48 aranyérmet jelent, ha jól számoltam, de mekkora a mezőny? Hiszen, mint sokan tudják pl.: úszásban, atlétikában és más sportágakban egy nemzet több versenyzőt is indíthat – az evezésben csak egyet.

Kvalifikálni a nyári játékokra az előző évi vb-n illetve a kontinens kvalifikációs versenyeken lehet. Férfi szkiffben van a legtöbb induló (30), majdnem minden számban (kb.) 13 csapat állhat rajthoz, kivéve a nyolcasokat, ahol kevesebb, illetve a női/férfi ks dublót, ahol több. Érdekesség, hogy az európai kvalifikációs régióhoz tartozik Új-Zéland, Austrália, Kanada, USA, Japán és gyakorlatilag az összes fejlett evezős nemzet.

Néhány érdekesség: A fent említett rendtől el is lehet térni. Erre jó példa az idei év. A kvalifikáció körül történt néhány esemény, ami következtében néhányan kaptak még egy lehetőséget. Az első ilyen eset, mikor a NOB kiadott további 4 főre indulási jogot, ezt a kínai ks dubló kapta, mivel ebben a számban még nem voltak kvalifikálva a rendezők, illetve a bolgár Yanakijev testvérpár, akik férfi kétpárban a legközelebb (0,2 mp) voltak az összes kvalifikációról lecsúszott csapat közül a továbbjutáshoz. A 2. ilyen eset, ami több mint pikáns: az osztrák szövetség lemondta a férfi ks dublóját, mivel a helyi olimpiai bizottság belső szabálya szerint csak az indulhat az olimpián, aki sportágában jó eséllyel pályázik az első 9 közé jutásra. Nos elég buta megkötés ez, egy olyan versenyszámban, ahol rendkívül koncentrált a mezőny és idén csak két csapat szerepelt stabilan az első hatban (lásd később). Ennek köszönhetően kijutott egy másik nagy embere a sportágnak: a hatodik olimpiáján induló cseh Vaclav Chalupa, aki ezúttal perorban áll rajthoz (ők voltak a Yankijev-ek után a legközelebb a teljes mezőnyben a továbbjutáshoz). A legutóbbi hír, amit kiemelnék az iraki férfi kétpár indulása, akik az után kaptak jogot, hogy országuk tagja lett NOB-nak.

Hirling Zsolti blogján láthattok képeket a pályáról, ami az egyik legnagyobb építménye az olimpiának, illetve Külkerben az olimpia klub keretében közösen nézhetitek a versenyeket, vagy a FISA honlapján követhetitek ugyancsak élőben. Illetve M1 még egy alternatíva otthon. Zsoltiék vasárnap kilenckor kezdenek.

Országok szerint a következőket lehet mindenképp jó szereplésre várhatónak tekinteni nem hivatalos aranyszerzési esélyeik alapján: Új-Zéland, Anglia, Kína, USA, Németország, Olaszország, Franciaország. Bár ez egy rossz lista, hiszen az érmek egy átlagos VB-n legalább 10-15 ország közt oszlanak meg, míg a döntőkben 20 felett szokott lenni a diverzifikáció. Új-Zéland már csupán a kisegységekben várható eredményei miatt emelkedhet ki.

Lássuk az egyes versenyszámokat:

A FISA-n lévő cikk mélyen belemegy az esélyekbe, Én egy kicsit máshogy értékelnék (a linkeket érdemes megnézni, mert elég sokat keresgéltem neten őketJ - ezért is nincsenek képek):

Férfi egypár: Mahe Drysdale. Ennyi. Ez a férfi, ez elmúlt 3 évben megmutatta a világnak, hogy tétversenyen mindenre képes. Ő az első, akinek ez sikerült egymás után háromszor nyerni, Kolbe ugyan öt egyéniben szerzett világbajnoki címmel vezet előtte, de neki sem sikerült ezt egymás után 3 évben véghezvinni. Drysdale ki is használta ezt a sikert és gyakorlatilag végig versenyezte az egész világot a VB utáni off-season-ökben. Armada Cup, Head of Charles, Angliai versenyek, sorolhatnánk. Athénban ötödik volt négyesben és utána váltott a szkiffre. Télen az egész világ a Rob Waddellal vívott harcát figyelte az olimpiai indulási jogért (mert, aki előző évben megszerzi a kvalifikációt nem kap automatikus védettséget) és győzött. Miközben hatalmas nézőközönséget gyűjtött az egész világon az evezésnek.

Nos. Neki csak kihívói vannak: talán a legesélyesebb: a norvég tűzoltó és farmer: Olaf Tufte, Athén győztese. Őt ugyancsak nem hiszem, hogy be kell mutatni, hatalmas finisre képes, amivel az előző olimpián fel is álhatott a dobogó tetejére.

Az Én véleményemmel ellentétben Erdélyi Zsolt szerint azonban kis ellenszélben az angol Alan Campbell lesz a befutó – meglátjuk kinek lesz igaza, mindenesetre ő pont Tufte ellentettje és a versenyt vezetve szokott kezdeni, kitudja most meddig b írja, illetve mire lesz elég.

A cseh Ondrej Synek, egyik legfiatalabb és egyre jobb formát hozott az elmúlt években. 2005-ben első szkiffben teljesített VB-jén már dobogós volt. Rendkívül erős (44-47-es csapászámú) finisre képes.

Titkos, döntőre várt jelöltünk a belga Tim Maeyens, aki után tudhatjuk, hogy nem csak amagas emebrek sportja az evezés (182 cm), Már ez elöző olimpián döntős volt, és idén is behúzott egy döntőt.

A német Marcel Hacker a leginkább fekete lónak nevezhető induló – 8 éve 3. volt, majd nyert vb-t is de azóta nagyon hullámzik a teljesítménye, 2005-ben (banális dolog, de) egy a pályára beúszott fa tette tönkre a vb döntőjét – ami hasonló ’98-ban, az elöző év vb győztes amerikai Jamie Coven hibájához, ő a klipszet felejtette el jól becsavarni. Mellesleg minden evezős honlap úgy beszél róla, „ha jó napja van…” (’96-ban ugyanezt mondták Xeno Müllerről is). Mellesleg kihagyta az utolsó az utolsó vk-t.

Ez egy picit hosszú lesz, ha mindenhol ennyire belemegyek ezért most egy két rövidebb összefoglaló.

Női egypár: Az egy értelmű befutó, a Németországban élő fehérorosz Eketerina Kartsen. Két olimpiai arannyal és egy ezüsttel, illetve azzal az aprócska ténnyel, hogy senki se emlékszik olyanra, hogy valaki megverte volna az elmúlt 3 évben. Egyértelmű befutó.

Legerősebb kihívója a cseh Mirka Kapkova, aki mindig más taktikával próbálkozik, de eddig, még nem sikerült neki megvernie, talán, talán...

A bolgár Rumyana Neykova, (mindkét név alatt van egy link) akivel ifjúsági koruk óta versenyeznek ugyancsak esélyes lehet, bár a második gyermeke után visszatérő Neykova eléggé hullámzó teljesítményt nyújtott ez elmúlt évben (igaz nyert egy eb-t is)

A legrégebben a kínai csapatban evező, atlantai érmes (dublóban) Xiunyun Zhang ugyancsak éremesélyes – olasz edzőjével és háta mögött majd másfél milliárd emberrel.

A svéd Frida Swensont sem szabad kifelejteni és a francia ergo világcsúcs tartó Sophie BALMARY

Az érmek sorsába nem valószínű, hogy belefog szólni de az Új Zélandi Emma Twigget is meg kell említeni, ha nem is másért, csak, hogy megjegyezzük nevét a következő olimpiára.

Férfi kettesek: Az ausztrál Drew Ginn és Duncan Free szép, laza és hosszú evezős stílusával mindenképp kiemelkedik a mezőnyből, egyikőjük sem kezdő, érmek és aranyak egyaránt vannak a hátizsákjukban, illetve Duncan Free – a nyolcasban induló James tompkins-szal – a szám címvédője.

Az új-zélandi Nathan Twaddle és George Bridgewater, azonban biztos ott lesz mögöttük: 2005 aranyérmesei, két ezüsttel az elmúlt két évben biztos mindent meg fognak tenni, hogy nehéz pillanatokat szerezzenek az ausztráloknak.

De lehet, hogy mindkét csapatot megtréfálja a kanadaiak frissen kvalifikált csapata, akiknek ez már Luzernben sikerült is egyszer.

A dél-afrikaiak: Ramon Di Clemente és Shaun Keeling is éremre esélyes. Nem is beszélve a horvát Skelin testvérekről

Női kettesben – mindenki a fehéroroszok (Yulia Bichyk és Natallia Helakh) győzelmére esküszik, ki tudja, a lányok abszolváltak már idén egy nem olimpiai számok vb-jét. De indul a 2007-ben visszatérő olimpiai bajnokcsapat Georgeta Damian-Andrunache és Viorica Susanu Romániából. A németek csapatvariálási mámora elérte a női perort is, így Lenka Wech és Maren Derlien fogja képviselni őket, igaz nem oknélkül a hölgyek már nyertek egy EB-t illetve három és kettő olimpián vannak túl. Kihívóik közt ott van 2005 világbajnoka az új-zélandi Nicky Coles és Juliette Haigh.

Férfi kétpár: passz. Nincs legjobb csapat. Egész évben változott a döntő – illetve nem változott, de néhány induló felboríthatja az idei papírformát.

A favorit jelen pillanatban az új-zélandi Rob Waddel (2000 Sydney szkiff bajnoka, ergo világcsúcs tartó, sportlegenda, Amerika Kupa versenyző és rugby játékos) és Nathan Cohen párosa – Poznan és Lucern győztesei.

De ott lesz Athén bajnoka a rendkívül szépen evező francia Adrien Hardy és Jean-Baptiste Macquet, Sydney győztese a szlovén Cop és Spik és Athén ezüstérmesei. Copnak ez már az ötödik olimpiája szóval kitudja mire lesz képes.

Az angolok, az ausztrálok és a kínaiak is döntő és akár éremesélyesek is.

Nem tudni milyen erőben érkezik a 42 éves észt matuzsálem, Jurij Jaanson, aki 4. olimpiáján lett először érmes, és karrierje során volt első és utolsó gyakorlatilag. Most Tonu Endrekson ül egy hajóban

Női dublóban hihetlennek tűnik, de nem a címvédő új-zélandi Caroline and Georgina Evers-Swindell iker pár a favorit, hanem a kínaiak (Qin Li és Liang Tian). Az ikrek nagy problémákkal küzdenek, hiszen évközben évek óta először nem sikerült VK döntőbe jutniuk. Mellettük Anglia, USA és Németország emelkedik ki valamennyire.

A második napi programból:

Férfi négyes: Ahogy Erik Murray a tavalyi világbajnok új-zélandi négyes tagja fogalmazta meg: „Sajnos mindannyian ugyanazért a helyért megyünk Pekingbe és mindenki megakarja majd verni a másikat, tavaly (2006) döntetlen futam után estünk ki idén (2007) nyertünk, jövőre nyerni szeretnénk”. Vagyis nehéz lesz mindenkinek a dolga. Az új-zélandi csapat vb győzelme előtt mindenki azt hitte ismét az angolok viszik a pálmát. Azóta megtudtuk, hogy nem biztos. Jürgen Gröbler az év során többször is átvariálta csapatát és talán még ő sem tudja, hogy sikerült e összerakni a legjobb csapatot (négy éve bejött csere).

De ott vannak még a hollandok is, akik az elmúlt években rendre érmesek voltak és lehet, hogy most jön ki a forma.

Illetve nem szabad elfelejteni az ausztrálokat sem, akik idén kvalifikálták magukat és egy VK győzelmet is elhoztak.

Na és persze az olaszok

Női ks dublóban: a FISA szerint nincs kiemlkedő csapat, bármi történhet. Szerintem a kínaik igenis jó eséllyel pályáznak. Hollandok, kínaiak, finnek, kanadaiak – ki tudja? Ha valakinek van tipje nyugodtan szóljon hozzá.

Férfi ks dubló: Ezt várjuk mindannyian – hisz Varga Tamás és Hirling Zsolt személyében jelenleg is életben vannak és életképesek a magyar evezés olimpiai álmai. Sok sikert fiúk, mi nálunk ti vagytok a favoritok. Nehéz lesz, de meglehet és megtudjátok csinálni!

Egy keveset az ellenfelekről és a mezőnyről: a mezőnyben vannak olimpiai és világbajnoki érmesek és bajnokok, első olimpiásak is bőven. 2005-ben Zsolték vitték az aranyat haza, 2006-ban és 2007-ben az idén folyamatosan javuló formát mutató dánok. Nincsenek itt Sydney és Athén győztesei a lengyelek (nem sikerült ez alkalommal a kvalifikáció). De van helyettük egy nagyon friss új-zélandi csapat két u23-as világbajnokkal, akik otthon a normál súlyúakat is néha-néha elrakják zsebre. Az angol Zac Purchase, aki sportágunk talán legutóbbi kikiáltott „sztárja”. Volt már szkiff világbajnok u23-ban és felnőttben is és társával Mark Hunterrel. Idén még nem találtak legyőzőre, talán majd most. Van még egy görög (Vasileios Polymeros) és olasz (Elia Luini) veteránokkal fémjelzet nagyon tapasztalt egység is. Az olaszoknál nagyon sokáig nyitva volt a csapat felállás, de végül Luini és Miani párosa kapta a jogot.

Férfi ks négyes: 2005 francia, 2006 kínai, 2007 angol világbajnoki győzelem. Itt vannak a dánok – akik a szám nagy veteránjai és Luzernben ezüstöt hoztak. Kínára kell a legjobban figyelniük az ellenfelüknek, eddig minden versenyt ők nyertek a szezonban.

Női négypár: Egyértelműen Anglia, a 2007-es év női csapata. De vannak még kínaiak, az USA és Németország. Utóbbi csapatban Kathrin Bohronnal (4 olimpiai arany eleddig).

Férfi négypár: bevallom őszintén a szkiff és ks dubló mellett ezt a számot várom a legjobban. Vajon sikerül-e a lengyeleknek a győzelem. Azt hiszem, mindannyian egyetértünk, hogy ami idén történt, azt senki sem hitte volna: a három évig veretlen lengyel négypár kikapott Luzernban, majd hazai pályán Poznanban is. Az USA, Olaszország és Franciaország ért eddig elöttük célba. Vajon sikerül most is, vagy feltudnak állni? Bennük van mindenesetre, bennük van. Adam Korol.

Az olasz csapatban benne ül a szám 2000-es bajnokai közül kettő Simone Raini és Rossano Galtarossa, szóval tapasztalatuk van.

Női nyolcas: Románia nyerte az elöző kettőt és szerintem most is ők lesznek ott, igaz kínai, amerikai, német, ausztrál és kanadai ellenfeleik mind jó eséllyel indulnak ellenük – mindenki nyert már vb-t, vk, az elmúlt években.

Férfi nyolcas: Végül a számok királya, a nyolcas fogja majd zárni a versenyeket. Minden nagyobb csapat erre készül. Sok munka van ezekben a csapatokban. Anglia idén több felállást is kipróbált, Kanada tavalyi vb győzelme után favorit, de az amerikaiak idén még egyszer sem álltak rajthoz. Németországban az utolsó pillanatban óriási változtatásokat eszközöltek: 6 embernek mennie kellett és az edzője is lemondott a 2006-os világbajnok csapatnak – biztos tudják mit csinálnak.

Favorit lehet még kína is, hiszen egy olyan csapat amelyiknek kormányosát reality show keretében választották ki nem lehet rossz. Tavaly és idén is voltak már VK érmeik és ne feledjük: otthon vannak.

Kérdőjel számomra az ausztrál csapat, James Tomkins-szal a hajóban (awsome foursome), akik az orosz csapat dopping miatti kizárása után kapták meg az indulási jogot és az első világ kupán egyből arannyal nyitottak.

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr97607061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allianna 2008.08.11. 11:54:50

A női ks dubló sorrendje:
1. Hollandia
2. Kína
3. Dánia
4. Ausztrália
5. Amerika
6. Németország
7. Finnország
8. Görögország
A többire nem emlékszem...
Köszönjük a részletes beszámolót, hajrá, hajrá mkinek határainkon innen- és túl!

allianna 2008.08.11. 12:44:04

Kanadáról megfeledkeztem... mondjuk 4. és mindenki eggyel hátrébb csúszik...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.08.11. 13:28:47

Köszi Anna!

Sajnos látható a bejegyzésben, hogy néhány számból jobban felvoltam készülve:) így kihagytam ezt azt.

Pl.: a szerb Iva Obradovicsot, aki 12 közé jutott már.

Úgy néz ki a német vezetésnek nem jött be a betlije, mikor kicseréltek 6 embert plusz az edzőt - a csapat utolsó lett az előfutamban.

vagy ks dublóban az új-zélandiakat, Peter Taylor és Storm Uru nagy ellenfelei lehetnek Tomiéknak...

De az, hogy az Ausztrálok megverik az előfutamban az olaszokat és eveznek egy világ legjobb idejét nem gondoltam volna. Szerencsére úgy néz ki a lengyelek rá találtak magukra és 32-vel evezve is sikeresek voltak az előfutamban.

Hackerral is történthetett valami, bár még nincs vége a hétnek.

Jó tévézést

Ursula 2008.08.12. 10:48:53

nagyon nagy sajnálatomra Tomiék kiestek a remémyfutamban :(
most várhatunk újabb négy évet. remélem akkorra már a mi fiaink rúghatnak labdába
HAJRÁ MAGYAROK!!!!

allianna 2008.08.12. 11:11:49

...nem is értem... és majd elkezdődik a károgás... pedig rajtuk nem múlt semmi... és a japánok is...
süti beállítások módosítása