Sajnos, be kell vallanom, de egyre nehezebben tudom az iramot tartani a naptárral, így elnézést kérek a már sokszorosan ígért bejegyzésért. Annyira nem lesz izgalmas a mai téma, de azért remélem hasznos lesz és sok olyan infót tartalmaz, amit mindannyian hasznosítani tudtok majd, illetve ismertek is.

A technikai tanácsok, még mielőtt bárki arra, gondolna, hogy itt most valamilyen edzés elméleti nagyot mondás következne (bár következhetne), nem az jön. Megnyugtatok mindenkit a technikai jelző azokra az eszközökre utal, amelyek megkönnyítik(-hetik) mindennapi edzésünket, versenyzésünket, mozgásunkat, evezésünket, illetve bizonyos szempontból elengedhetetlen feltételei annak.

A listát mindig lehetne pontosítani attól függően ki honnan jött, milyen vizeken evezett, vagy egyszerűen csak mi tart hasznosnak. Most nem mennék bele a hajók, lapátok elemzésébe hiszen az önmagában véve is komoly feladat lenne. De talán kezdjük az elején. Talán fontossági sorrendként is felfoghatnánk a következő listát (megpróbálom úgy írni).

No.:1: Vesemelegítő!

Sokan vitatkoznának velem, hogy a vesemelegítőt tartom a legfontosabb kiegészítőnek, pedig így van. Hisz legfontosabb az egészség. Nagyon kevesen vannak, akik egész évben használják, pedig ajánlatos, hiszen bármikor jöhet egy erősebb hideg szél, amit a partról nem tud az ember jól megítélni. Különösen tanuló csapatok „ázhatnak bőrig” nyáron, mikor egymást fröcskölik, de a nagyobbak egy jó kiadós izzadás után ugyanígy járhatnak. Sajnos sportunk egyedi iránykövetésnek köszönhetően, derekunk állandó menetszélnek van kitéve. Érzékenyebbek könnyen megfázhatnak egy túl rövid póló következtében, illetve izmunk és vesénk is könnyen megfázhat. (ui.: Kanadában biztos nem hallottak még érről, meg a nem evezünk fél meztelenül felkiáltásról sem)

Mit ajánlunk: legjobb talán a tv shoppos fogyiöv, mely ugyan eltakarja a hasunkat is de 100%-os védelmet nyújt. Persze Anyu által varrt példányok a legjobbak és a legnagyobb nosztalgiát is ezekhez köthetjük. Gyárt a Borneo és Newave illetve minden ismertebb márka is ilyen célú ruhákat. Áruk 1200Ft-tól felfelé.

No.:2: Tizeskulcs!

Mert mi az, ami mindig hiányzik ha kellene: egy tizeskulcs, amivel lábtartót, állíthatsz villát húzhatsz meg és különben is csak magadra számíthatsz ebben a kérdésben is. Albert bácsi 100 Ft-ért adta a régi időkben, és az egyszerűbb kulcsok ma sem kerülnek többe.

Amit ajánlunk: Egyértelműen a Teng Tools - Rigger Jiggert! Ez egy 10-13-as kulcs. Minden helyzetben hasznosítható, kialakításának köszönhetően, még a legnehezebben szerelhető Filippi hajókat is könnyedén fel lehet vele szerelni. A Godfrey sport honlapján 7 fontért árulták, a Newave standokon 12 euró körül mozog.

No.:3: Kulacs!

A folyadék pótlása létfontosságú keményebb edzések során, illetve nagy melegben. 1 százalékos folyadék veszteség emberfüggően 8-10 százalékbeli teljesítőképesség- csökkenést eredményez.

Amit ajánlunk: bármit csak inni tudjál belőle.

No.:4: Lycra!

Tudod mi az a lycra? Ha nem keress rá a neten! De egyszerűen fogalmazva a lycra, a modern száltechnológia egyik csodája, majd' minden thermo, vagy sport ruházat, illetve márkásabb zokni is erre a szövés/anyag kombinációra épül. Lényege, hogy gyorsabban szárad, mint az átlagos pamut/pamuthatású anyagok. Ez azért jó, mert télen ha több réteg van rajtad a belső réteg kivezeti az izzadságot a külsőbe, és melegen tartja a tested. Nyáron nagy melegben, pedig a gyors párologtatás következtében hőt von el a testedtől. Így mindig megfelelő hőmérsékleten tarthatod izmaidat. (az izom 38-38,5 celsius fok körül dolgozik a legjobban). A másik, nem elhanyagolható szempont, hogy sokkal gyorsabban is szárad, így akár a két edzés közt is megszárad, verseny alkalmával, ha este kiöblíted reggel már fel is veheted.

Amit ajánlunk: Én személy szerint Newave fan vagyok, illetve senkivel sem találkoztam még, aki panaszkodott volna Coolmax, vagy Atmos felsőjére. Azonban egyértelmű favorit termékük a hosszú evezős nadrág, mely evezés mellett futáshoz, biciklizéshez egyaránt ajánlható. Feneke duplán szőtt, így megfelelő kényelmet biztosít, de a kulcs szó itt is a hő tartás és száradás. Ebben a nadrágban már többször megáztam, és mintha semmi sem történt volna. A Godfrey, Vespoli, Regattasport mind evezősmárkák, melyek a fent említett pro-kat mindenképp hozzák és a ruhakiallakítás is az evezésnek megfelelő. Ezek mellett, sokan (főleg kajakosok) használják még a Helly Hansen termékeit, illetve a magyar Borneo ruházatot sem lehet elfelejteni. Egy teljes minőségi felszerelés ára termék variációktól függően elérheti a 100e Ft-ot is, persze nem ajánlott egyszerre bevásárolni.

No.:5: Csapásszám mérő!

Nem létfontosságú, de a versenyzőknek mindenképpen hasznos eszközéről beszélünk. Elég hosszú fejlődésen ment keresztül a Nielsen-Kellerman terméke (tud valaki másmilyen csapásszám mérőt mondani?). A legegyszerűbb kábeles stopper+csapásszám kijelzőtől, már eljutottunk az edző-motorosba jelet küldő, számítógépre kapcsolható, pulzusmérővel felszerelt darabokig. A legjobb fejlesztésük mindemellett a T1-es modell, mely egy egyszerű karóra és csapásszám mérő keveréke.

Amit ajánlunk: aki versenyezni akar magas szinten és a felkészülésében a kishajó egységek (1x-2-) dominálnak annak a speedcoach goldot ajánlom, ára viszonylag magas 70-80e Ft, de ezzel már jár a sebességmérő (vigyázat lassítja a hajót versenyen), programozható intervall edzésekre, és sötétben háttérvilágítása sokat segíti a késői evezősöket. A költségérzékenyeknek a pedig a T1-es karóra a legmegfelelőbb termék. (sajnos a sebességmérő egyetlen hibája, hogy miden fel- és leszerelés után újra kell kalibrálni, a pontos eredmény érdekében, de ha valakit nem zavar, hogy viszonyítania kell akkor ez sem probléma.)

No.:6 Napszemüveg!

Versenyeztél már napfelkeltében úgy, hogy végig a szemedbe sütött a Nap? Én igen és emiatt mindenkinek javaslom, hogy a erős látásromlás, illetve a látni tudást segítendő szerezzen be egy napszemüveget a nyári időszakra…

Amit ajánlunk: olcsó vagy drága? Ez itt a kérdés. Ezt nem tudom, a lényeg, hogy gyorsan párologjon róla a pára, hogy ne akadályozza a látást. A minden szemüveggyártónak van ilyen sport szemüvege, mindenkinek a pénztárcájára bízom.

No.:7 Belkarnövelő!

Vagy ismertebb nevén pogácsa, a versenyzésnél, de egy keményebb szeles edzésnél is jól jön, ha változtathatsz egy mozdulattal az áttételen. De mindenképp tapasztald ki mielőtt versenyen is használod. (csapatok figyeljenek, mert jó veszekedési lehetőség, hogy betegyük-e a pogácsát visszafelé – tökmindegy, hogy ketten azzal vagy anélkül eveznek!)

Amit ajánlunk: ha szerencséd van, van a lapátodhoz, ha nem a Concept II-nél versenyen 1 euro az ára, Crocerhez/Brácsához még nem láttam.

No.: 8: Evezőskesztyű!

Nem titkolom, nekem van ilyen! És nagyon nagy hasznát vettem idén már sokszor mikor még 5 fok körüli hidegben rúgtam a stégről, ezért minden korán evezőnek ajánlom, sokkal komfortosabb érzést ad az evezésnek és nem nehéz megszokni.

Amit ajánlunk: Godfrey vagy Newave, mert csak ők gyártanak, de meg éri (kb 15 Euro, vagy 14 angol font)…

 

Remélem tetszett az összeállítás. Sajnos, mint ahogy azt mindenki érzékeli, itt felsoroltam most egy kisebb vagyonnak megfelelő összeget, de szerintem ezek a dolgok nagyban segítik mindenki eredményes felkészülését versenyekre, vagy egyszerűen csak a kellemes időtöltést.

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr85388847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ursula 2008.03.20. 18:54:09

legeslegfontosabb: akarat és jókedv!!!! (és persze maga az evezős ;)

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.20. 20:31:16

Igen, meg egy jü csapat sem árt:)

Big Z 2008.03.28. 10:54:17

Nagyon fontos a "balansz", ezt jól jegyezzétek meg, különben ti is így jártok:
www.youtube.com/watch?v=asjNh5XWXcA&NR=1
És most jön az öt forintos kérdés: Kik vannak (voltak) a hajóban?

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.03.28. 11:08:05

Az a fontos, hogy mindkettejüket könnyen kiszedték:)

greenmukk 2008.05.06. 21:45:42

A boruló hajóban, Pető Tibor és Haller Ákos :D

Amúgy hasznos írás grat!

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.08.30. 21:05:55

Így két évvel később visszaolvasva tényleg hasznos volt. Amivel megtoldanám: - isotonias italok az egy óránál tovább tartó edzésekhez
- kéztörlő
- hátizsák, amibe mindez belefér
- napszeműveg: Oakley Jawbone
- idő evezésre
süti beállítások módosítása