Ergos

2010.12.12. 18:09

Tegnap rendezték Berlinben a 14. Berlin Indoor Open-t, a versenyt Karsten Brodowski nyerte 5 perc 43,9 másodperccel. A web tudósítás címe: „Brodowski rockt erneut Berlin” – amit leghatásosabban talán így lehetne fordítani: „Brodowski ismét lezúzta Berlint”

Sokat lehetne írni arról, hogy kik a világ legjobb ergosai, de arra ott a FISA és Concept honlapja, hogy tájékozódjon mindenki. Most inkább foglalkozzunk magával az ergométerrel illetve a különféle evezős gépekkel.

Az ergométer története

Az evezős ergometer, vagyis az evezős mozgás utánzására, szárazföldön használható, mechanikus testkultúra fejlesztő gép, szinte egy idős magával a versenyszerű evezéssel, vagy legalábbis nem sokkal fiatalabb nála – attól függ mihez datáljuk a klasszikus versenyszerű evezést. Az olimpiákhoz, az első Oxford-Cambridgehez, esetleg a a ködös Albionban a kikötőhajókhoz siető vezércsónakok versenyéhez? Ez utóbbi azért jelentős, mert csak az első kapott fizettséget szolgálataiért. De visszatérve az eredeti témához, gondoljunk bele, milyen lenne, ha 2 hónapot a tengeren töltve nem a jól bevált C2 „C” modellen, hanem a mellékelt képen szereplő csodán kellene edzenünk, feltéve, ha az 1900-as évek elején igyekeznénk a Henley regattán részt venni.

A régmúlt lehetőségeit idézi ugyancsak a „Koponyák” c. film több jelentében is szereplő, inkább súlyzózásra alkalmas gép (ezt most nem linkelem, de mindenki keressen rá, mert több klasszikus evezős jelenet is szerepel a filmben).

De ugorjunk pár évet: 1981 telére, amikor a Dreissigacker testvérekben felötlik az ötlet egy beltéri evezős edzőgép készítésére. Majd 1981 őszén elkészül az első „Model A Indoor Rower”. Innen már csak egy lépés, mikor 1982-ben a bostoni CRASH-B evezős klub érdeklődést mutat egy beltéri evezős verseny rendezésére (indoor rowing competition). Ami azóta történt már történelem. Túl vagyunk több, mint húsz CRASH-B amatőr ergometer világbajnokságon, a világ összes evezős országában rendeznek ergometer versenyeket, 24 órás, egy hetes maratonikkal próbálják egymást überelni a világ evezősei és mindne valamire való edzőteremben van már legalább egy ergometer.

De mégis, csak egy lényeges dolog változott. A verseny evezősök képességeinek felmérésére egy egyedi eszköz született, valamint egy olyan eszköz, ami több ezer embernek hozta el az evezős mozgást a klubjába, lakásába, teraszára.

A Concept 2 A-B-C-D-E modellek

Hogy az elején kezdjük: gyakorlatilag egy bicikli lánc húzogatása volt az alap.

A Concept evezős gépei a levegő ellenállását használják, mint közeg a tevékenységre (léteznek a víz, a mágnesesség és egyéb ellenálláson alapuló gépek is). Ezt a gépet minden evezős ismeri, hiszen gyakorlatilag ezt használják mindenhol a világon. A termék 5 generációja közül gyakorlatilag az első és második, illetve az második és harmadik között voltak lényeges eltérések. Érdekes, hogy a cég harminc éve alatt a gépek kb. 10 évente követték egymást, míg a 2000-es évek második felében megérkezett a D és az E modell, amiket jelenleg is párhuzamosan gyártanak. Hajtását tekintve a C-D-E modellek között nincs akkora eltérés, mint az A és B-nél volt. Gyakorlatilag ugyanaz az érzés. Ami lényeges és hasznos újítás volt: széles kocsi sínnek köszönhetően az kocsi nem billeg, az áttétel állítása egyszerűbb, amióta nem a fogaskeréken kell a láncot átdobni (A;B), de a lábtartó sarokpántja os legalább ekkora innováció. A „D” modellel érkezett meg a PM3, amit nem sokkal később követett a PM4 monitor. Ez már lehetővé tett olyan opciókat, amik klasszikusan az edzőtermeknek készítettek: saját chipkártya az edzések tárolására, előre beállított edzéstávok, memória. A hajlított nyél, vagy a csapásgörbe mutató, pedig evezősöknek volt igazi kedveskedés. Az „E” modelt már teljesen a fitnesz termekbe készítették: a magas sín, a halk zaj, mind olyan új tulajdonság, ami igazi, hardcore evezősöknek már kicsit túlzás, nem is beszélve a PM4 monitor „halacska” edzés programjáról. Kíváncsian várom, mi lesz a következő lépés – igaz a skierg mellett nem tudom mi jöhet még.

Rowperfect ergometer

A Rowperfect ergometer, amennyire tudom körülbelül egykorú a Concept (C2) hasonló termékével, ami azonban lényeges különbség, hogy Rowperfect már a C2 PM3 monitorjának megjelenése előtt rendelkezett csapásgörbe mutató funkcióval. Jelenleg a kiértékelő szoftver az, ami talán kiemelkedik az ugyancsak néhány ráncfelvarráson túl esett gépen. Hogy miért mégis a C2 a világvezető terméke? Kit tudja? Elsősorban talán az ár, hiszen a rowperfect gépek lényegesen drágábbak voltak a kezdeti időszakban éppen a kiemelkedő szoftver miatt. Vagy éppen mert a Rowperfect géphez valóban tudni kell evezni, ugyanis ez a guruló villás hajók elvét használja, vagyis a minden mozog mozgás közben (ún. dinamikus ergo), míg a legtöbb ergometernél nem (statikus ergométer lásd alábbi kép). Nem véletlen, hogy a Concept a kilencvenes évek közepén a „Slide”-jával próbálta meg az ilyen érzésre vágyó vásárlóinak kiszolgálását. Azt hiszem nem véletlen, hogy Xeno Muller úgy ír a gépről, mint a világ legjobb ergometere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinamikus / Statikus

Waterrower

A Waterrowert 1988 óta gyártják, talán a leginkább fitnesz és rekreációra tervezett gép. A szerkezet vízet használ ellenállásnak, mit egy tartályban egy keverő lapát mozgatásával forgatunk. A víz csobog, viszonylag halk – teljes élmény mondhatni. Az alapvetően minőségi fa felhasználásával készülő gépek tökéletes bútornak minősülnek minden szebb, nagyobb lakásban. Hajtását tekintve leginkább eltér a C2-es gépektől és valamennyire az evezéstől is, mert a vizet másképp kell hajtani egy rotorral, mint egy lapáttal. De tény, hogy szép és jó a hangja.

Biorower

A legfiatalabb gép és egyben a legtökéletesebb szimulációja az evezésnek. A Biorower bécsi céggel személy szerint 2007-ben a linz-i világkupán találkoztam, ahol az akkor kb. fél éve elkészült egypár evezős modelljüket mutatták be. A gép kitér a két külön kar használatára a scull evezésnél, az egyensúlyra eltérően reagál a viízfogásban és csapás közben. Technikai oktatásra is alkalmazható hiszen a szoftver, amit használ mint a rowperfect gép esetében a csapásgörbe pontos leírását is támogatja. Az ára természetesen ennek a legmagasabb, ugyanakkor a cégnél elérhető a kettes és négyes verziója is a gépnek. lsd kép.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy melyiket érdemes választani? Ha versenyezni akarunk, akkor a C2 gépei, ha evezni a Rowperfect és Biorrower gépei, míg hétköznapi mozgáshoz a Waterrower a legjobb választás. A jövő szempontjából pedig a legjobb az lenne, ha minden klubnál lenne lehetőség egy új ergora minden évben.

Természetesen ez az írás nem teljes, hiszen a mágneses és egyéb eszközök hosszúsora létezik még ezeken kívül. Ugyanakkor mégis segíti az olvasót abban, hogy megértse többféleképen is lehet télen „evezni”

ui.: Ereditileg egy 20 perces ergo viadalon kellett volna ma részt vennem, de egy csúnya megfázás miatt le kellett mondanom...hát van ez így...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dnhe2.blog.hu/api/trackback/id/tr622511359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foltanvera 2010.12.15. 10:38:36

Par hete egy zurichi szombat esti sorozes alkalmaval osszefutottam egy evezos figuraval, aki megkerdezte tolem, hogy a kovetkezo csutortokon eveznek-e vele? Mivel azt hittem, hogy vicc, ravagtam, hogy "hat persze". Aztan meglepodtem, amikor par nappal kesobb jott az uzenet, hogy mikor kellene a klubhazban megjelenni. En ne lennek kemeny? - mondtam, es megerositettem, hogy megyek, de valojaban belul szabalyosan feltem, hogy milyen lesz evek utan eloszor, raadasul -5 fokban evezni. Szo-szo, fogcsikorgato, de iszonyu jo volt ujra hajoba ulni, es hasitani a tavon!

Szoval azt szerettem volna az egeszbol kihozni, hogy itt Svajcban olyan kemenyek a sracok, hogy mit nekik ergo, szobaban, radiatorral! Odafagy a viz a lapatra? Csuszik a steg? Nem baj, kimegyunk! Ezt nevezem biorowernek...

Orbán · dnhe2.blog.hu 2010.12.16. 00:51:40

Hello Vera!

Melyik klubban volt? Én amikor Stampfli klubban voltam furcsáltam is, hogy nincs ergo mindösszesen 1db rowperfect gépük volt - persze később összeraktam, hogy mivel veteránok voltak ezért nekik ez volt a fontos: evezni.

Biztos, hogy otthon is többet lehetne evezni, ahol nincs befagyva a víz. De ez hozzáállás kérdése. Ahol, futni, focizni, biciklizni lehet télen ott valószínűleg az evezés sem árt meg. Nem véletlen, hogy gyártanak evezős kesztyűt.

Karácsonyi ünnepségre jössz haza? 22-én

foltanvera 2010.12.17. 12:05:51

@Orbán: Szia!
A Polytechniker Ruderclubban voltam. Egyetemi klub, az az elozetes benyomasom, hogy az emberek nagyresze amolyan heti ketszer jaros, es versenyeken reszt venni nem nagyon akarnak. Bar ergo volt a csonakhazban, azert mindenki inkabb vizre menne. Mondjuk meg csak most vagyok beepuloben, es majd szaglaszok a szomszedos, komolyabb klubbok hazatajan (itt tenyleg egymas mellett van egy csomo), ugyhogy teljes valos kepem a svajci evezoseletrol inkabb majd kesobb lesz.
Sajnos a karacsonyi bulin meg nem leszek ott, csak 24-en megyek haza, de minden utokaracsonyi, eloszilveszteri evezos esemenyen/sorozesen/evesen/ivason/duhajkodason/szeanszon szivesen veszek reszt, ha akad!
süti beállítások módosítása