2 Arany

2 Ezüst

1 Bronz

1 4. hely

2 5. hely

1 6. hely

Tegnap este fél 7 körül zárult a 111. Magyar Evezős Országos Bajnokság. A harmadik napon már lényegesen más volt klubunk tábora, mint a hét folyamán, a szkiffek és dublók legnagyobb részét haza szállítottuk már előző este, ahogy az már megszokott volt (Külön köszönet a hajószállító lepakolóinak!!!). Nagy részt négypárok és nyolcasok, no meg egy két kisebb hajó volt csak a hangárban, ahol az előző napokkal ellentétben enyhébb időben pihentek klubunk versenyzői, mivel a szállást már a reggel/délelőtt folyamán elhagytuk.

A versenyeket tekintve már az első döntőben képviselve voltunk, vagyis a vegyes utánpótlás kielboatban, ahol Jurászik Viktor és Korom Kata, k: Dabóczi Márton a második helyet szerezték meg. A többi túra kiel számban is ott voltunk Szilassy Peti és Bersényi Ágoston, k: Korom B., sajnos nem tudtak a tavalyi utánpótlásbeli eredményükből aranyat kovácsolni a felnőtt mezőnyben, de 5. helyük becsületes helytállásra vall.

A 15:07-kor kezdődő női serdülő kormányos négyesben serdülő lányaink feltették a pontot a hétvégi szereplésük i-jére (ns 4x- 2. helyi, ifi ks 2x 1. hely) és nagyon szép evezéssel, több mint egy hajó előnnyel győzelmet szereztek. A csapat tagjai: Illényi Bori, Polivka Dóri, Bene Dóri, Fodor Alexa, k: Krausz Boglárka.

Férfi serdülő kétpárban Tiszai Balázs és Horváth Kristóf 6. helyet szerezték meg.

A nap másik hasonlóan hatalmas eredménye a férfi ifjúsági nyolcasok versenyében várt ránk. Buday Anna tanítványai nagyon jóó versenyben, tisztán szerezték meg a második helyezést. Reméljük az utánpótlás felnőtt be érve is hasonóan sikereses lesz. (Krizsán Gergely, Simon Péter, Cs. Kovács Zoltán, Jurászik Viktor, Horváth Balázs, Kovács Zsolt, Bánhalmi Bence, Krausz Domonkos, k.: Polivka Bálint)

Az ifik után már a felnőtt csapatok következtek. Először a férfi felnőtt négypárok mezőnyében láthattuk csapatunkat (Erdélyi, Hénap, Varga, Orbán), akik a délelőtti előfutamban elért győzelem utén dobogós reményekkel indultak neki a délutáni döntőnek. Már a verseny elején egyből élre éllt a Csepel és a Baja is meglépett, ugyanakkor a DNHE csapata stabilan tartotta magát, és védte a MEC támadásait a harmadik helyen, fokozatosan felzárkozva a Bajához. Aztán az utolsó 300 méteren a Baja és a MEC is robbantott, amire csapatunk nem tudtunk reagálni, végül negyedik helyet szereztük meg. Becslütes pálya volt, tisztesen végig csinálva. Jövőre ugyan itt, ugyan így.

Női ks kétpárban László Vercsi és Ali Anna megmutatták, hogy van azért még spiritusz bennük. Anna és Vercsi (ks szkiff finalistáink) magabiztosan nyerték a futamat, számukra is meglepően jól.

A férfi könnyősúlyúak mezőnyében bevallottan bajnoki várakozásokkal indultunk, hisz csapatunk Rácz Róbert Bence és Csepregi Gabi pár nappal korábban megnyerték a ks dubló válogatót és igaz, hogy koránt sem könnyebb mezőnyben, de mégis kiemeltként szerepeltek. Ellenfeleik között nem kisebb csapat szerepelt, mint az utoljára a 2008-as athén-i EB-n együtt evezett és ott bronzérmes Varga Tamás/Hirling Zsolt kettős volt, a Révész/Bartha és Szász/Galambos dublók mellett. A srácok elmondása szerint 1200-ig nyugodtan tudták tartani az ellenfeleket, azonban a pálya második felében a viharos erejű tolószél által felkorbácsolt hullámokkal nem tudtak megbírkózni és több rákot is befogtak, de a képhez hozzá tartozik, hogy Varga és Hirling legendásan jól tudja kezelni az ilyen helyzetek és ezt most is bebizonyították. Első a Baja, második a válogatott, harrmadik a DNHE.

Már csak a nyolcasok versenyében voltunk érdekeltek. Itt először a női csapat állt rajthoz. Sajnos megkopott a Danubius „nagy női csapatának” híre és míg korábban az aranyérem volt a természetes, néha-néha lemaradva róla egy-egy második hely erejéig, addig tegnap a lányok tisztán leestek a dobogóról. Szívünk fáj, de ez 5. hely. Az ígéretes utánpótlással talán jövőre ismét visszatudunk kerülni a dobogósok elit klubjába.

A férfiak mezőnyében a verseny előtt közmegegyezés alakult ki parton: „A Szolnok nyer”.  Ennyi. Ebben mindenki egyetértett: fizikai felkészültség, a váltott evezés Magyarországon való magasszinten űzése, Jézus haver segítő ereje, no meg légiósaik segítsége, mind mellettük állt. Persze a második hely kérdése is tiszta volt, ezt mindenki a Szegednek, a szám korábbi abszolút védőjének ítélte. Nem is történt máshogy, a második sikeres rajt után (MEC technikai problémája miatt visszalőtték az elsőt), e két csapat állt az élre és külön versenyben eldöntötték a bajnoki címet. Azonban egy hely, a bronzérem sorsa nem volt tiszta. Bármely csapat a maradék négyből (DNHE, Szolnok B, Győr, MEC, Csepel) nagyjából egyenlő esélyekkel állt rajthoz. Sajnos a pálya első 200 métere után a Győrnek eltőrt az egyik tulipánja, így ők kiestek a versenyből. A többi csapat azonban megkűzdött egymással. A verseny elején a MEC szakadt le először a Csepel, Szolnok B és Danubius hármasától, majd az is szép lassan szétcsúszot, majd 900 és 1300 méter között kialakult a fiaink tiszta 3 helye. Talán eddigi 20 éves történelmünk során ez a pálya volt a Danubiusos nyolcasok egyik legjobb, legtudatosabb technikával evezett versenye. Ennek eredményeként a megszerztük a 3. helyet, ami a második bronz, amit DNHE férfi nyolcas valaha szerzett! Tisztelet a csapatnak (Szabados, Szentkereszty, Orbán, Csepregi, Vanczák, Sándor, Rácz, Neinstein, k: Polivka)!

A hétvége tanulsága, ahogy azt egy barátom megjegyezte egyszer: nyerni mindenhol nehéz, legyen az a Foci VB, vagy a megye 3. végig kell játszani a meccset. Ugyanígy evezős versenyt is nehéz nyerni akármennyire nekünk áll a zászló. Mindig lehet jobb pillanata az ellenfélnek, amire nem készülünk fel.

Az idei OB volt sok mindenjó dolog: a pálya felénél véget érő sátrak, hétfőii pálya használat, az indító ponton (vagyis, hogy mindenki 2000 métert húzott), toto és red bull osztás.

De sajnos ismét voltak balga hibák: a 0. nap (mint minden fesztiválon így a mi evezős „fesztiválunkon” is volt egy ilyen) pótválogatója. Itt most nem a verseny jogosságáról van szó, azt az edzőbizottság döntse el. Sokkal inkább arról, hogy a versenybírók 16:05-re érkeztek meg, míg maga a verseny 20 perccel indult később az eredetileg kiírtnál, tikkasztó hőségben, nem is beszélve, hogy perort dublók ellen indítani kicsit necces, hisz (ha nem ment volna ilyen jól az a peror, ahogy ment) simán oldalvizet kaphattak volna a srácok. De ha csak magát a versenyt nézzük: pontonos gyerekek összefogdosása a parton, vagyis a bíróknak fent a rajtok közben kellett kiabálva elmagyarázni, mikor, mit kell csinálni, ami versenyzőként néha zavaró volt, nem is beszélve a késésekről. A rajtgép „nem használata”, illetve az 1000, ne adj Isten 500-as részidők használata, ami nagyban segítené a verseny, a versenyzők színtjeinek átlátását, fejlődését, színvonalát a versenynek magának. A pálya karbantartói oldaláról előnyősebb lett volna, ha az új közlekedési rendnek megfelelően ki lett volna bólyázva a hátsó felevezősáv. Az étel pedig sajnos még mindig a „szokásos” volt..., hogy csak ezt, azt említsek.

Az OB-t a MESZ elnöke dr. Mittyán György zárta néhány ünnepélyes gondolattal, és egy érdekes félmondattal: „jövőre megújjult programmal várják majd a rendezők” az amúgy egyre nagyobb néző közönséget. Ez vajon mit jelenthet? Jobban el és szétosztott versenyszámokat (pl.: szkiff és peror ne egymás után legyenek, mint ahogy a dublók és négyesek sem, hogy ott is lehessen indulni korcsoporton belül, csak egy példa kedvéért). Mindenesetre várjuk a pozitív fejleményeket és remélhetőleg klubunk is beleszólhat a dologba.

Hazafelé jó érzés volt elhaladni amellett a négy-öt hajószállító mellett, akik nyugodt 90 km/h sebességgel haladtak az ország különböző pontjai felé. Ugyanúgy, ahogy elhaladni és át inteni az alföldi alkonyatban Krausz Domi, kicsi alvó DEK-seivel tömött nagy, kék terejárója mellett, ami 75-tel robogott Budapest irányába.

Este grill, amúgy meg jó pihenést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr572161514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.07.21. 01:02:36

Egy dologról elfeledkeztem: az autós futam közvetítés nagyon jó, előremutató kezdeményezés, illetve javítottam a 7-es nyolcast

L.Vercsi 2010.07.21. 13:54:42

Az élő közvetítés tényleg jó volt, sokkal közelebb hozta a versenyt, viszont az "egyre nagyobb nézőközönséget" illetően komoly kételyeim voltak pénteken, amikor cirka 20-30 ember volt összvissz a lelátón...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.07.22. 01:20:27

@L.Vercsi:

ebben igazad van, én most tényleg nem sokat voltam a lelátón, de az szerintem tény, hogy korábban nem mentek el egészen 100ig a sátrak...
süti beállítások módosítása