Azt hiszem, aki hosszabb ideje űzi az evezést, kipróbálta már a pár (scull) vagy a váltott (sweep) evezést is. Általában évente/idényenként váltogatjuk a lapátot,  ha váltogatjuk.  Nagy részünk marad annál, amit „megszokott”. Scullerek esetében ez egyszerű.  Hiszen tudnak egyedül is evezni, de a váltott evezősöknek mindenképp szüksége van egy partnerre, ha nem érzik jól magukat a szkiffben.

Sokan sokféleképpen közelítik meg az evezést és e két külön „szakágát”. Elméleti viták is vannak azon a téren, hogy váltott vagy párevezős hajóban tanuljanak a legfiatalabbak evezni.. illetve a  felnőtt korban tanulók. Magyarországon az utóbbi a jellemző, míg az angolszász országok (erről lehet tudni biztosan) a váltott evezés oktatását preferálják.

Nem véletlen, hogy az amerikai egyetemeken, (evezésben is lehet szerezni sportösztöndíjat) mindösszesen egy olyan egyetem van amely „kétlapátos” programmal is rendelkezik - az Oklahoma City University. Ezekben az intézményesített evezős központokban természetesen a nyolcas a végső és egyetlen hajóosztály, melynek gyakorlatilag létjogosultsága van. Többen is vannak/voltak a DEK-ben, akik elvándoroltak ilyen egyetemekre és tőlük tudhatjuk, hogy hóesésben és 1-2 fokban simán lehet és kell is evezni, illetve  létezik könnyűsúlyú kormányos négyes is.

Visszatérve az eredeti témára: egészségileg van pro és kontra mindkettő mellett.  Talán nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy a megfelelő felkészítéssel, képzéssel és edzői munkával senkinek sem kell tartani, hogy a gyermeke féloldalas lesz, vagy rosszabb lesz a technikája, esetleges egészségügyi problémái adódnak. Egy korábbi bejegyzésben Ladvenszky Zsolt is írta, a törzs megfelelő és az evezőstechnika fejlesztésével rengeteg probléma elkerülhető. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki a váltott evezést. (Magyarországon ugye kevesebben vagyunk, akik eveztek már oar-ban is). Fiatalkorban azért is ajánlatos, mert jobb mozgáskoordináció alakul ki azoknál, akik mindkettőt jól elsajátítják. Más izmokkal dolgozunk jobbra/balra evezésnél (belső kar – inkább forgat – külső kar inkább húz).

De vannak dolgok, amikről nem szabad elfeledkezni! A helytelen technika mindkét irányzat művelőinél problémákat okoz a későbbiekben (elsősorban a derék táján). Ebben az edzők felelőssége rendkívül nagy. A megfelelő lapátmunka, testtartás kialakítása az ő feladatuk. Hisz láttunk már scullben és sweepben is borzalmasan evező tanulókat (Édesapám első OB-m után finoman közölte, hogy ne evezzek oarhajóban, ha van rá mód, aztán 7 évvel később első felnőtt bajnoksági érmemet éppen kormányos kettesben szereztem).

Az evezés hagyományait, magát a sportot tekintve, felelőtlen az, aki egyik vagy másik irányzatot hanyagolni akarja, akár egészségügyi, akár más okból.

A Magyar Bajnokságokon kialakult nyolcas sorrendet figyelve, észrevehetjük, hogy azok az egyesületek, ahol (megfelelő edzésmunka elvégzése mellett) nagy hangsúlyt helyeznek mindkét irányzatra, rendre jobban szerepelnek.

Nemzetközi szinten több olyan versenyző van, aki sikereket ért el váltott és párevezésben is. Az angolokkal kezdve, Sir Redgrave ’79-ben a moszkvai ifi vb-n szkiffben szerzett ezüstérmet, amit 5 olimpiai arany követett négyesben. A kanadai Derek Porter nyolcasban olimpiai aranyat, szkiffben ezüstöt szerzett. Az ausztrál Duncan Free az idei peror győzelme előtt, vb-n négypárban szerzett bronzot, és szkiffben is döntős helyezett volt. De Mahe Drysdale és Rob Waddel sőt olaf Tufte is négyesben kezdte. A szlovén Iztok Cop is perorban nyerte első olimpiai érmét. Persze a kivétel erősíti a szabályt: Matthew Pinsent volt az egyedüli angol evezős, aki felmentést kapott az őszi szkiff felmérőkről a párevezésben mutatott „hiányosságai” miatt (az oarosoknak is részt kell venniük a szkiff felmérőn).

Magyarországon a scull és sweep váltásában Szolnokon és Szegeden járnak véleményem szerint a legmagasabb szinten. Szabó Kornél, Püski Csaba egyaránt jól szerepeltek scull és oar számokban is (előbbi rendszeresen végzett dobogón szkiffben és perorban is az OB programján). Míg utóbbi ifi válogatottként versenyzett dublóban és perorban is az ifi vbn (utóbbiban Úri Szabó Karcsival érmet is szereztek). A ’90-es években a Csordás-Bartal 2- (98-ban vb 9.) egységből Csordás ’96-ban 4x-ban próbált kvalifikációt szerezni és sajnos csak egy hajszállal maradtak le.

Jellemző trend nálunk, hogy ha valaki „kiszáll” a válogatottság/VB/Olimpia cél hármasból, melyben, általában scullerként szerepel, elmozdul a váltott evezés irányába: Dani Zsolt 2002 és 2006 közt minden évben nyert kormányos kétevezősben országos bajnokságot. Idén pedig ugyancsak a szegediek révén egy 7. hellyel lettünk gazdagabbak a nem olimpiai számok világbajnokságán kormányos kettesben – korábbi dublós világbajnokunk Haller Ákos és scullt ugyancsak kipróbáló Tari János (k: Baka) révén.

A ’90-es évek végén Kokas Gergely és Weller Ferenc ks 2- -ban értek el VB döntős helyezést, és 2 évvel később Kokas ks szkiffben érmet is nyert.

A Danubiusban is vannak néhányan, akik mindkét stílusban nyertek már bajnokságot. Vanczák Gergely és Parizán Mihály idén ks négyesben állhatott a dobogó legfelső fokára (Neisteinnel és Kozsákkal) 2 évvel korábban, pedig a ks négypárban értek el hasonló eredményt (Gergő, Kanóccal megszerzett dublós egyetemi vb címéről nem is beszélve). Illetve Horváth Menya és Erdélyi Zsolt idén kormányos kettesben ezüstöt, négypárban pedig első helyet szereztek.

Persze sokan vannak, akikről itt most nem írtam, de nem is ez volt a cél. Sokkal inkább azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az evezős teljesítmény szempontjából fontos, hogy a versenyzők, minél többféle hajó egységben kipróbálhassák magukat, hogy minél több tapasztalatot/tudást szerezzenek – persze, megfelelő képzés mellett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr43845166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allianna 2008.12.29. 10:14:57

Egy kis pontosítás Redgrave olimpiai aranyérmeiről:
1984, Los Angeles: kormányos négyes:
Budgett, Cross, Ellison, Holmes, Redgrave
1988, Szöul: kormányos nélküli kettes:
Redgrave, Holmes
1992, Barcelona: kormányos nélküli kettes: Redgrave, Pinsent
1996, Atlanta: kormányos nélküli kettes: Redgrave, Pinsent
2000, Sydney: kormányos nélküli négyes:
Redgrave, Pinsent, Foster, Cracknell

L.Vercsi 2009.01.02. 12:37:20

Most megy az M1-en az Együtt c. műsor, általában a sportról van benne szó (anno, mikor még úri dolog volt:) ), és evezést is gyakran említgetik, meg jó kis videók vannak benne a régi nagy versenyekről. Remélhetőleg benn lesz archívumok közt, megéri megnézni.
És BÚÉK!

Orbán · dnhe2.blog.hu 2009.01.02. 13:48:03

Redgravere még visszatérek...

L.Vercsi 2009.01.03. 12:51:37

Köszi! Tulképp az elejét nem láttam, és most vált világossá, hogy Manno Miltiadesről szól, de csomó evezés van benne:)
süti beállítások módosítása