Nyugalom, a fenti „über gáz” címet nem egyedül ötlöttem ki. A 2005. novemberi Rowing News egyik cikke használta a fenti megnevezést (Eredeti angolban: „Return of the fern” – a páfrány, mely az ország zászlajában megjelenik és amit Hundertwasser tervezett oda, mint az köztudott.), és azt az érdekes tényt hivatott megvilágítani, hogy az NDK regnálása óta, semelyik országnak sem sikerült egyetlen vb-n négy olimpia szám világbajnoki aranyérmét megszereznie (ff1x, ff2-,nf2-,nf2x). A következő írást, a blog és a nemzetközi evezős élet Új-Zéland „mániája” indokolja – vagyis hogy a fenébe csinálják?

De nézzük meg, hol tartanak: Mahe Drysdale 3x nyert egymást követő években világbajnokságot egypárban, mint aki a semmiből jött, mellesleg ő az első, akinek ez sikerült (még az öreg Kolbe-nak sem, aki ugyan nyert ötöt). Azért nem a semmiből, bár ’97-ben kezdett evezni, 19 évesen és 2003-ban négyesben versenyzett. Az Ever-Swindell lányok, olimpiai címvédők és kitudja hányszoros világbajnokok – mellesleg már mindketten voltak szkiffben is világkupadöntőben. George Bridgewater és Nathan Twaddle a peror nagyágyúi, egy vb bajnoki, egy ezüst és egy bronzéremmel. Nicky Coles és Juliette Haigh, akik női perorban jeleskednek (2005 vb arany, 2006 ezüst, 2007 5.)

De vannak még egy páran: a NÉGYES, mely idén „szinte” ugyancsak a semmiből csinált vb aranyat, először a Luzern Vk győzedelmeskedve a jelen csapat fennállása óta (Az angolok évközi szereplése biztos hozzájárult a fiúk lelkivilágának a megváltozásához.). De menjünk lejjebb néhány korosztállyal. Nathan Cohen kétszer volt 2. ifiként ezüstérmes, majd u23-ban is „csak” második lett, de 2007-ben már Mathhew Trottal a újoncként, 5. helyet és kvótát a szereztek dublóban. James Sullivan, a legújabb, aki ugyancsak nyert u23-as vb-t (2005-ben ifi vb dublóban 3. volt azért). Duncan Grant 2007. ks 1x világbajnok 2006. 3. és Storm Uru kétszeres u23-as világbajnok, 2007-ben 2x második volt a világkupákon is – szerintetek ki mögött? Mellesleg idén ott lesz a dubló is a srácok programjában. (extra info: Uru 2006-ban az Év Maori sport embere volt!)

És végül de nem utolsó sorban Emma Twigg, ifi és u23-as világbajnok, 6. 2007-ben a rendes vb-n.

Na már most, honnan vannak ennyien? És még nem is írtam a korosztályos nyolcasokról és többi csapatról. És hogy lehetnek ennyien jók? Mármint 3,5 milliós nemzet, hogyan tud ennyi kiválló evezőst adni – és most ne gondoljunk a doppinggal foglalkozó korábbi írásunkkal és hozzájuk tartozó kommentre.

Okfejtésemet nem is tudom, hol kezdjem hisz ismertek – kicsit kacifántos lesz.

Kezdjük ott, hogy angol-szász országról beszélünk. Vagyis a fő sportok – rugby, crikett, és az evezés. Az országnak jó eredményei vannak még az America Cup-ban is. Igen az evezés iskolai sport is – iskolai és klubszinten is űzik. Anyagi források tekintetében elsősorban a „valódi közösségre” és nem az államra támaszkodik. Van klub kultúrája. A technikai feltételek úgy gondolnánk adottak, hiszen a szülők és a városi alapítványok mindent fizetnek. De ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, aki csak kérni tud. Lévén volt szerencsém megtapasztalni, nagyon nagy szerepe van a pubcharity-nak (szerencsejáték 60-70%-át vissza kell forgatni a társadalomba – ez gyakorlatilag úgy megy, hogy a kluboknak van saját játékgépük a helyi pubban), pályázatoknak és a klubtagok aktív pénz gyűjtésének és akaratának, munkájának (például szendvicset is voltam csomagolni 8 órán keresztül 25 klubtársammal és csak 8-an voltunk versenyzők).

A tömegbázist másik oldalról az iskolák adják. A középiskolás bajnokságon általában 3-3,5 ezer versenyző indul – itt asszem van diáksport J. Illetve a lécet is magasra tették.

De tudjuk a szintet mindig az aktuális gárda képességei határozzák meg.

Mondanom sem kell elég nagy a lemorzsolódás a profi sportot tekintve, viszont érdekes dolog, hogy az országos bajnokságon 6 korcsoport van, amiből 4,5 a felnőtt korosztályon belül van. Szép sorjában:  u19; u21; club; senior; open + novice. Ez mit is jelent? Azt, hogy nincs serdülő, tanuló, veterán, viszont van novice – amiben azok indulnak, akik először versenyeznek életükben (elsőévesek, rendes felnőttek), club - már nem novice-ok, illetve hobbisták, senior – a club előző évi győztesei, illetve az open kategóriából lemorzsolódók. És végül az open – ahol az előbb említett Drysdale és kategóriája versenyzik, illetve az előző év senior bajnokai. Az „Új-Zéland bajnoka” címet csak bizonyos számokban osztanak (open, illetve korosztályok).

Ks-ben csak szkiff és dubló van, de ha valaki nemzetközi babérokra tör, akkor normálsúlyban kell megméretetnie magát, nem csak a mérlegen.

Mindehhez, hozzá jön még a kiwi büszkeség, a „do it yourself” hozzáállás a kizárólag hazai hajók használata (elvétve látni csak külföldi hajókat). Megemlíthető, hogy csak az OB és a sziget-bajnokságokon osztanak érmet az utóbbin csak az első kap.

Edzés elméleti szempontból leginkább talán az angolok felé hatnak, illetve egész évben eveznek (az északi sziget északi részén elsősorban). A nemzetközi szintűek persze „nyáron” – melyik is a nyár? – Európában vannak. A váltott evezősök is szkiffelnek!!!!!!

Válogató rendszerük ennek az egész éves ciklusnak köszönhetően más. Meghívásos alapon történik, illetve ez előtt jelentkezni kell. Ifik közül kb. 30 srácot szoktak behívni. Mindenkit összeterelnek Karapiro-ba (itt lesz 2010-ben vb) és egy hétig nézegetik őket vizen, ergon, súlyokkal, seat-racinggel és a végén összeáll egy keret, amit ezt követően 80%-ban általában oda is költöztetnek edzések megoldása miatt. (A díjak jelentős részét a családnak kell állnia, de nem edzőtáborba költöznek az ifik, családoknál kerülnek elhelyezésre és iskolába járnak, stb.). És majd a következő fél évben összeáll a válogatott.

A férfi perorról és négyesről szeretnék írni végezetül. Mindkét egységnek jeles tagjai vannak kétség kívül, akik nem hiába érték el ezt a teljesítményt. De ha megnézzük az egységeket az elmúlt nyolc évben, mondhatni átalakultak. A négyes döntős volt már Sydney-ben és Athénban is, ugyancsak a peror, de más felállásban. És nem egyik pillanatról a másikra változtak az egységek, mindig csak egy-egy ember, így a csapatban/társban felhalmozódó kollektív tudás átadódhatott: hogyan, kik ellen versenyzünk, min kellene változtatni ez alkalommal stb. Úgy érzem ez a tudás kulcsfontosságot játszott a négyes idei és peror 2005-ös győzelmében, és sajnos ezek a soft vagy magyarul puha folyamatok nálunk a hazai „elit” evezésben nincsenek meg. Minimális lehetőség mutatkozott az együtt edzésre a „profikkal” az elmúlt évekre tekintve, habár tavaly elindult valami! (DNHE-VVEC, edzőtábori közös evezés kb. 5x, stb.), ha ezeket a dolgokat nem csak klubon belül tudnánk megoldani, mire lennénk képesek…

Ui.: Robról majd később írokJ

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr76339282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ráró 2008.02.14. 20:30:56

újabb király cikk!
respekt!!
1ébként tényleg nagyon jó, hogy mostanában párszor edzettünk a váciakkal!!evezni is kéne majd nem csak futni

ozren 2008.02.15. 09:50:20

ezek több vb-t nyertek mint osztályt elvégeztek suliba xD

allianna 2008.02.15. 10:43:18

Gergő! Nem akarsz te lenni az új szöv.kap.? Komolyan mondom! Üdv.: Anna

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.02.15. 11:16:46

Na ezt, most majdnem kimoderáltam, mert ilyet nem jó leírni, meg külömben is beszélni könnyebb, mint tenni te is tudod és ezt a rendszert is lehetne egy az egyben átemelni ide, illetve másra is szükség van...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.02.15. 11:21:53

A rendszert SE lehetne - helyesebben. meg nem is tördeltem

Boris 2008.02.15. 12:04:46

Dejdi! Gratulálok. Jó a téma (no persze) meg az írás is. Kezdesz belejönni..:) (no ez csak olyan Boris féle fricska volt). Érdekes nagyon. Minden csak hozzáállás kérdése és a mentalitásé (vagy ez ugyanaz?)
Egy képet azért magatokról berakhattál volna NZL-ről/ből.
Anna: ami késik nem múlik... (én már évek óta rágom a fülét)

ráró 2008.02.16. 14:13:31

na ha minden edzésen ennyien tolongunk az ergoban és ilyen fílinges lesz nyomni hamar bemegyek 6perc alá.kéne még vagy ennyi ergo. meg egy nagy kijelző!!:)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.02.17. 11:52:08

A legfrissebb cikk a www.rowingnz.com oldalon:
Igazából csak a kultúrális jelentőségét szeretném megvilágítani a dolognak, hogy így is lehet versenyt szervezni - persze ez a fajta szervezés ott sem hétköznapi, mert nem minden évben van dísztribűn, de mindenesetre kiemlekedő doplog, így tisztelegni egy esemény előtt.


Make a date with the Big Race - and the Blazer Bar

7/02/2008 2:08:03 p.m.

This year, the eyes of the rowing world will be on Lake Karapiro on Saturday February 23rd when triple World Champion Mahe Drysdale and former Olympic champion Rob Waddell go head to head for the title of New Zealand's champion single sculler in the BankLink New Zealand Championships.

And what better way to watch the race than in a new area reserved exclusively for blazer winners from New Zealand rowing and their guests?


Want to see these guys at it again? Do it in style in the Blazer Bar

The new Blazer Bar will be open ONLY on the Saturday of Finals for the BankLink New Zealand Championships. We have a license to sell alcohol from 11am to 6pm which is a cash bar, and there will also be a classic Kiwi BBQ to provide nourishment before, during and after the Big Race - which blasts off at 1.20pm.

The Blazer Bar will be situated on the Main Bank of Lake Karapiro just above the winner's dais and will be hosted by some of the great names from the sport - Wybo Veldman, Roger White-Parsons, Barrie Mabbott and Kate Robinson It's not open to everyone, but if you are one of the following, then we would love to see you there.

A previous Premier Winner at the National Championships
A coach of a winning crew of a Premier Event
A rowers who has competed for New Zealand
A coach or manager of an NZ crew
A recipient of a Service Award to Rowing from Rowing New Zealand.
A rower who has represented another country
A guest of the above (Blazer Bar members are limited to signing in four guests in total)

A high Standard of Dress will be required in this enclosure and as the name suggests a blazer and appropriate complimentary clothing is the minimal requirement for men, and a dress for ladies. Female members of the Blazer bar are also encouraged to wear their awarded Blazers if they have one still in their wardrobe! We would also respectfully request that cell phones are switched off in the Blazer Bar.

All first time Redcoat winners will be presented with their Redcoat on the Winners dais this year, we ask that you will warmly welcome them to your fraternity with generous applause during the presentation.

It should be an historic BankLink New Zealand Championships. As part of that rich history, we hope very much that you will be able to enjoy some fantastic racing in the company of old friends and new - in the Blazer Bar.

We look forward to seeing you there.

welávjúEgom16és15 2008.02.17. 21:43:41

tényleg legyéll má lééccíí szövi kapi és akkor óólyan cúúúúkííí szövííkapííínk lesz végre és júúúúj, de cúúúkí púúúszííí wéééláv júúú orbánnn king cupp csöpp orbi te cukipofi kedves helyes okos szép izmos vérforraló begerjesztő férfiadonisz

Ursula 2008.02.17. 23:18:07

az infantilizmusnak nem itt van a helye és kérlek welávjúEgom16és15, hogy ne csökkentsd a blog színvonalát a hülyeségeiddel. szerintem marhára nem volt vicces,ráadásul hiányzott belőle minden szellemesség. ha meg ha ennyire unatkozol, azt ajánlom, hogy inkább tanulj vagy segíts anyukádnak a házimunkában.

ozren 2008.02.21. 20:56:17

orban lemaradtal... ez volt tavaly mar a telefonomon, es azota lett xeno muller az isten... mekkora finis... :D

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.02.22. 10:05:24

Én akkor is csak most találtam meg, mert mindenki a youtubeon mondta, pedig a google-n van
...

szekérlaci 2008.02.22. 13:57:56

most kaptam a hírt, hogy már egészen biztos, hogy ilyen ergókon lesz holnap a verseny:
www.youtube.com/watch?v=Ok5m7hbwn_g&feature=related

kezdjen el mindenki edzeni, még nem késő!:)

az erő legyen veletek...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.02.26. 10:33:45

Waddel nyert - nem tudom mi lesz:) De egy biztos 45 férfi és 36 nő meghívott van a vágatóra.

raro 2008.02.27. 14:25:09

az uj ks ergo rekord 6:02.2...

attila 2008.02.27. 22:01:48

és ki húzta, csak nem dán "barátunk"?

Marci 2008.02.27. 22:27:24

Nem,én voltam...:D igazából 6:00.0-t akartam...;)

raro 2008.02.28. 10:11:34

A new indoor rowing World Record has been set by Henrik Stephansen of Denmark. Stephansen went 6:02.2 to set the new lightweight men's record at CRASH Bs in Boston, USA.
:)))

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.04. 10:07:15

A páfrány visszavág!!

Waddel-Drysdale 1:1, eddig aválogatón, 5én lesz a végső futam, Én kiváncsian várom...

allianna 2008.03.04. 13:05:53

Jó az új fejléc, no meg a szürke evezőskesztyűd! Hajrá Rob-i!

Big Z 2008.03.05. 10:21:34

Hát asszem volt mar ennél jobb válogató is. Robinak beszart a szive 300m után, a Drysdale-nek meg ugyanazt maradt a baja, mint eddig. Ez van. Písz

tvnz.co.nz/view/video_popup_windows_skin/1618112

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.05. 14:07:54

Ez nagyon kemény felvétel. Elképzelem mi játszódhatott le a közvetítő fejében, mikor leesett neki, hogy Waddel már akár mit csinál nem fog tudni vissza jönni. Maga a kameraállás (ameddig lehetett egy felvételen mutatták őket) már önmagában átadja azt, amit Waddel érezhetett. Már ezer méternél óriási volt a távolság.

Nem ismerem ezt a betegséget, amiben Waddel szenved, (bár tudok róla), de nem változott se a tempója, se a technikája 300 után, egyszerűen csak lassult. Drysdale pedig tartotta a rajt sebességét. Kiváncsi vagyok milyen időt mentek, (500akra bontva is).

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.05. 14:09:23

Anna!

Köszi fejléc dícséretet, benne volt a hétvégém :), a kesztyűt meg Borinak köszönhetem és mindenkinek ajánlom egy ilyen beszerztését, mert nagyon tudja növelni a komfort érzetet...

allianna 2008.03.06. 13:53:36

Én is varrtam magamnak polárból, de nem vált be - nagyon beizzadt a tenyerem, és csúszott a nyél, nálam a cérnakesztyű a győztes. A párbajra visszatérve: bármi is volt, ez nem egyszerű lassulás volt, az biztos - nem véletlen, hogy nem ünnepeltette magát Mahe.

raro 2008.03.06. 16:58:45

nem olyan nagy cucc ez a belassulásos móka, mi is nyomtunk már ilyet doppel-ben. nem bali!??:)))

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.07. 09:26:41

Ebbe, nem izzad annyira a kezem, mert oldalt szellőzik, egy kicsit lélegzik is az anyag, illetve leveszem mikor már elég melegnek érzem az időt. Ha fázik az újaim vége akkor meg vissza (tegnap ez volt reggel), szerintem jó, bár nem evezek sokat annyira hidegben...

Hát nem tudom, de ilyen futam után szerintem senki sem ünnepeltetné magát, hiszen 1000 métertől már tiszta volt és egyértelmű a dolog.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.07. 12:15:50

Nem tudom olvastátok-e már DE:

Drysdale megy szkiffben Pekingbe!!

kihirdették az olimpiai csapatot új zélandon, mindenki maradt, illetve a dublót nem döntötték el:

Waddel, Cohen, és Trott az aspiránsok, nem tudom ki lesz a kieső, de kiváncsi leszek, mit döntenek...

szekérlaci 2008.03.07. 13:12:35

mindenesetre kicsikét gyanús azért ez a szívbetegség ami egyszercsak előjön pálya közben, és mint kiderült már régóta van, csak valahogy még sosem vettük észre...
meghogy az eddigi versenyeken meg sem bírta közelíteni a méhe a waddelt...
nem tetszik ez nekem...

Big Z 2008.03.07. 13:27:53

Én is sajnálom a Waddelt, és még mindig nem sikerült megértenem, hogy a Drysdale miért vizet művel ahelyett, hogy földet művelne.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.10. 12:48:27

Én nem sajnálom egyiket sem, de leszögezném, hogy a betegség nem új: Én 2004-5 körül olvastam róla először egy cikkben, de még korábban is hallottam róla...És ez volt az oka, hogy waddel szkiffelni kezdett a csapat (4-) helyett, holott alapvetően nagyobb preztise vannak annak oda-lenn.

Az, hogy meg sem közelítette azért egy kicsit erős. Az első összecsapásnál másfél hajót kapott, a másodiknál egy luftkasznit, a 3.-on nyert, az ob-n nyert tisztán waddel, de mivel az csak 1 héttel volt a válogató előtt kimerem jelenteni, hogy drysdale nem időzített formát, csak az utóbbi versenyre (valszeg waddel is ugyanígy tett, és ebben a szituációban ő volt jobb), de a válogatón lévő 1-1 azt hiszem ismét a megsem közelítette kategória...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.10. 12:49:03

holnap lesz új post, csak még nem tudom, hogy mi

szekérlaci 2008.03.10. 18:50:34

Bizony Gergő ha figyelmesen olvastál volna, azt írtam, hogy az eddigi versenyeken meg sem közelítette.. és azért találtam ezt írni, mivel feltételezem, hogy nincs olyan egetverő nagy különbség a világ két legjobb szkiffese között, hogy egy hét alatt 3-4 hajót csak úgy formaidőzítéssel lefaragjanak...
A szívbetegségről sajnos csekély biológiai tudásomból kifolyólag nem tudok sokat.. de mindenesetre én nem így képzeltem el egy szívrohamos embert, hogy rosszul lesz de azért minden zökkenő nélkül tovább megy kb 40-es csapásszámmal rezzenéstelen arccal..
persze én is olvastam, hogy a titokzatos betegség miatt szkiffel, de csak egy versenyt mondj ezen kívül amikor kikapott a szíve miatt...
na de lehet h én vagyok csak ilyen tudatlan a betegségekből, de tényleg létezik ilyen??? kíváncsi vagyok..
(meg arra főleg, hogy mennyibe került ez az egész a Méhének:))

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.11. 09:54:52

a meg sem közelítette nem azt jelenti, hogy a közelében sem volt?

A szív az meg nagy kérdés, most akkor feltételezzük, hogy egy szerűen feladta, mikior nem jött a tempó???

allianna 2008.03.11. 13:38:28

Waddelnek milyen ritmuszavara van tul.képp.? Mert a sportolóknál rel. gyakori a különböző EKG-eltérés, ami lehet egyrészt ingerképzési zavar(leggyakrabban sinus bradycardia, amikor a pulzus pl. 25/perc, vagy sinus arrhythmia); edzett sportolóknál az átlagpopulációhoz képest a különböző ingerületvezetési zavarok és blokkok is gyakrabban fordulnak elő, DE ezek szimpatikus tónust fokozó manőverek hatására (pl. terhelés) normalizálódni szoktak (kérdezéttek meg Erzsit: pálya közben még sosem volt össze-vissza kalapáló-szívdobogás érzése). Ha terhelés alatt jött ki rajta valami, az biztos, hogy nem teljesen jóindulatú dolog, az olyasmi gyógyszeres kezelést igényel, illetve folyamatos kardiológiai kontrollt, lehet, hogy W. ezt elhanyagolta, mindenesetre láttam már kórházban buszsofőrt aki simán lábon hordott ki egy hátsófali szívinfarktust és észre sem vette, csak az EKG-jából és szívechoján látszódott, hogy az a területe a szívének nem mozog, nem működik. Tehát egyrészt nem minden súlyos zavar okoz fájdalmat, másrészt nem lehetett látni W. arcát, csak az eslő 500m-ig. Arról meg tudnék mesélni (így az ergo ob után), hogy mennyit ér, ha megmarad a tempo, de sejtjeid, és azok matabolikus folyamatai éppen nem a versenyzés örömével vannak elfoglalva.

szekérlaci 2008.03.11. 18:57:57

:) persze néha "költői" túlzásba esek a fogalmazásnál... nem szó szerint értettem a rezzenéstelen arcot, csak az jutott eszembe, hogy ugye volt már a közelmúltban magyar evezős akinek szívritmus zavara volt, és hát bizony nemhogy 40-el ment volna tovább, hanem csak karral is alig mert hazaevezni... ehhez képest a mi Waddelünk tényleg "meg sem rezdült"...

Gergő, úgy akartam írni, hogy az EDDIG-en van a hangsúly, de igazából ez nem is olyan lényeges..
a tempó meg úgy láttam még magasabb is volt mint a Drysdale-é, és ezért nem értem igazából ezt az egészet...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.12. 14:10:13

Én se!

De az tény, hogy van olyan, hogy a tempó megmarad, az erő elszáll...

Post-meg azért nincs mert nem fér bele az időmbe, de jövőhéten, megírom 1 hónapra előre az anyagokat edzőtáborban, mert ott talán még időm is lesz...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.13. 11:03:01

no! ma reggel a köszöbön elszállt az erő meg a tempó is, aztán megkérdeztem a főorvost és mondta, hogy nem gáz nincs még verseny időszak...pedig nagyot küzdöttem, csak nem sikerült semmi...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.13. 12:36:38

A Fisa.org-on Eric Murray-jel készített interjúban volt a következő két kérdés és két válasz, sok mindenkinek segítene ez a hozzáállás:


WR: New Zealand rowing has been very successful in the last 3 years. What do you think has helped this success?
EM: We have seen a programme of training work from Rob Waddell to the Evers-Swindell twins and then as everyone joined in on the programme we started to get the results like in 2005. As we got faster, all the younger people below us got faster and people started to train harder to keep up with the ever-increasing level. Also with having top level international coaches like Dick Tonks and Chris Nilsson.

WR: What country do you think will be your biggest threat in the four at Beijing?
EM: Everyone. There isn’t one country that can’t do what we did. We were 9th in 2006 and won in 2007. So there is not one crew out there that you can’t count out. This is the year that everyone will be at the best of their game.

What we achieved in Munich was such a great effort but we know that to do it again, it’s going to take another step up. We have always been the crew chasing down the others to try and make it into the final, and try to beat them into a medal spot. And I know now we will be the ones that other crews are aiming at. Every year starts from scratch.
süti beállítások módosítása