Egyetemi VB 2008 - Belgrád

2008.09.10. 09:53

Már biztos a legtöbben tudják, vagy tudhatnák, hogy az elmúlt hétvégén többen a magyar válogatottból Belgrádban jártak, az immár 10. alkalommal megrendezésre kerülő FISU World University Championships – en. A versenyt most először a FISU közösen rendezte a FISA-val. Így maga a szervezés és az induló cspatok színvonala is nőtt (pl.:  lengyel nyolcasban 6 ültek az olimpiai cspatból és több u23 szinten sikeres sportoló is itt volt)

Az eredményekről csak annyit: Galambos Peti (VVEC) nyert a könnyűsúlyú egypárban – nem gondolom, hogy sokat kellene hozzáfűzni ehhez, hisz 2002 óta (Neisz-Vanczák) nem avattak tudtommal magyar egyetemi világbajnokot. Azt, hogy Peti jól versenyzett nem tudom. Hisz mi a jó verseny, vagy ki a jó versenyző? Aki rajtból kilőve végig vezetve beér a célba, vagy fej-fej mellett haladva végig küzdi a pályát, vagy az utolsó 500 méteren másfél hajóval lemaradva a 2.-tól megindul, mint egy szívbajos és egy hajóhossz vezetéssel nyer, miközben a part azt visszhangozza, hogy „Belgrád, Belgrád” (sokáig a szerb vezetet). Peti az utóbbi féle képpen versenyzett. Nem hiszem, hogy ecsetelnem kellene mekkora öröm volt, mikor a levezetésből visszaeveztünk és a céltoronynál találkozva csak annyit mondott: „Nyertem” és nevetett.

De haladjunk inkább időrendben: a női könnyűsúlyú kétpár (Ecsedi Andi, Lajkó Zsuzsi) szombat délután versenyzett utoljára a B döntőben, ahol 9.-ek lettek, őket követte a férfi nyolcas. A csapatnak nem sikerült a döntőbe jutás, de a B fináléban tisztán verték a kínaiakat. Majd igazi sportbarátként a közös fotó és fürdés mellett néhány dresszt is cseréltek. Vicces apropója a dolognak, hogy Kitka Gergőnek sikerült egyedül jó méretet megkaparintania, mivel Ő a kormányossal cserélt. A többiekre mind csak egy számmal nagyobb jutott, még Erdélyi Zsoltra is.

De a viccet félretéve, többeknek is az volt a véleménye, hogy ez a csapat egy jó kiindulás lehet a jövő évi, ugyancsak Belgrádban megrendezésre kerülő Universiade-ra, ahol végre megrendezik az evezős számokat is. Szóval hajrá!

A hat egységből még döntőbe került a csongrádi Kincses Lilla (ks 1x), a mohácsi Verőczi Lídia (1x) és Danubiusos Orbán-szekér dubló (igen ezek mi vagyunk).

Lilla 6.ként fejezte be futamát, de látva a középsőfutamát, ez is nagyon szép teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy első „vb-je” szkiffben, és második nagy nemzetközi versenye úgy egyáltalán. Nem is beszélve arról, hogy gyönyörűen hajrázott a reményfutamban…

Lídia erős mezőnyben 4. lett, sajnos nem láttam a futamát csak az ellenfeleit hallottam a speakerből,. Sajnos a futamról vele se beszéltem, hogyan értékeli a napot, mindenesetre, ahogy mások mondták jól ment és edzője (A Sztár) integetéséből ítélve biztos örültek. Innen is üzenem, hogy remélem folytatja az egészségügyi dolgai után!

Mit írjak a saját teljesítményünkről? Úgy érzem, érezzük, hogy sikerült kiköszörülnünk OB csorbáját, igaz helyet cseréltünk és három napon keresztül hergeltük egymást, hogy maximális és egyre javuló pályákat tudjunk húzni. Ez sikerült is, de sajnos a helyezés az nem lett érmes, de reméljük a csigaza****kat sikerül, majd az EB-n megvernünkJ. Még egy jó tanács mindenkinek: nemzetközi versenyen csak 600 méter után lehet visszavenni (ezt legközelebb, már mi is így csináljuk).

A versenyzőkről ennyit. Inkább írok a versenyről és a városról.

A verseny abszolút profin volt megrendezve. Biztonság, közlekedés, étkezés nem hiszem, hogy külön fejezetet érdemelne. Az étteremben, ahol ettünk mindig volt egy-két hostess, akik segítettek kérni, vagy nem kérni a konyhás néniktől. A pályán a döntők napján, több helyen is kihelyeztek vizes palackokat és rengeteg üveg ásványvizet (36-40°C között ingadoztunk), nehogy valaki dehidratálódjon. Bemelegítéshez rendelkezésre álltak ergométerek, sátrak voltak a hajóállványok mellett pihenni. A pálya – ami körül gyakorlatilag egy óriási szórakoztató center, plázs, wakeboard pálya működik hihetetlen tiszteletben tartotta, az evezősversenyt. Az amúgy bömbölő zenét, mindenhol lehalkították, az úszómesterek kizavartak mindenkit a vízből. Persze volt olyan eset, mikor a döntő előtt, bemelegítés közben (a bemelegítő rész a nudista strand előtt van) a lapáttoll és hajó közt elment egy fej és egy meztelen test – mondhatom kicsit beparáztunk. Egyetlen zavaró dolog a sok hínár volt, de szedték is rendesen a szervezők.

Szóval a verseny profi volt, de a város, noha nagyon sokat fejlődött 2003-hoz képest, még mindig kicsit balkáni – legalábbis ami a kóbor kutyák számát illeti.

Röviden ennyit az egyetemi vbről, hisz kezdődik máris az EB. A válogatott nagy része már Varsányban van, míg mi csak ma csatlakozunk hozzájuk. A hajók már hétfőn indulnak – szóval remélem mindenki tudja: szept. 19-21 Evezős Európa Bajnokság – Görögország

És végül egy kép, hogy milyen egy jó szövetségi busz:)

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr19656810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalos · http://www.kerekparosklub.hu 2008.09.10. 12:59:05

Gratula nektek! (Ilyen egy jó versenybeszámoló...)

allianna 2008.09.11. 14:12:08

Köszönjük a legújabb érdekes beszámolót! És nagyon gratulálok mindnyájatoknak!
Nincs még több fotó valahol fenn a picasaweben vagy valahol?
Noha Menya azt mutatja, hogy minden OK, de azért nem merészkedett túl közel a jámbor ebhez...
MÁS
Gratulálok Dalos a BAM mozgalom eredményeihez, láttalak a híradóban (bár nem hagytak sokat beszélni)! Én a garantált nyereményemet (macskaszem?) azóta is várom...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.09.11. 20:09:52

Köszi Dalos, de mi az a BAM és mért voltál híradóban?

dalos · http://www.kerekparosklub.hu 2008.09.25. 11:24:54

Szia Anna! A siker a szervezők érdeme, mi csak résztvevők vagyunk a céges csapatainkkal. A híradónak vagy 1 percen keresztül nyilatkoztam, úgy tűnik, ennyit tartottak belőle közlésre érdemesnek...8)) A tavaszi kampány nyereményeit mi már rég megkaptuk postán. Bátran reklamálj!A te nyereményed biztos valahol elkeveredett.
süti beállítások módosítása